Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
LADY GAGA EFSANESİ
LADY GAGA EFSANESİ
O dünyanın en çok konuşulan sanatçısı… Alışılmadık imajı, sürekli yükseğe çektiği başarı çıtası ve hakkındaki iddialar hep konuşuldu. Lady Gaga biyografisi Lady Gaga: Bir Şöhret Panoraması Türkçede...
5 Mayıs 2014, 18:33

 

Son dönemde dünyanın en çok tanınan isimlerinden birisi. Sıra dışı imajı, farklı hayat algısı ve müzikal yeteneğiyle müzik dünyasının zirvesine çıkan Lady Gaga’nın biyografisinden oluşan Christian Guilteanne imzalı kitap Lady Gaga: Bir Şöhret Panoraması, Nar Kitap etiketiyle Türkçeye çevrildi. Kitap Germanotta ailesinin küçük kızı Stefani’nin dünya starı Lady Gaga’yı nasıl içinden çıkardığını adım adım anlatıyor.

Kasım 2013 itibariyle 24 milyon albüm ve 125 milyon single satan Lady Gaga, 1986’nın 28 Mart’ında Joe ve Cynthia çiftinin kızı Stefani olarak dünyaya geldi. Telekomünikasyon işiyle ilgilenen çift, emeklerinin karşılığını aldı ve New York’un Yonkers kentinden Manhattan’ın lüks Yukarı Batı Yakası’na taşındılar. Stefani’nin müzik kulağının olduğunu fark ettikten sonra bir star olana kadar her aşamada ona destek olan çiftin, kızlarına Noel hediyesi olarak Stevie Wonder ve The Beatles CD’lerini aldıkları gün hayatları değişti. O günleri “Onların hatası. Beni Stevie Wonder, The Beatles, Elton John ve Led Zeppelin’le besleyip böyle birine dönüşmememi bekleyemezler” diye anacaktı.

Piyano sevmeyen kız
Annesi Cynthia piyano derslerini sevmeyen huysuz kızı Stefani’ye, tuşlarına dokunsa da dokunmasa da ders süresi boyunca piyano başında oturma zorunluluğu getirince küçük Stefani, Lady Gaga olmaya giden yolun ilk adımını atmıştı. Dört yaşındayken Pink Floyd’un Money'inden esinlenerek ilk şarkısı Dollar Bills’i yazdı. Rahibelerce yönetilen Katolik bir okulda eğitim alan Stefani, beklenenin aksine kurallara riayet eden ‘hanım hanımcık’ bir kızdı. 13 yaşındayken arkadaşları, onun yolunun Broadway’e uzanacağından emindi. 1999’da bir butikte şarkı söylerken butik sahibinin dikkatini çeker Lady Gaga. Şanslıdır çünkü butiğin sahibi Evan’ın amcası Bono, Christina Aguilera gibi isimlere ses koçluğu yapan Don Lawrence’tır.

Katolik okulunun ardından Woody Allen, Angelia Jolie gibi isimlerin mezun olduğu New York Üniversitesi’ne bağlı Tisch’te eğitim görmeye başlar. Başarılı bir öğrenci olmasına rağmen her alanda en iyi olmaya çalışmanın yanlış olduğuna ve bir alana yönelmek gerektiğine inanarak okul programından hoşnut olmaz. İlk yılın ardından okuldan ve ailesinin lüks evinden ayrılmaya karar verir. Karanlık yıllar böyle başlar... Bir go go dansçısı olarak geçimini sağlar ve onu gerçek bir sanatçıya dönüştüreceğine inandığı için de kokain kullanır.

Müziğe daha sıkı sarılması gerektiğine karar verip arkadaşlarıyla SGBand adlı bir grup kurar. Grup, yapımcı Joe Vulpis’in dikkatini çeker ve iki EP kaydederler. 2006’da davet edildiği Hall of Fame New Songwriters Show Case’de yapımcı Rob Fusari adına yetenek avcılığı yapan Wendy Starland’a kendini beğendiren Stefanie, Fusari ile sözleşme imzalar. Sahne adını, aldığı bir kısa mesajla bulur. Artık ‘Lady Gaga’dır ve gözü çok yükseklerdedir. Demolarını gönderdiği yerlerden olumlu dönüşler alır ve Def Jam Recordings ile sözleşme imzalar.

Def Jam ile sözleşmesi iptal olunca hayalleri yıkılan Gaga’nın toplanması uzun sürmez. Performans sanatçısı Lady Starlight ile tanışıp Lady Gaga and the Starlight Revue isimli gösteriyle sahneye çıkmaya başlar.

Asıl şöhret: Poker Face
2008’de ilk albümü The Fame yayımlanır ve ilk single Just Dance büyük yankı uyandırır. Asıl şöhret ise dünya üzerinde 9,8 milyon kopya satan Poker Face single’ı ile gelecektir. Alışılmadık imajıyla Poker Face’in gücü birleşince dünyanın en çok konuşulan sanatçılarından olur. 52. Grammy Ödülleri’nde En İyi Dans Kaydı ve En İyi Elektronika/Dans Albümü ödüllerini kazanır. Birçok ülkede listelerin bir numarasıdır. 2009’a geldiğimizde ise ilk dünya turnesine çıkmaya hazırlanıyordu: The Fame Ball Tour.

Dünyayı dolaştığı sırada The Fame Monster albümünün çıkışı onun zirvede kalmaya kararlı olduğunu gösteriyordu. Çıkış single’ı Bad Romance ile tarihe geçecekti. Dijital müzik tarihinde dört milyon satışı geçen üç single’a sahip tek sanatçı olmuştu. Single’ları ile YouTube’ta bir milyar izlenen ilk sanatçı olmayı başardı. 2010 MTV Müzik Ödülleri’nde aday gösterildiği 13 daldan sekizinde mutlu sona ulaşıyordu.

"Vajinam güceniyor!"
Arka arkaya gelen başarılar onu Kasım 2013’te yayımlanan ARTPOP’a kadar getirdi. Bu zaman zarfında hep dünyanın en çok konuşulan isimlerinden oldu. İmajının her yerde konuşulmasının yanı sıra LGBTİ aktivistliği ve hakkındaki interseksüellik iddiaları da gündemden düşmedi. Hakkında konuşulan konularda hep açık sözlüydü. Almanya’da katıldığı konferansta penisi olup olmadığı sorulunca “Güzel vajinam bu sorular karşısında güceniyor” diyecekti. Kariyerinin başında şarkılarını radyolara sokabilmesini gay’lerin kendisine olan ilgisine bağlayan Gaga, LGBTİ hareketinin hep yanında oldu.

Lady Gaga ile tanışalı uzun zaman olmadı fakat o dünyanın en büyük starlarından olduğunu kanıtladı. Her yeni çalışmasında başarı çıtasını kendi belirliyor. Hırsın ve inancın bir araya geldiğinde neler ortaya çıkardığını gösteren en tanıdık örnek. Bundan sonra neler yapabileceğini tahmin etmenin tek yolu ise Lady Gaga olmak!

Muhsin Topyıldı


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR