Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEYİ VAAD ETTİ
KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEYİ VAAD ETTİ
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından yemin ederek göreve başlayan Nikos Hristodulidis, "Kıbrıs sorununa" bir çözüm bulmayı en önemli önceliği haline getirme sözü verdi.
1 Mart 2023, 13:02
 
Kıbrıs Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından yemin ederek göreve başlayan Nikos Hristodulidis, "Kıbrıs sorununa" bir çözüm bulmayı en önemli önceliği haline getirme sözü verdi.
 
49 yaşındaki Hristodulidis, etnik olarak bölünmüş adada yeniden birleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesi, yüksek enflasyon nedeniyle yaşanan işsizlik sorunu ve "son derece karmaşık" olarak nitelendirdiği düzensiz göç sorunlarına çözüm getirmeye çalışacak.
 
12 Şubat'taki ikinci tur seçimlerini kazanan Hristodulidis, merkez ve sağ partilerin desteğini arkasına almış, en büyük rakibi sol destekli Andreas Mavroyannis karşısında oyların yüzde 52'sini elde ederek seçilmişti. 
 
2022 yılı başına kadar Dışişleri Bakanı olarak hükümette görev alan Hristodulidis, geçen hafta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya gelmiş, "Kıbrıs sorununun çözümü benim en önemli önceliğimdir" açıklamasında bulunmuştu. 
 
Görüşme sonrasında konuşan Tatar da, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri ile görüşmesinin resmi olmadığına dikkati çekerek resmi görüşmelere başlamanın egemen eşitliğin kabulüyle Kıbrıs'ta uzlaşının da gerçekler temelinde mümkün olacağını Hristodulidis'e ilettiğini açıkladı.
    image
Bir gazetecinin 'egemen eşitliği' kabul edip etmediği yönündeki sorusuna ise Rum lider, "Kıbrıs Rum tarafı için egemen eşitlik, tartışmaya açık bir konu değildir" yanıtını verdi.
 
Hristodulidis, seçim öncesi verdiği kabinenin yarısını kadın bakanlardan oluşturacağı ve geçmiş hükümetlerde görev yapmış isimleri yeniden atamaktan kaçınacağı vaatlerini yerine getiremedi. 25 bakanın 14'ünü erkek  11'ini ise kadın politikacılardan oluşturan Rum lider, kilit görevlerde de daha fazla erkek politikacıya şans verdi. 
 
Muhalefetteki solcu AKEL yaptığı açıklamada "Çıtayı yükseltti ama yetersiz kaldı" dedi.
 
Ayrıca bakanlarından ikisinin daha önceki hükümetlerde görev yaptığı eleştirisini de yönelten muhalefet, İçişleri Bakanılığına getirilen Constantinos Ioannou'nun Nicos Anastasiades hükümetinde sağlık bakanı olarak görev yaptığını, Maliye Bakanı olan Makis Keravnos'un ise 20 yıl önce aynı görevde bulunduğunu duyurdu.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR