Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KUZEY KIBRIS HALKI MEYDANLARA İNDİ
KUZEY KIBRIS HALKI MEYDANLARA İNDİ
Son yıllardaki fakirleşme,kamu yolsuzlukları,yasadışı çeteler ve çöküş belirtileri Kuzey Kıbrıs'ta toplumun farklı kesimlerinin isyanı ile büyük bir eyleme dönüştü.
1 Nisan 2022, 15:20

 

Kuzey Kıbrıs'ta toplumun farklı kesimlerinin isyanı sokağa taştı.

Ülkenin dört bir yanından gelen binlerce kişi ile Lefkoşa son yılların en büyük eylemine sahne oldu.

KKTC Başbakanlık önüne toplanan binler “Toplumsal Yok oluş ve Yoksullaşmaya Hayır” dedi. 'Bir ihtar' olarak nitelendirilen eylemde Hükümet istifaya çağrıldı, sendika başkanlarının konuşmaları ve müzik dinletisinin ardından sonlandı.

Ekonomik sıkıntılar, art arda yapılan zamlar ve yoksullaşmaya karşı hükümetin kayıtsız kalması ortak bir tepkiye dönüşerek sokağa taştı, binler sokakları doldurdu, Başbakanlık önüne sığmadı.

Başkent Lefkoşa'nın farklı noktalarında toplanan örgütler ve gruplar saat 11.30'da Başbakanlık önünde buluştu. ‘Toplumsal yok oluş ve zamlara isyan’ sokakları doldurdu!

image

KKTC'nin en önemli sivil toplum örgütleri bu büyük eyleme katıldılar.

Eylemde KTAMS, KAMU-SEN, KTÖS, KTOEÖS, HÜR-İŞ’e bağlı sendikalar, TÜRK-SEN’e bağlı sendikalar, DEV-İŞ’e bağlı sendikalar, HAKSEN, Güç-Sen, KOOP-SEN, Vergi-Sen, BES, Memur-Sen, Ada-Sen, BASIN-SEN, Tıp-İş, Çağ-Sen, Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Mec-Sen’in de aralarında bulunduğu sendikalar katılırken, mitinge sivil toplum örgütleri, meclisteki muhalefet partileri Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Halkıp Partisi’nin (HP) de aralarında bulunduğu bazı siyasi partiler ile bazı sivil toplum örgütleri de destek verdi.

BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE TARİHİ MİTİNG VE EYLEM

Başkent Lefkoşa'nın çeşitli bölgelerinden kitleler eylem ve mitingin yapılacağı Başbakanlık önüne ilerledi, polis hem güzergahlarda, hem de Başbakanlık önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Özellikle Meclis ve Başbakanlık önüne onlarca polis ve bariyer dizildi. 

Eylemde "birlik mücadele dayanışma", "vur vur inlesin Hükümet dinlesin" sloganları atılıdı.

   ‘Toplumsal yok oluş ve zamlara isyan’ sokakları doldurdu!  Eylem çerçevesinde, Ülkenin dört bir yanından gelen binlerce kişi ile Lefkoşa bugün son yılların en büyük eylemine sahne oldu.

İsyan sokağa taştı, binler 'artık yeter' demek için Başbakanlığın kapısına dayandı.

Kalabalık KKTC Başbakanlığın olduğu sokağa sığmadı!

Binlerce kişi Başbakanlık önündeydi... Kalabalık Bakanlıkların olduğu sokağı doldurdu, binler sokağa sığmadı.Çok sayıda sendika, örgüt, siyasi parti ve sivil halktan oluşan kalabalık, 'Toplumsal yok oluş ve yoksullaşmaya hayır' dedi. 

image

'İnternet bağlantısını kestiler'

Miting alanında 'internet bağlantısı yok'... Alanda 'Bizden korktular, internet bağlantısını kestiler' anonsu yapıldı.

Güven Bengihan: Demokrasi için sokaklardayız

Mitingde ilk sözü KTAMS Başkanı Güven Bengihan aldı.KTAMS Başkanı Güven Bengihan, meydanların daha önce böyle kalabalık ve öfke görmediğine vurgu yaptı, "Helal olsun size" diye kalabalığa seslendi."İsyanımız yasakçı zihniyetedir" diyen Bengihan, eylem alanında jemmerlarla internetin kapatıldığını söyledi, "Bu hangi demokrasi anlayışına sığar?" diye sordu.

Bengihan, Hükümet’in insafsız zamlar, partizanca ve popülist yaklaşımlarla halkın karanlığa sürüklendiğine vurgu yaptı.‘Toplumsal yok oluşa, yoksullaşmaya isyanımız var’ diyen Bengihan, memleketin yangın yeri olduğunun altını çizdi.Bengihan’in, "İsyanımız var, memleket yangın yerine dönmüşken Bursa'da Evliya Çelebi gibi şeftali yemeye giden zihniyete isyanımız var" ifadeleri coşkuyla karşılandı.

 'Birlik mücadele, dayanışma', 'Hükümet istifa'!Başbakanlık önü, 'Birlik, mücadele, dayanışma', 'Susma, sustukça sıra sana gelecek', 'Hükümet İSTİFA'  sloganları ile inledi.

image

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu:“Bizim tek gailemiz ekmeğimiz”Hür-İş Başkanı Ahmet, yolsulaşmayı ve yok olmayı reddetmek üzere çıkılan yolda, direnmeye devam edeceklerini vurguladı.“Biz emekçiler herkes evindeyken, tatile giderken tüm çarkları döndürdük. Ölümüne çalıştık biz, ölümüne” diyen Serdaroğlu, mitingin sadece örgütlü, sendikalı emekçiler için değil, pandemi döneminde çalışan, işten atılan, işsizliğini alamayan, örgütsüz sendikasız emekçiler için olduğuna işaret etti.

Serdaroğlu’nun ifadeleri şöyle:“Bu miting ülkeye olan ümidini yitirmiş gençlerimiz içindir. Bu miting ezilenler, sömürülenler, hiçe sayılanlar içindir. Bu miting emeğinden başka hiçbir şeyi olmayanlar içindir. Bu miting insan yerine konmayan biz, yüz binler içindir. Bu miting zamlara karşı değildir, emeği hiçe sayanlara cevap vermek içindir. Bu büyük buluşma Kıbrıs Türk halkının ‘artık yeter’ dediği bir direniştir.Bizim başka bir niyetimiz ya da bir ajandamız yok. Bizim tek gailemiz ekmeğimiz. İnsan gibi yaşamak için mücadele ediyoruz. Bilmeyenler, görmeyenler ve duymayanlar için bütün gücümüzle bağırıyoruz”.

image

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı:“Bu bir ihtar!”Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, bugünkü eylemin 'ihtar' olduğunu söyledi, "Ya bunları düzelteceksiniz, ya da önümüzdeki günlerde geldiğimizde burada biz olacağız, siz olmayacaksınız" dedi.

Bıçaklı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerine atıfta bulundu. Ayrıca Başbakan Faiz Sucuoğlu'ndan görüşme talep ettiklerini, ancak yanıt alamadıklarını belirten Bıçaklı, "Atamalardan fırsat bulmuyorlar" şeklinde konuştu. 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR