Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EMEK SİNEMASI AÇILIYOR
EMEK SİNEMASI AÇILIYOR
1924'te Beyoğlu Melek Sineması olarak açılan Cumhuriyet döneminin ilk sinema salonlarından Emek Sineması'nın yeni hali basınla paylaşıldı.
10 Ocak 2016, 21:14

 

Beyoğlu'nda yeniden inşa edilen tarihi Emek Sineması, mart ayında sanatseverlerle buluşacak.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Haliç ve Beyoğlu manzaralı bin 250 metrekarelik fuaye alanına sahip 600 kişilik sinema, 800 kişilik, 8 yeni sinema salonu ve 150 kişilik modüler tiyatro salonuyla, Grand Pera'nın en üst katında kapılarını açacak. image

Kültür-sanat tutkunlarının vazgeçilmez mekanlarından biri olması planlanan merkezde, toplam koltuk kapasitesi bin 550 kişiye ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Beyoğlu için 2016'nın en büyük hediye paketi Emek Sineması'dır" ifadelerini kullandı.

Büyük tartışmalara ,kavgalara sebep olan Sinemanın iki temel nokta üzerinden değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Demircan, şunları kaydetti:

"Birincisi tarihi bir mekanın restorasyonu, yani tarihi eserleri yaşatarak, kullanma açısından önemli bir devrim yapıyoruz. 1992'den beri buranın ihya edilmesi gerektiği konuşuluyordu ve bununla ilgili devlet ihaleler yapmıştı ama yaklaşım eksikliği nedeniyle istenilen netice alınamamıştı. Bugün ise 5366 sayılı kanunun ilk ürünü olarak ortaya çıkan bir restorasyonla yeni bir yaklaşım ortaya konularak, yaşatarak, kullanma mantığıyla yapılmış ilk ürünlerden birisi oldu. Tarihi Serkldoryan binası, bütün orijinalliğiyle ortaya çıktı." 

image

1993’te ciddi bir restorasyondan geçen ve 2000 yılında koltukları ve ses düzeni yenilenen Emek Sineması, 20 Mayıs 2013 tarihinde tamamen yıkılmıştı

Yeni bir marka Cinemo 
 
Grand Pera ile birlikte Mart 2016’da hizmete girecek yeni sinema işletmesi Cinemo, gişe filmlerinin yanı sıra festival filmlerine de destek ve mekân sağlamayı hedefliyor. 
 
EMEK SİNEMASI'NIN TARİHİ

Emek Sineması'nın bulunduğu bina, sinema olmadan önce başka amaçlarla kullanılmıştı. 1884'te mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen ve ilk kez "Club des Chasseurs de Constantinople" (İstanbul Avcılar Kulübü) olarak açılan bina daha sonra Strangali'nin Rum Atletik Jimnastikhanesi, ardından 1909'da "Nouveau Cirque" (Yeni Sirk) ondan sonra da "Skating Palace" (Tekerlekli Paten Pisti ve eğlence merkezi)'a ev sahipliği yapmıştır. 1918 yılında ise "Yeni Tiyatro" olarak kapılarını yeniden açmış, 1924 yılının sonuna gelindiğinde de "Melek Sineması" olmuştur. Varlık vergisi yıllarında (1940'lar) bina ve külliyesi belediye tarafından satın alınmış 1957'de Emekli Sandığı'na ihale edilmiştir.Emek Film'in de sahibi olan Emekli sandığı yenilediği sinemanın adını "Emek Sineması" olarak değiştirmiştir.[1]. Daha sonra geçersiz sayılacak olan Türkiye'deki ilk güzellik yarışması, 1926 yılında burada düzenlenmiş ve yarışmayı sinemanın yer göstericisi Araksi Çetinyan kazanmıştır.
 
Şeffaf Gazete.com
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR