Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EMİR BAŞBAKANDAN MI GELDİ ?
EMİR BAŞBAKANDAN MI GELDİ ?
Adana’da silah yüklü MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin askeri savcılık tutanaklarında yer alan ifadeler TIR’ların aranmaması talimatının bizzat Başbakan Erdoğan’dan geldiğini ortaya koydu.
27 Temmuz 2014, 17:40

 

Adana’da silah yüklü MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin askeri savcılık tutanaklarında yer alan ifadeler TIR’ların aranmaması talimatının bizzat Başbakan Erdoğan’dan geldiğini ortaya koydu.

Talimatı dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş aracılığıyla operasyonu yöneten Aziz Takçı’ya ulaştıran Erdoğan, MİT mensuplarının hiçbir işlem yapılmadan bırakılmasını istedi.

Başbakan, Adana’da 3 MİT TIR’ının durdurulması operasyonunda TIR’larda arama yapılmaması talimatını kendisinin vermediğini belirterek, “Gerçi burada benim bir emrim yoktu ama ben emredersem ne olacak?” demişti.

Adana’da silah yüklü MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin askeri savcılık tutanaklarında yer alan ifadeler TIR’ların aranmaması talimatının bizzat Başbakan Erdoğan’dan geldiğini ortaya koydu.

Talimatı dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş aracılığıyla operasyonu yöneten Aziz Takçı’ya ulaştıran Erdoğan, MİT mensuplarının hiçbir işlem yapılmadan bırakılmasını istedi. Başbakan, Adana’da 3 MİT TIR’ının durdurulması operasyonunda TIR’larda arama yapılmaması talimatını kendisinin vermediğini belirterek, “Gerçi burada benim bir emrim yoktu ama ben emredersem ne olacak?” demişti.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Başbakan Erdoğan mitin meydanlarında söylediğinin tam aksine, silah yüklü olduğu iddia edilen MİT TIR’larının aranmaması için talimat verdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Ceyhan’da MİT’e ait olduğu ileri sürülen TIR’ların durdurulması operasyonuna ilişkin, kamu kurum ve kuruluşlarına, “hiçbir bilgi ve belge verilmeyecek” talimatı gönderdiği ortaya çıktı. Bu yüzden Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de talimat doğrultusunda operasyonla ilgili soruşturma yürüten Genelkurmay Askeri Savcılığı’na, dosyayı göndermediği öğrenildi. Hükümet tarafından “Türkmenlere insani yardım götürüyor” denilen ve Genelkurmay’dan saklanan TIR’larla ilgili soruşturmada askeri savcılık takipsizlik kararı vermek zorunda kaldı.

Bazı belgeler sanık avukatlarına bile verilmedi

Genelkurmay Başkanlığı’nın soruşturması ile eşzamanlı olarak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da aynı kişiler hakkında casusluk iddiası ile soruşturma yürütüyordu. Savcılığın iddianamesini tamamlamasının ardından aralarında askerlerin de bulunduğu 13 kişi hakkında “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme, casusluk amacıyla açıklama” suçu iddiasıyla Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, dosya üzerinde yayın yasağı ve kapalı duruşma kararı aldı. Ayrıca, “dosyada bulunan bir kısım bilgi ve belgelerin devlet sırrı” olduğu konusunda karar verdi. Bu kapsamda dosyadaki bazı belgelerin sanık avukatlarına bile verilmediği öğrenildi.

Savcılıktan talimat: Hiçbir belge verilmeyecek

Bu arada Adana Savcılığı, silah taşıdığı iddia edilen TIR’lar ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarına müzekkere yazarak “Hiçbir kurum veya kuruluşa bilgi, belge verilmemesi” talimatını verdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, “sanık avukatlarından bile saklanan, devlet sırrı kararı” alınan dosyanın bir örneğini Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istedi. Ama mahkeme askeri savcılığın talebini reddetti.

‘Şüphelenecek kadar bile delil toplanamadı’

Askeri savcılık ise TIR’ların durdurulması olayları ile ilgili soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Kararda, “Savcılıkça soruşturma konusu olaylar hakkında bilgisi olan kamu kurum, kuruluşlarına bilgi, belge verilmemesi talimatı verildiği, talep edilen bilgi ve belgelerin gönderilmediği, “yeterli şüphe bulunup bulunmadığına dair değerlendirme yapılabilecek mahiyette delil toplanmasının da mümkün olmadığı anlaşıldığından” kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Aynı Mahkeme başka davalarda dosya paylaşmış

Ancak Başbakan Erdoğan’ın “Türkmenlere insani yardım götürdüğünü” iddia ettiği MİT TIR’ları konusunda savcılık talimatı ile Genelkurmay ile dosya paylaşmayan Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Erdoğan lehine sonuçlanabilecek bir davada ise “dosya paylaşmakta sakınca görmediği” ortaya çıktı. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Başbakan Erdoğan hakkında açtığı hakaret davasında mahkeme, Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin talebine olumlu yanıt vererek “32 GB Flash Disk” boyutlarında bir dosyayı gönderdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan,“Başbakan Erdoğan’ın işine yarayınca dosya tereddüt etmeden gönderiliyor. Mahkeme hukuka göre değil Erdoğan’ın menfaatlerine göre hareket ediyor. Hukuk Erdoğan’ın menfaatlerinde işliyor” tepkisini gösterdi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR