Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YÖK'TEN KKTC ÖĞRENCİLERİNE AMBARGO
YÖK'TEN KKTC ÖĞRENCİLERİNE AMBARGO
YÖK, Kıbrıslı Türk öğrencileri, GCSE ve A Level sınav sonuçları ile Türkiye’deki üniversitelere kabul etmeyecek. KKTC Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) “Kıbrıslıtürklere kimin ambargo uyduladığı bir kez daha ortaya çıktı” açıklaması yaptı.
9 Aralık 2021, 12:18
 
 
YÖK, Kıbrıslı Türk öğrencileri GCSE ve A Level sınav sonuçları ile Türkiye’deki üniversitelere kabul etmeme kararı aldı bu karar KKTC'de ambargo olarak adlandırılıyor.
 
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), GCE ve A Level sınav sonuçlarının Türkiye’deki üniversiteler tarafından üniversite giriş kriteri olmaktan çıkarılmasıyla YÖK’ün Kıbrıslı Türk öğrencileri GCSE ve A Level sınav sonuçları ile Türkiye’deki üniversitelere kabul etmekten vazgeçmesini “Kıbrıslı Türklere uygulanan bir ambargo” olarak değerlendirdi.
 
Sendika Genel Sekreteri Şener Elcil yazılı açıklamasında, Eğitim Bakanı’nın Ankara’ya yaptığı son ziyarette, sorunu çözmek için yaptığı girişimlerden sonuç alınamadığını kaydetti.
 
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması ile İngiltere’de eğitim almanın maddi olarak imkansız hale geldiğine de dikkat çeken Elcil, “Her fırsatta Kıbrıs Türk toplumunun haklarının korunmasından bahseden Türkiye yöneticilerinin Kıbrıslı Türklere yönelik Türkiye’nin eğitim ambargosu uygulamalarına nasıl bir açıklama getireceklerini merakla beklemekteyiz” dedi.
 
image
 
CTP: “YÖK kararı Kıbrıslı Türk öğrencileri için yıkım”
 
KKTC Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yükseköğretimde Türkiye üniversitelerinin YÖK kararı uyarınca, 2022 yılı itibariyle yabancı uyruklu öğrenci statüsündeki öğrencileri Merkezi Yurt dışından Öğrenci Sınavı (MYÖS) ile alacağına dikkat çekti, Türkiye üniversitelerine girişte GCE-A Level sonuçlarının ortadan kaldırılmasının Kıbrıslı Türk öğrenciler için “yıkım” olarak niteledi.
 
CTP’den yapılan açıklamada, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bu konu hakkında bir adım atmaması eleştirilerek, “Gelişmelere duyarsız, geleceğe dair planı olmayan bu zihniyet, eğitim sistemini tepeden tırnağa bilinmezliğe, öğrencileri de kendi kaderine terk etti” denildi
 
KKTC MİLLİ EĞİTİM BAKANI AÇIKLAMA YAPTI
 
KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, Kıbrıslı Türk öğrencilerin GCE ve A Level sonuçlarının Türkiye’deki üniversiteler tarafından kabul edilmeyeceğine yönelik olarak yapılan açıklamalar ile ilgili bilgi verdi.
 
"SIKINTININ AŞILMASI İÇİN TALEBİMİZİ İLETTİK"
 
Süreci açıklayan Bakan Amcaoğlu, “Bu kararı Türkiye’deki Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) aldı. Yaklaşık 10 gün önce de bize yazılı olarak iletildi. Biz geçen hafta İstanbul’da yapılan eğitim şurasına katılmıştım ve burada Türkiye Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile konuyu görüştüm. Daha sonra da Ankara’daki Büyükelçiliğimiz aracılığıyla YÖK’e sıkıntının aşılması talebimizi ilettik. Bana Sayın Bakan'ın söylediği şuydu; YÖK ile irtibata geçerek bu sıkıntının ortadan kaldırılacağı ifade edildi. YÖK’ün bugünlerde yapacağı yürütme kurulu toplantısında konu orada gündeme gelecek ve olumlu bir sonucun bize döneceği bilgimiz var” dedi.
 
"BAZI GERÇEKLER IŞIĞINDA YANLIŞ KARARLAR ALINABİLİR"
 
“Sendikalarımız hemen bu konunun üzerine atılıp 'ambargo' dediler” ifadelerini de kullanan Amcaoğlu, “TC’yi eleştirme ya da iki ülke arasındaki ilişkileri bozma adına. Halbuki biz istişareler ediyoruz. Gözden kaçırılan bazı gerçekler ışığında yanlış kararlar alınabilir. Ama iyi niyetle hatalardan dönülmesi mümkündür. Biz muhataplarımızla bunu yapıyoruz. Ve bize söylenen böyle bir sıkıntı yaşanmayacağıdır. Ben buradan ilgililere çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR