Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KUZEY KIBRIS KAYIPLARINA AĞLIYOR
KUZEY KIBRIS KAYIPLARINA AĞLIYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti köklü devlet kolejlerinden Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencileri spor müsabakaları yapmak için geldikleri Türkiye'de depreme yakalandılar. Çoğunluğu 14 -17 yaş grubu kız ve erkek öğrenci sporculardan oluşan 30 kişilik kafileden henüz canlı kurtulan olmadığı öğrenildi.
9 Şubat 2023, 14:52
 
Kahramanmaraş merkezli 7.7 şiddetinde deprem ile Türkiye yüzyılın felaketini yaşıyor. Gerçekleşen deprem Kuzey Kıbrıs’ta da büyük acı yaşatıyor.
 
Gazimağusa Türk Maarif Koleji Orta okul kız bayan ve erkek takımındaki 30 öğrenci, öğretmenleri ile bazı öğrenci velileri depremde yıkılan Adıyaman Grand Isias Otel’in enkazının altında  kaldılar. 
 
image
                  
Adıyaman Atatürk Bulvarı’ndaki İsias otelinin enkazından iki Kuzey Kıbrıslı öğretmen ve iki öğrencinin cansız bedenine ulaşıldığı öğrenildi.
Deprem haberi duyulması anından itibaren spor müsabakaları için Türkiye'de bulunan çocuklarına ,yakınlarına ulaşmaya çalışan Kıbrıslı Türk aileler, Adıyaman'da bulunan çocuklarına ve yakınlarına ulaşmaya çalışsalar da bölgede elelektrik ve internet kesintilerinden dolayı iletişim kuramadılar. 
 
Deprem haberi ve yıkılan binaların görüntüleri KKTC'de duyulduğu andan itibaren çocukların aileleri ile gönüllü yardımseverler,enkaza müdahale için acil uçak kaldırılıp, sivil savunma kurtarma ekibinin peşinden Adıyaman'a gitme kararı aldılar.
 
                            image
30 Kıbrıslı sporcu enkaz altında kaldı.
Yerle bir olan  yedi katlı Adıyaman İsias Hotel enkazı altında 88 saati dolduran Kıbrıslı küçük sporcuların kafilesi hala enkaz altında ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.
 
image
 
Bölgede en uzman ekip olarak dikkat çeken , profesyonelce çalıştıkları söylenen '' KKTC arama kurtarma kafilesi '' depremden yaklaşık 26 saat sonra çalışmaya başladı.Dev bina enkazında Pamir Konuklu ve İbrahim Yakula adlı öğretmenlerin cansız bedenine ulaştı. Enkazdan KKTC eski Tarım Bakanı Kenan Akın'ın torunu olan  Doruk Akın adlı  öğrenci ile kimlik bilgileri açıklanmayan bir cansız bedeninin daha çıkarıldığı öğrenildi.
 
image
 
KKTC Kurtarma kafilesi 18 saat sonra Adıyaman'a ulaştı,neden bu kadar hayati bir konuda 18 saat geç kalındı ?
Bina enkazı çevresinde bekleyen Kıbrıs'tan gelen aileler '' 18 saatlik geç kalmışlık yüzünden çocuklarının kurtarılma şansının azaldığını ve bu kadar zamanda depremde yaralı ve sağ kalanların donarak hayatta kalma şanslarını kaybetmiş olacağını ''  söyleyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
 
KKTC'den Adıyaman'a depremden 18 saat sonra gelen kurtarma ekibinin  vinç,eskalatör ve kepçe gibi enkaz kaldırma ekipmanlarına ulaşmak için de zaman kaybettikleri öğrenildi.
 
                          image
 
DEPREM HABERİ KKTC'DE ANINDA DUYULDU
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 10 ilimizde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler tüm Türkiye'yi yasa boğarken,Kuzey Kıbrıs'ıda ayağa kaldırdı.Deprem felaketi haberi KKTC saati ile saat 03.17 de sosyal medya paylaşımlarından öğrenildi.
 
Adıyaman İsias Hotel'de sporcu ve rehberlerden oluşan 120 kişinin varlığı o an Türkiye'de gündeme gelmedi. Adıyaman'daki 4 yıldızlı bu otel enkazı büyük yıkımların arasındaki ilk müdahale edilen binalar arasında değildi.
 
                         image
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti köklü devlet kolejlerinden Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencileri spor müsabakaları yapmak için geldikleri Türkiye'de depreme yakalandılar. Çoğunluğu 14 -17 yaş grubu kız ve erkek  öğrenci sporculardan oluşan 30 kişilik kafileden henüz canlı kurtulan olmadığı  öğrenildi. 
 
image
 
Deprem felaketi mesajları paylaşılınca Veliler birbirine haber verdi ve olay kısa sürede KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a kadar ulaştı.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve başbakanı Ünal Üstel Türkiye saati ile sabah 04.17  sularında meydana gelen deprem olayının ciddiyetini kavrayamadılar.KKTC Bakanlar Kurulu Türkiye'yi vuran depremden ancak 6.5 saat sonra toplandı ve depremle ilgili "KKTC Cumhurbaşkanlığı"nda kriz masası oluşturulma karar alındı.
 
Türkiye'nin makamları ile istişare nedeniyle ancak 18 saat sonra karar aldılar.
50 kişilik KKTC Sivil Savunma Acil Müdahale kurtarma yardım kafilesini,30 vatandaşını kurtarabilmek adına  Adıyaman'a yollama kararını uygulamaya koydular. Meclis prosedürleri sonrası 50 kişilik KKTC Sivil Savunma Acil Müdahale kurtarma ekibi  Adıyaman şehrine  gitmek üzere yola çıktı.
 
Saat farkından dolayı deprem saati Kuzey Kıbrıs'ta saat 03.17 idi. Deprem ve yıkılan bina haberleri  panik ve korku yaratmaya başladı.
Enkaz altında bulunanlara yardım için her dakikanın hayati önemi her nedense Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından kavranamamıştı. KKTC kurtarma ekibi depremden 18 saat sonra Adıyaman Isias Hotel enkazına ulaştılar.
 
Büyük tepki çeken bu gecikmenin KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Türkiye Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay'a ulaşılamayıp ,Türkiye'nin Lefkoşa büyükelçisi Metin Feyzioğlu'ndan cevap alamadıklarından kaynaklandığı iddia edildi.
 
Bu gecikme bir ihmal mi yoksa yönetme gücünün KKTC'de olmaması mı ?
Deprem kurtarama ekipleri için her dakikanın yaşam olduğu gerçeği ortadayken 18 saatlik bu zaman kaybının çocukların kurtarılma şansının azalma sebebi olduğuna inanılıyor. Oysa Almanya,İsrail ve Azerbaycan kurtarma ekipleri 6 -8 saat arasında deprem bölgesine ulaştılar.
 
KKTC cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın basın danışmanı Kartal Harman '' çocuklar kurtarıldı haberi verdi '' gerçek ise kafile Adıyaman'a ulaşınca ortaya çıktı.
 
image
         image
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın basın danışmanı Kartal Harman'ın '' Mağusa Türk Maarif Koleji kafilesinde 24 öğrencimiz, 4 öğretmenimiz ve 11 velimiz yıkılan İsias Hotel'de konaklıyordu. 3 velimiz ve 1 öğretmenimiz kendi çabaları ile çöken binadan çıkmayı başardı. Geriye kalan 24 Öğrencimiz, 3 öğretmenimiz ve 8 velimiz toplamda 35 insanımız enkaz altında kaldı.'' paylaşımı adanın her köşesinden  yankılandı bu haber umutları ve      morelleri arttırdı. Aileler umutla çocuklarından gelecek iyi haberleri beklemeye başladılar.
                      image
 
Cumhurbaşkanı danışmanı Kartal Harman neden yalan açıklamalar yaptı?
KKTC'de sosyal medya ortamında  birçok trol hesap toplumu yanıltan mesajlar paylaştılar. Özellikle KKTC hükümetİ yanlısı hesaplardan yalan ve asparagas mesajlar paylaşıldı. Tehlike yok,Çocuklardan onbiri kurtuldu ,hepsi kurtuldu ,Afad çocukları kurtardı gibi aileleri umutlandıran paylaşımların yalan olduğu  KKTC Sivil Savunma ekibinin Adıyaman Isias Hotel enkazına ulaşması ile ortaya çıktı.
 
Deprem olduktan dakikalar sonra kendi imkanları ile enkazdan çıkan ve sağ kurtulan 3 öğretmen dışında KKTC kafilesinden sağ kurtulan olmadığı öğrenildi.
 
KKTC EKİBİ GELENE KADAR ENKAZDA ÇALIŞMA OLMAMIŞ
18 saat sonra KKTC Başbakanlık görevlisi “Adıyaman’a göndermiş olduğumuz kurtarma ekiplerimiz, deprem bölgesine az önce vardılar. Bölgeye intikal eden ekipler kurtarma çalışmalarına hiç zaman kaybetmeden başladılar '' açıklaması yaptı.KKTC arama kurtarma ekibi gelene kadar hiçbir kurtarma müdahalesi olmamıştı.
 
4 cansız beden çıkarıldı.Geç müdahalenin sorumluları kimler?
04.17 de meydana gelen depremdeki enkazdan  3 öğretmen şansları sayesinde çöken binadan kendi imkanları ile dışarı çıkabilmişti.Geriye kalanlar ise onlar kadar şanslı değildi.6-7-8 ve 12. sınıflardan oluşan öğrenciler çöken binanın enkazı altında kaldılar. Enkazdan ilk kurtulanlardan biri  otelin birinci katında bir odada kalan Esra Özberkman adlı öğretmen oldu. 
 
Enkazdan çıkarılan  yaklaşık 13 cesetin kimlik tespiti yapılamadığı öğrenildi
Enkazda çalışmaların dördüncü günü kesintisiz olarak çalışma yapıldığını kaydeden bir yetkili,otel enkazının bir bölümünün kaldırıldığını belirtti. Enkazdan çıkarılan cansız bedenlerin tanınmayacak durumda olduğu, birçoğunun çürümeye başladığı öğrenildi. 
                               image
                                                      ENKAZ ALTINDA KALAN KAFİLENİN LİSTESİ
Enkazdan çıkarılanların teşhis için  ailelere dahi gösterilemediği ortaya çıktı
Türkiye'de büyük bir bölgeyi kapsayan bu feleket maalesef insan ve makina, teçhizat ve eğitimli kurtarma gücü olarak her alana yetişemediler ve birçok enkaza müdahale de geç kalındı,yada hiç müdahale edilemedi.
 
image
 
Deprem bölgesine  yurtdışından ilk ulaşan kurtarma kafilesi Almanya'dan, International Search and Rescue oldu. İsrail ve  Azerbaycan kurtarma ekipleri bölgeye ilk ulaşan diğer ekipler oldu.
 
Şeffaf Gazete
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR