Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AKP DÖNEMİNDE FUHUŞ PATLADI-
AKP DÖNEMİNDE FUHUŞ PATLADI-
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin Başkanı Kemal Ördek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “iffet” çıkışından sonra AKP döneminin fuhuş karnesini gözler önüne serdi: Türkiye’de son 10 yılda seks işçileri sayısı 3 kat artarak 300 bini buldu.
31 Temmuz 2014, 18:21

 

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin Başkanı Kemal Ördek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “iffet” çıkışından sonra AKP döneminin fuhuş karnesini gözler önüne serdi: Türkiye’de son 10 yılda seks işçileri sayısı 3 kat artarak 300 bini buldu.

Seks işçisi kadın, erkek ve transların insan ve emekçi hakları konusunda çalışmalar yapma amacıyla geçen yıl kurulan Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin şimdilik 100 kadar üyesi var. Dernek başkanı Kemal Ördek, Türkiye’deki seks işçilerinin temel sorunlarını anlatarak söze başlıyor:

“En temel sorun, elbette yaşam hakkı sorunu. Sürekli seks işçiliği yapanalar ya öldürülür ya intihar eder. Öte yandan Türkiye’de seks işçileri genellikle eve müşteri alma yöntemiyle çalışır ama ayda 3- 4 ev değiştirmek zorunda kalırlar. Yasal genelevler de polisin baskısı altındadır, yasal olmalarına rağmen devlet bunlar hakkında hiçbir bilgi vermez. Sokakta çalışanlar ise polis şiddetinden tutun müşterilerin öldürme riskine kadar, her türlü eziyeti yaşarlar.”

AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte Türkiye’deki genelevlerin kapatıldığını, bugün geriye 45 kadar genelevde çalışan 1500 kadının kaldığını belirten Ördek, bu evlerin kapatılmasıyla devletin güvenli alanlarda seks işçiliğini engelleyip bu kadınların sokağa, yeraltına, çetelerin ve insan tacirlerinin eline düşmesine neden olduğunu söylüyor.

“Yalandan” insan ticareti operasyonları

“Yani aslında burada en büyük ahlaksız devletin kendisi” diyen Ördek, “Bugün Türkiye’de seks işçileri, toplumun ahlaki muhafazakar otoriter yaftalamalarıyla ağır bir şiddete maruz kalıyor. Tüm bu kapatmalara rağmen ‘fuhuş’ olarak tanımlanan olgu azalıyor mu? Hayır tabii ki, tersine artıyor” diyerek, şöyle devam ediyor:

“Türkiye’de son 10 yılda seks işçileri sayısı 3 kat artarak 300 bini buldu. Her gün yeni bir masaj salonu, günlük kiralık ev neden açılıyor sanıyorsunuz? Kimse kimseyi kandırmasın, muhafazakarlık adı altında yaşanan büyük bir ikiyüzlülük var. Sürekli fuhuş operasyonu yapılıyor, genelevler kapatılıyor ama fuhuş nasıl oluyor da giderek yaygınlaşıyor? Çünkü fuhuş gözlerden uzak olması için yeraltına iniyor, yeraltında da kriminalize oluyor, yayılıyor.”

İnsan ticareti konusunda ise yapılan operasyonların göz boyamadan ibaret olduğunu belirten Ördek, sözlerini şöyle noktaladı:

“Polis seks işçisi kadınların evini basıp ‘sen tacirsin, sen mağdursun’ şeklinde kafasına göre roller biçip bunu kayıtlara geçiriyor. Sonra da bu durum, insan tacirlerine operasyon yapılmış gibi lanse ediliyor. Öte yandan göçmen seks işçileri, ayakta durabilmek için hala polise rüşvet vermek zorunda. Asıl ahlaksızlık bu değil mi?”

Meltem Yılmaz - CUMHURİYET


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR