Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KUZEY KIBRIS'IN PİLE HALKI İSYAN'DA
KUZEY KIBRIS'IN PİLE  HALKI İSYAN'DA
KKTC'de Dikelya İngiliz üssü bölgesinde bulunan Rum tarafında çalışan Pile köylü sakinleri, Ersin Tatar hükümetinin geri adım atmaması sonucu sefalet çekiyor.
8 Haziran 2020, 20:33
 
Kıbrıs'ta Türk ve Rumların beraber yaşadığı  Pile’de,1999 yılında çekilen Sinan Çetin'in ‘Propaganda’ filminin benzeri durumlar yaşanıyor.
 
Covid-19 krizi nedeniyle Kıbrıs adasının her iki yakasında da alınan olağanüstü önlemler nedeniyle Pile’nin 1500’e aşkın Kıbrıslı Türk önemli sorunlar yaşıyor.
 
Pile’yi kuzeye bağlayan Bergama (Pergamos) sınır kapısındaki geçişler durma noktasına geldi. Korona krizi öncesinde Kıbrıslı Türkler iş, eğitim, sağlık ve diğer gündelik ihtiyaçlar için her gün adanın kuzeyine geçiyordu.
 
SALGIN ORTASINDA DİPLOMATİK KRİZ
 
Adanın kuzeyi ile olan bağların sekteye uğraması ve Kıbrıslı Türklerin, Pile’nin merkezinde kısıtlı kalması işşlerine gidememesi olayı bir süredir ada gündeminde. 
Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin 1974’ten sonra bir arada yaşamaya devam ettikleri köyde bulunan Türkler KKTC hükümetine büyük öfke duyup iki kez Başbakanlık önünde eylem yaptılar.
 
Pile’de kriz çıktı.
 
Pile’de yaşayan ve güneyde çalışan Kıbrıslı Türkler işe gidip dönüş yaparlarsa güneye geçtikleri an karantinaya girme zorunluluğu olduğundan büyük maduriyet yaşıyor.
Sınır kapılarının hala kaplı olması sebebiyle ekonomik darboğaz yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Türk hükümetine tepkisi çığ gibi büyüyor.Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum kesimi lideri Anastasiades kapalı olan sınır kapılarının açılması yönünde görüş bildiren iki toplumlu sağlık kurulunun kararını destekledikleri öğrenildi.
 
image
 
Başbakan Ersin Tatar ve Başbakan yardımcısı Kudret Özersay  ise 14 gün karantina uygulamasında ısrar ediyor.
 
Bugün yapılan KKTC Sağlık Bakanlığı  Bilim Kurulu toplantısında, Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta geçişler ve karantina uygulamaları görüşüldü.Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, basında iddia edildiği gibi, toplantıda 1 Temmuz öncesinde işçilerin Güney Kıbrıs’a geçip karantinasız dönüş yapmaları yönünde bir görüş verilmediği kaydedildi.Geçişlerin 1 Temmuz’dan önce başlamasına yönelik bir istek olmadığı öğrenildi. 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR