Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE'DEN KKTC'YE İLK POZİTİF VAKA !
TÜRKİYE'DEN KKTC'YE İLK POZİTİF VAKA !
Kuzey Kıbrıs uzun süredir koronavirüs tehlikesinden uzak yaşarken Türkiye'den KKTC'ye karantinasız girişler kapsamında gemiyle Girne Limanına gelen bir yolcunun PCR testi pozitif çıktığı ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
1 Temmuz 2020, 22:30

Kuzey Kıbrıs uzun süredir koronavirüs tehlikesinden uzak yaşarken dün gece başlayan ülkeye gelişlerde pozitif vaka çıktı.

KKTC'ye karantinasız girişler kapsamında gemiyle Girne Limanına gelen bir yolcunun PCR testi pozitif çıktığı bildirildi.

Bugün günün ilk saatlerinden itibaren ülkeye gelen 350 civarındaki Uçak yolcularının PCR testlerinin temiz olduğu belirtilirken, gemiyle gelen 200 civarındaki yolculardan birinin Türkiye'den elinde PCR testi negatif  olarak geldiği ancak KKTC'deki sonucun pozitif olduğu bildirildi. Türkiye'de PCR testinin 72 saat önce yapılmış olduğu için, pozitif olma ihtimali olduğu bildirilirken, ilgili şahısın şu anda karantinada tutulduğu kaydedildi. 

               image

"1 Temmuz" açılma süreci kapsamında, büyük çoğunluğu karantinasız uygulanacak olan kara, deniz ve hava yoluyla KKTC'ye girişler başladı.

KKTC Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, 1 Temmuz 2020 Covid-19 genel durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu .

24 saat içerisinde yapılan toplam test sayısının 803 olduğunu belirten Bakan Pilli şunları kaydetti ; " Son 24 saat içerisinde yapılan 803 testten 434 test sonuçlanmıştır.  369 test sonucu üzerinde çalışma yapılmaya devam edilmektedir .

434 test deniz yolu ile gelen yolcular ve KKTC'den yurt dışına giden yolculara yapılmış olan testlerdir . 

369 test ise henüz sonuçlanmamış ve havayolu ile ülkemize gelen yolculara yapılmıştır.  Yapılan 434 testin sonucunda deniz yolu ile gelen yolcular arasından 1 pozitif   vaka tespit edilmiştir.

Pozitif vaka Türkiye'den gemi ile gelen yolculardan biri.

Pozitif vaka Sağlık Personeli tarafından alınarak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi karantina bölümüne müşahede altında alınmıştır. 

Yapılan çalışmaların ardından vakanın temaslıları tespit edilmiş olup, uçakta ,havaalanında ve konakladığı yerde bulunduğu temaslılar Sağlık Bakanlığı tarafından karantina otellerinde gözetim altına alınacaktır,dedi.

Mersin Taşucu'ndan kalkan 2 yolcu gemisi Girne Turizm Limanı’na geldi.

Filo ve Akgünler Denizcilik’e ait 2 yolcu gemisi sabahın erken saatlarinde Girne Turizm Limanı'ndan ülkeye giriş yaptı.

Adaya gelen 2 gemi seferi ile gelen listede toplam 181 kişi bulunuyordu.

Filo Denizcilik'te askeri personel ve ailelerinin de dahil olduğu 85 kişi, Akgünler Denizcilikte ise 75'i sivil 96 yolcu olduğu öğrenildi. Limana gelen toplam 150 kişinin gelen yolcu, geriye kalanların ise asker ve asker ailesi olduğu belirtildi.

Asker ve aileleri, her seferde 75 yolcu sınırlaması kapsamına dahil edilmedi.

Görevliler gelen yolcuların sosyal mesafeyi koruması için sürekli uyarılarda bulundu. Güneş altında durmak istemeyen yolcular gölge alanlara sığındı. Yolcular, limandan ülkeye giriş işlemi için isim isim sırayla gümrük işlemine çağrıldı.

Girne Limanda PCR testi...

Gemi seferlerinde de Türkiye’den gelişlerde karantina olmayacak, çifte PCR uygulanıyor. Gelecek yolcular hem Türkiye’de PCR testi yapmak durumunda olacak hem de limana girişte bu teste tabi tutuluyor. Yolcular limanda PCR testinin ardından ülkeye giriş yapacak. Gelecek yolcular risk grubunda bulunan ‘C’ grubundaki ülkelerin her hangi birinde bulunmuşsa 14 gün karantina zorunluluğu ile ülkeye giriş yapabilecek. Bakanlık, Girne Limanı’ndan bugünden itibaren her gün 150 yolcunun ülkeye giriş yapabileceğini açıklamıştı.

Basına açıklama yapan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, “Her iki acenteye de günlük 75’er yolcu taşıma sınırlaması getirildi. Yani deniz yolu ile günde 150 yolcu gelecek” demişti. Mağusa Limanı’ndan yolcu taşıması yapılmayacağını ifade eden Atakan, ilk etapta sadece Girne Limanı’nın kullanılacağını belirtmişti.

image

C grubundaki riskli ülkelerden birinden geldiği tespit edilen bir yolcu karantinaya girmeyi reddetti

Ercan’a inen ikinci uçakta bulunan ve C grubundaki riskli ülkelerden birinden geldiği tespit edilen bir yolcunun, 14 gün karantinaya girmeyi reddettiği için az sonra kalkacak uçakla geri gönderileceği öğrenildi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı sağlık kurulu başkanı Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu emekli başhekimi Bülent Dizdarlı, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Beklenen tarih geldi. Gelmesiyle de ilk ithal vakamızla tanıştık" ifadelerini kullandı.

Dizdarlı, bundan sonra dikkatli olunmasını ve özellikle kalabalık yerlere gidilmemesi uyarısında bulundu. İşte Dizdarlı'nın açıklaması: "Sevgili Arkadaşlar.Beklenen tarih geldi. Gelmesiyle de ilk ithal vakamızla tanıştık. Umarım temas gurubu önceki tecrübesinin verdiği güvenle tüm temaslıları yakalayıp kontrol edecektir. Hekim arkadaşlarımız da en erken zamanda hasta vatandaşı iyi edecektir.Bir , beş on vaka ile başa yine çıkarız,önemli olan bunun her gün logaritmik olarak artmasını önleyerek yüzlerce hastaya aynı anda ulaşmamak ve sağlık servislerimizin çökmesini önlemektir.

Siz yönetenlerin "laboratuvar kapasitesi artırılacak , pandemi hastanesi yapılacak" laflarını es geçin yapacak olan yapardı diyerek KKTC Sağlık bakanı Ali Pilli'yi işaret etti.

Onları bırakın ve sizin yapmanız gerekeni yapın.

Sağlık çalışanlarının yeterli olması için destek verin.Nasıl mı?

1- Lütfen ve lüften kalabalık ortama girmeyin.

2- Sosyal mesafeyi koruyun ve maske takın

3- El vücüt ve ortam temizliğine dikkat edin

4- En azından bir süre daha ,Yaşlılarınızın , Kronik hastalığı olanların,dışarıda dolanmasına izin vermeyin Onları koruyunBunları yaptığınız zaman size gerçekten yardım eden sağlık çalışanlarına , dolayısıyla da kendinize yardım etmiş olacaksınız.

Lütfen Lütfen lütfen


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR