Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS TURİZMCİLERİ AYAKLANDI !
KIBRIS TURİZMCİLERİ AYAKLANDI !
Turizm cenneti Kuzey Kıbrıs'ın lokomotif sektörü Turizm Acenteleri Korona virüs tedbirleri ile bitkisel hayata giren sektörün hayata döndürülmesi için KKTC Hükümetine uyarı olacak bir eylemle yaptı ve hükümet 15 Haziran'da adım atma sözü verdi.
9 Haziran 2020, 13:21

 

Turizm cenneti Kuzey Kıbrıs'ın lokomotif sektörü Turizmin önemli oyuncularından Turizm Acenteleri Korona virüs tedbirleri ile bitkisel hayata giren sektörün hayata döndürülmesi için KKTC Hükümetine uyarı olacak bir eylemle meydanlara indi.

image

KITSAB  hükümeti eleştirdi ülke ekonomisinin can damarı konumundaki turizm ölüyor hükümet seyrediyor uyarısı yaptı.

Kıbrıs Turizm  Seyahat Acenteleri Birliği bugün KKTC Otelciler Birliğininde destek verdiği renkli bir eyleme imza attı.KITSAB Başkanı Orhan Tolun öncülüğünde sektör paydaşları  kalabalık şekilde ellerinde dövizlerle KKTC Başbakanlık önüne geldiler.

image

Şarkılarla protestoya katılan turizm çalışanları Başbakanlık önünde sloganlar atarak, Başbakan turizim sektörünün sorunlarına çözüm üretmesini  istediler.

1500 civarındaki turizm emekçileri ''Turizm yoksa hayat yok” “Bizi korona değil hükümet öldürdü” “Uçmadan turizm olmaz”  “Lokomotifi raydan çıkardınız” “Desteksiz çöküyoruz” “ Nefes alamıyoruz” “Açılmadan kapanan tek sektör” "Güvenli ülke dedik. Turisti getirmedik" dövizleri dikkat çekti ve sektörün feryadını ortaya koydu.

image

Kuzey Kıbrıs halkının da ilgi ile takip ettiği eylemde renkli sahneler vardı.

Turizmin sektörünün durumu bir tabut ile otaya konarken bir turizm emekçisi de turizmin öldüğünü  yerde hareketsiz yatarak mesaj verdi.

Her kabine üyesi bakanın adına şezlong ve plaj malzemelerinin yanı sıra bavullar da dikkat çekici eylem şekliydi.

image

KITSAB Başkanı Orhan Tolun mücadele ateşinin yakıldığını söyledi. hükümetin eylemden gerekli mesajı alma uyarısı yaptı.
 
KITSAB’ın 30 Mayıs’ta yazılı bir açıklamaya duyurduğu talepleri şöyleydi:
 
1- Turizm ve seyahat acentelerinin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarından Aralık ayına kadar muaf tutulması
 
2- Nisan-Mayıs aylarında kapalı olduğu için çalışanlara sağlanan 1500 liralık desteğin Aralık 2020 tarihine kadar uzatılması.
 
3- Yıl sonuna kadar acentelerin su ve elektrik borcuna devletin  ilgili fonu tarafından katkı desteği sağlanması.
 
4-Nisan ve Mayıs aylarında turizm ve seyahat acentelerinin kira aidatlarının muaf tutulması. yıl sonuna kadarki  kira borçları için devletin acentelere katkı yapması
 
5-KKTC Kalkınma Bankası'nın resmi acentelere , kefil - ipotek şartı olmadan düşük faizli  bir yıl geri ödemesiz kredi verilmesi,sağlanması.
 
6-Bankalar faiz oranlarının düşürülmesi, kredilerin ötelenmesine devam edilmesi ve kredi kartlarında minimum ödeme oranı olan yüzde 1’in uygulanmasına devam edilmesi.
 
7-Mali Protokol ile turizm sektörüne yapılacak katkıdan acentelere pay ayrılması,komisyon ve kurullarda sektörde faaliyet gösteren kesimlerden temsilcilerin yer alması.
 
8-Devletin acentelere ve KITSAB’a alacaklarının tamamını ödemesi.
 
9- Covid-19 salgını sebebiyle gerçekleşemeyen paket turlar için acentelere yapılan ödemelerin 18 ay haklarının baki kalması koşulu ile ötelenmesi; ödenen tutar karşılığında acentelerin müşterilerine paket tur için tatil kuponu ''voucher'' verebilmesi için Bakanlar Kurulu’nda tavsiye kararı çıkarılması"
 
image

KKTC Başbakan Ersin Tatar, eylem devam ettiği sırada Orhan Tolun başkanlığındaki yedi kişilik KITSAB  heyetİ ile görüştü.

Başbakan Ersin Tatar,görüşme sonu açıklama yaptı . Sağlıkta elde ettiğimiz başarı sonucunda yavaş yavaş normalleşmeye sürecine başladık. 1 Temmuz'dan itibaren yavaş yavaş açılmaya başlıyoruz. Türkiye'den PCR testi yapmak suretiyle gelebilecek yolcular gelecek, turizm daha da hareketlenecek. Dolayısıyla o döneme kadar bir takım sıkıntı yaşayanlar için 15 Temmuz'da Toplumsal Dayanışma Paketi'nin 2'ncisini açıklayacağız. Onda da bir takım ciddi açılımlar olacaktır. Bugünkü toplantıda yaptığımız değelendirmede turizmcilerin de önerilierini dikkate alarak, bu açılımlar o şekilde düzenlenecektir. Biz hükümet olarak tüm sektörlere yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

image

ORHAN TOLUN: “TALEPLERİMİZ BÜYÜK ÖLÇÜDE KARŞILANDI”
 
KITSAB Başkanı Orhan Tolun, eylemin sonunda Başbakan’a teşekkür ettiklerini, kendilerini kabul ettiklerini ve görüştüklerini belirterek, “Görüşmede iki aşamayı değerlendirdik, bir dönemi sınır alıp bunu görüp daha sonra atılacak adımları değerlendirdik taleplerimizin büyük ölçüde karşılandığını gördük.Belirlenen tarihe kadar izleme yapılacağını anlatan Tolun, “bu tarihe kadar durum görülecek ve sonrasında ikinci aşamaya geçilecek” dedi ve ortak noktada buluştuğumuz için Başbakan ve bakanlara teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
image
 
Mehmet Ekin Vaiz ve Alihan Pehlivanoğlu gibi Kuzey Kıbrıs'ın birçok tanınmış ismi de bu eyleme destek verdi.
 
Otelciler Birliği verilerine göre; KKTC genelinde faaliyet gösteren 111 otelden yalnızca 20'si açıldı.
 
Otellerin Haziran ayında açılmamasının en büyük etkeni ise hükümetin adaya uçuşların 1 Temmuz’da başlayacağını açıklaması oldu. Bu nedenle birçok otel Haziran'da "tam açılmayı" tercih etmedi.Uçuşların başlaması ile ülkeye gelecek olan turistler için alınacak tedbirler henüz açıklanmadı.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR