Güzel ülkemiz için yazıyoruz - KUZEY KIBRIS'TA KORONAVİRÜS PANİĞİ ! Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/kibris/35425/kuzey-kibrista-koronavirus-panigi-

 

KUZEY KIBRIS'TA KORONAVİRÜS PANİĞİ !
KUZEY KIBRIS'TA KORONAVİRÜS PANİĞİ !
Kıbrıs'ın kuzeyinde ilk korona vakası Mağusa'da saptandı. Sağlık Bakanı Ali Pilli, Almanya’dan gelen turist kafilesindeki 65 yaşındaki kadın turistin koronavirüs (Covid-19) testinin pozitif çıktığını, turist kafilesinin bulunduğu Mağusa’daki Salamis Bay Conti otelinin karantinaya alındığını açıkladı.
10 Mart 2020, 13:08
 
Kuzey Kıbrıs güne koronavirüs paniği ile başladı.
 
Almanya’nın Balingen şehrinden Pazar akşamı FreeBird havayolları uçağı ile Kuzey Kıbrıs'a gelen 30 kişilik bir turist kafilesinde Koronavirüs vakası çıktı.
Tatil için KKTC’ye gelen 65 yaşındaki kadın turist dün akşam ateşinin yükselmesi üzerine karantina merkezine alınarak tetkikleri yapıldı ve bu sabah alınan sonuçta hastanın kovid 19+ olduğu ortaya çıktı.
 
image
 
KKTC'DE RESMİ OLARAK AÇIKLANAN İLK KORONAVİRÜS VAKASI
 
Tatil için Northern Travel organizasyonu ile Ercan Hava Alanı’na inen 30 kişilik turist kafilesi özel bir servisle Magosa’daki Salamis Bay Conti Otel'e götürüldü. Bir süre sonra ateşi çıkan konuk özel önlem ile hastaneye kaldırıldı,Otel karantinaya alındı ve temaslı takibi başlatıldı.
 
Dün akşamdan bu yana Kovid19 şüphesiyle karantina altına alınan vaka sayısı  3 kişi oldu.
 
Almanya'dan tatile gelen 65 yaşındaki bir Alman vatandaşının KKTC'deki ilk pozitif koronavirüs vakası olduğu kayıtlara geçti.  Mağusa Port View Hotel'den alınan 2 hasta ile Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne getirilen 3 vaka adada büyük panik yarattı...
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümetinin aldığı tedbirler çerçevesinde 1 Nisan tarihine kadar Almanya ve Fransa çıkışlı charter uçuşlar durduruldu
 
KKTC Sağlık Bakanlığı, korona virüsü haberinden hemen sonra önlemleri arttırdı.Önlemlerden en dikkat çekenleri KKTC Ercan Havalimanı ve Turistlerin yoğun olduğu Lefkoşa surlariçi Arasta çarşı , Lokmacı Sınır Kapısı civarında dezenfekte çalışmaları yaptırıyor.
 
          image
 

Başbakanlık Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Orman Dairesi Müdürlüğü ekipleri hava, deniz ve tüm kara kapıları Covid-19 (Corona Virüsü'ne) karşı ilaçlıyor.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ercan Havalimanı, Girne ve Gazimağusa Limanları; Ledra Palace ve Kermiya Kapısı’nın ilaçlandığı, aktif, aktif olmayan gümrük kapıları ve Merkezi Cezaevi’nde de ilaçlama yapılacağı belirtildi.

image

Sağlık Bakanlığı, uçaktaki tüm mürettebat ve uçakta yolculuk yapan hastanın yakınındaki 2 ön, 2 arka ve 2 yan sıralarında oturan kişi kriterine göre aranan yolculara ulaşıldığını dile getirdi.Hastanın 2 metre yakınında kendisi ile temas içinde olan tüm riskli kişilerin karantinaya alındığını belirtti.
 
image
 
Yapılan açıklamada “Corona pozitif hasta Salamis Bay Otel’e 8 Mart 2020 tarihinde saat 19.30’da giriş yapmıştır. Bakanlığımız oteli bu sabah 10 Mart 2020 saat 07.00  itibariyle karantinaya almıştır. Bu  iki tarih arasında otelde bulunup,  şu anda otelden ayrılmış olan  kişilerin 14 gün süre ile evlerinde kalmaları, ve mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaları gerekmektedir. Dışarıya çıkmalarının ve ev halkıyla ortak alanları kullanmalarının zorunlu olduğu hallerde maske takmaları önemle rica olunur.  Bu kişilerde ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetler olması durumunda salgın iletişim numaralarından  derhal bize ulaşmaları gerekmektedir '' denildi

SOSYAL MEDYADA PANİK HAVASI VAR !

Kuzey Kıbrıs halkı dünyanın korkulu rüyası Koronavirüs olayı ile yakından tanışınca ada da büyük bir panik havası doğdu. Eczanelerde maske bulunamıyor ,marketler adeta talan edilircesine alışveriş yapanlarla doluyor. Olay Kıbrıs sosyal medya ortamında en çok konuşulan konuların başında geliyor.
 
Salamis Bay Conti gibi tüm Kıbrıslıların yakınen bildiği bir otele kadar gelen koronavirüs vakasından sonra birçok vatandaş yaptıkları açıklamalarda endişelerini dile getirdi.
 
Ada halkı sosyal medyada gönderdikleri mesajlarda, '' Coranavirüs tespit edilen turist uçakla geldi. Bu turist, gelirken kim bilir kimlere bulaştırdı. Bununla temas eden herkes kontrole çağırılması lazım. Ayrıca giriş yaptığı havaalanındaki kontrol memurlarının da kontrolden geçmesi gerek. Yoksa bir hafta içinde çok çabuk yayılır ve her yerde hastalık çıkar ''  dedi şeklinde mesajlarla olayın ciddiyetinin boyutunu sergilediler.
 
Koronavirüs taşıdığı için karantinaya alınan Alman turistin öldüğü yönündeki haberleri yalanlayan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ali Çaygür, “Hasta ölmedi, genel durumu şu an iyi” dedi. 
 
Salamis Bay Conti otel personelinin lojman olarak kaldığı İskele Orkide Otel boşaltıldı
 
Salamis Bay Conti Otel’nin çalışanlarının kaldığı  İskele’deki Orkide Otel lojmanı boşaltılarak ,olası vakalara karşı Salamis Bay oteline çekilerek karantina altına alındı.
Personellerde korku,panik ve belirsizlik hakim. Kıbrıs basınına bilgi aktaran otelde kalan bazı otel personelleri endişelerini dile getirdiler.Personelin henüz nasıl tedbir alınacağına, ne kadar süre ile karantina altında tutulacaklarına ilişkin bir açıklama yapılmadığı belirtilirken, gergin bekleyişin sürdüğü kaydedildi.
 
100 CİVARINDA PERSONEL KARANTİNA ALTINDA.
 
Karantina ortamında yaşanan izlenimlerini anlatan çalışanlar, içeride de bir tedirginlik ve bilinmezlik olduğunu ifade etti.Kesin olmamakla birlikte  otel lojmanlarında yaklaşık 100 civarında personeli bulunduğu, öğrenildi.Orkide Otel lojmanında bulunan bazı Salamis Otel çalışanları, bu sabah cep telefonundan “İşe gitmemeleri ve otelin karantinaya alındığına ilişkin” mesajla bilgi aldıklarını anlattı.
 
        image
 
KKTC BAKANLAR KURULUNDA ALINAN KARARLARIN SATIR BAŞLARI
 
Güney Kıbrıs’tan tüm toplu geçişler ''15 Mart’a kadar 10 kişi üzerinde toplu geçişler '' durduruldu.
 
Kuzey’de yapılacak ayin faaliyetleri durduruldu.
 
15 Mart'a kadar Eğitim ve Öğretime ara verildi.
 
1 Nisan tarihine kadar tüm charter uçuşlar durduruldu.
 
Tüm geçiş noktaları ve Ercan Havalimanı dezenfekte ediliyor.
 
Turistik yerler dezenfekte ediliyor.
 
Büyük bir sorumluluk içerisinde gerekli tedbirleri alıyoruz.
 
Panik havasına gerek yok.
 
Alınacak olan tedbirler toplum tarafından da destek bulması gerekiyor.
 
Bir süreliğine toplu gösteriler ve buluşmalar ertelenmeli.
 
1 haftalık süre için Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik toplu buluşmalar ve seçim çalışmalarını da ertelemiş bulunuyoruz.
 
Bu işi ciddiye alıyoruz. Tedbirler alıyoruz.
 
Alınacak yeni tedbirleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.
 
image
 
ETKİNLİK İPTALLERİ BAŞLADI
 
KKTC İskele Belediyesi  Corona Virüs salgınına karşı tedbirleri kapsamında tüm sosyal etkinliklerin iptal edildiği açıklandı. İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve meclis üyeleri dün akşam açılışı yapılan ancak bu sabah saatlerinde ortaya çıkan gelişme üzerine bu yıl 11.’si düzenlenen Kültür&Sanat Günleri kapsamında düzenlenecek 9-27 Mart tarihlerini kapsayan tüm etkinlikleri iptal etme kararı aldı.
 
image
 
Kuzey Kıbrıs genelinde 15 Mart 2020 tarihine kadar eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara verildi
 
KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile YÖDAK  ortak basın açıklaması yaparak koronoavirüs hakkında alınacak önlemleri açıkladı. Buna göre, bugünden itibaren 15 Mart’a kadar yükseköğretimde de eğitim öğretim faaliyetlerine ara verildi. Akademik, idari personel ve yüksek öğrenim öğrencilerinin  kongre, toplantı katılımı gibi nedenlerle üçüncü ülkelere planlanan seyahatlerin zorunluluk gerektirmeyenleri ertelenecek veya iptal edilecek.
 
Yükseköğretim kurumlarında alınacak önlemler maddeler halinde açıklandı:
 
1.    “Bugünden itibaren hafta sonuna (15 Mart 2020) kadar eğitim öğretim faaliyetlerine ara verilmesine, 2.    Kazanılmış haklara halel gelmeksizin öğrenci kayıtlarının 3 Nisan 2020 tarihine kadar dondurulması  ve/veya  askıya alınmasına, 3.    Akademik,  idari personel  ve Yüksek öğrenim öğrencilerinin  kongre, toplantı katılımı gibi nedenlerle gerçekleştirecekleri 3.ülke seyahat planlarının zorunluluk gerektirmiyorsa  iptal edilmesi veya ertelenmesine (zorunlu hallerde bakanlık onayı şartı aranacaktır), 4.    Yurt içinde gerçekleştirilecek ulusal veya uluslararası nitelikli bilimsel toplantıların ertelenmesine veya iptal edilmesine, 5.     Üniversitelerin Sağlık Bakanlığı ile istişare ederek  her türlü tedbirin alınması ve hijyen çalışmasına önem verilmesine, 6.    Üniversitelerdeki  sağlık birimleriyle  kamu ve özel hastaneleri arasında sıkı bir işbirliği, dayanışma ve iletişimin sağlanmasına,  7.    Yüksek öğrenim öğrencilerinin  ilk öğretim, orta öğretim , oteller ve diğer kamu  ve özel kuruluş ve işletmelerde  devam eden veya planlanan staj eğitimlerine ara verilmesine, 8.    Üniversitelerde  toplu halde seyahat  gerektiren  sosyal, kültürel ve benzeri nitelikli etkinliklere ara verilmesine karar verilmiştir.”
 
KKTC Gençlik Dairesi Müdürlüğü, daireye bağlı Lapta ve Kantara Gençlik Kampları ile Gençlik Merkezlerinin, alınan Bakanlar Kurulu Kararlarına paralel olarak kapatıldığını ve hizmet vermeyeceğini belirtti. 
 
KKTC SAĞLIK BAKANLIĞI DUYURUSU
 
KKTC Sağlık Bakanlığı, son 14 gün içinde koronavirüs hastalığı görülen ülkelerde bulunan ve ateş, nefes darlığı öksürük gibi şikayetleri olanların 0533 85011 88 veya 0548 850 11 88 numaralı KKTC Sağlık Bakanlığı Salgın Ekibi hatlarına 7/24 ulaşabileceklerini duyurdu...
 
Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nde 2 kişide koronavirüs tespit edilmişti.
 
Bu gelişme ardından Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu sınır kapılarındaki önlemlerin artırılması kararı almıştı. Açıklamada, "Bakanlar Kurulumuz Hava ve Deniz Limanlarında uygulamada bulunan koranavirüse yönelik anket formu doldurarak ülkeye giriş yapılması kuralının kara sınır kapılarında da uygulamaya konulması kararını üretmiştir. Kara sınır kapılarından ülkemize giriş yapacak kişiler artık forum doldurma koşulu ile muhaceret işlemi gerçekleştirebileceklerdir" denilmişti.
 
Şeffaf Gazete.com