Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMANYA 80 ÜLKEYİ DİNLİYOR
ALMANYA 80 ÜLKEYİ DİNLİYOR
Der Spiegel dergisi, hükümetin dış istihbarat teşkilatı BND’ye 2009 yılında verdiği talimatta, 80 ülke hakkında istihbarat toplanmasını talep ettiğini yazdı.
25 Ağustos 2014, 07:16

Almanya’nın istihbarat önceliklerinin tanımlandığı çok gizli belgede 30 ülkenin, istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağı “ana ülkeler” olarak belirlendiği, bu 30 ülke arasında NATO müttefikleri Türkiye ve Arnavutluk’un da bulunduğu bildirildi

Der Spiegel dergisi, hükümetin dış istihbarat teşkilatı BND’ye 2009 yılında verdiği talimatta, 80 ülke hakkında istihbarat toplanmasını talep ettiğini yazdı. 

 

Almanya’nın istihbarat önceliklerinin tanımlandığı çok gizli belgede 30 ülkenin, istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağı “ana ülkeler” olarak belirlendiği, bu 30 ülke arasında NATO müttefikleri Türkiye ve Arnavutluk’un da bulunduğu bildirildi.

Dergi, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik istihbarat faaliyet-lerinde öğrenmek istediği konuların geniş bir alana yayıldığını iddia ederken, örnek olarak “Kürt sorunu, büyük etkiye sahip Gülen hareketi, İslami hareketler, organize suçlar ve yolsuzluklar” başlıklarını sıraladı.

STEİNMEİER’E ELEŞTİRİ 

Dergi, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in geçen hafta yaptığı açıklamada, BND’nin 2009 yılından bu yana Türkiye’yi dinlediğinden ilk defa basında çıkan haberler ve mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’nun telefonuyla haberdar olduğunu söylemesini eleştirdi.

Türkiye’nin 1976 yılında dinleme faaliyetlerinde bulunulacak ülkeler listesine alındığına işaret etti.
Der Spiegel haberinde, Steinmeier’in 1999-2005 yılları arasında Başbakanlık’ta istihbarat kuruluşların-dan sorumlu bakan olarak görev yaptığını vurgularken, “Almanya’nın (Türkiye’de) istihbarat faaliyeti yürüttüğüne şaşırmış olamaz. Steinmeier de sorumluluk taşıyor” dedi.

Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) iç politika sözcüsü Stephan Mayer ise dergiye yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yönelik istihbarat faaliyetleri-ni savunurken, “BND, Türk topraklarına gözünü kapata-maz” şeklinde konuştu.
 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR