Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
FUAT AVNİ DEPREMİ
FUAT AVNİ DEPREMİ
Ekonomi yönetiminin 10 banka için ‘yakın izleme’ kararı aldığına yönelik iddialar, piyasaları tedirgin etti. BDDK ile Babacan ve ekibinin ekonomiyi kaosa sürükleyecek iddiaya sessiz kalmasının da etkisiyle dolar 2,20 liraya tırmandı
10 Eylül 2014, 16:05
 
Borsa İstanbul yüzde 2,6 gerilerken bankahisselerindeki kayıp yüzde 5’e yaklaştı. Gizli toplantıyı kendisinin açığa çıkması pahasına açıklayan @fuatavnifuat o toplantının çarpıcı detaylarını açıklamaya devam etti

Twitter’da yazdıkları ile gündeme bomba gibi düşen Fuat Avni Beylerbeyi Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığını iddia ettiği ‘
ekonomi zirvesi’ni deşifre etti.
 
Fuat Avni’nin iddialarına göre; toplantıya Erdoğan ile birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı, TasarrufMevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı,Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Çetinkaya, Ziraat Genel Müdürü Hüseyin Aydın ileEkonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katılmıştı.
 
Bankasya'nın batırılması konusunun ele alındığı Beylerbeyi toplantısının hayli gergin bir havada geçtiğini anlatan Fuat Avni şoke eden iddialarda bulundu. Fuat Avni’nin iddialarına göre Ali Babacan toplantıda Bank Asya’nın Ziraat Bankası tarafından satın alınması gerektiğini devlet eliyle bir banka batırmanın ekonomi için risklerine dikkat çekiyordu.
 
Yine iddialara göre; BDDK Başkanı da toplantı da Ali Babacan’ın bu görüşüne katılarak "Ziraat Bankası, bu bankayı değerinin çok altında alır" dedi.
Fuat Avni iddialarında toplantıda Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün ise 'Cemaate bir de para mı vereceğiz bankayı batırıp TMSF'den beş kuruş ödemeden alalım' dediğini SPK Başkanı’nın da "Banka hisselerinin tahtasını kapatarak bankanın kamuoyundaki algısını olumsuz yönde etkiledik ve bozduk" ifadelerini kullandığını aktardı.
 
"BANK ASYA İLE İLGİLİ SORUMLU SİZSİNİZ!"
 
Fuat Avni’nin iddialarında en çok dikkat çekeni ise Erdoğan’ın herkesi dinledikten sonra toplantıya katılanları şok eden bir açıklama yaparak 'Bankasya'yı öldürmüşsünüz benim ipi çekmemi bekliyorsunuz' dediğini öne sürmesiydi. Fuat Avni, Erdoğan’ın açıklamalarının devamında ise 'Bu işin sorumlusu sizsiniz, ben size herhangi bir yönlendirme yapmadım, yapmam' diyerek herkesi yüzüstü bıraktığını öne sürdü.
 
İşte Fuat Avni’nin Beylerbeyi’ndeki Bank Asya ile ilgili o toplantıdan aktardıkları:
 
1. Dünkü toplantının temeli 20 Ağustos'ta İstanbul Beylerbeyi sarayında toplanılarak atıldı. Orada alınan kararlar netleştirildi.
 
2. Toplantıya BDDK, SPK, TMSF Başkanları, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Çetinkaya, Ziraat GM Hüseyin Aydın ve Ali Babacan katılmıştı.
 
3. Bankasya'nın batırılması konusunun ele alındığı Beylerbeyi toplantısı hayli gergin geçiyordu. Tiran, toplantıya geleceğini bildirmişti.
 
4. Tiran, gelmeden önce Babacan 'Bankasya'yı devlet batırıyor durumuna düşmemeliyiz, ekonomiiçin risk oluşur, Ziraat'in alması makul' dedi.
 
5. Malumunuz Babacan bunu daha sonra basınla paylaşmış ve Yiğit Bulut, Tiran'ın emriyle Babacan'ı, 'Gülen'in adamı diye suçlamıştı'.
 
6. Tiran, Bankasya'yı batırma toplantısına çok geçmeden beklendiği gibi helikopterle geldi. Onun gelmesiyle fikirler tekrar dile getirildi.
 
7. BDDK Başkanı 'Bankasya'nın devlet eliyle batırılması sistematik risk doğurur, Ziraat Bankası, bu bankayı değerinin çok altında alır' dedi
 
8. Sistematik risk 'Bir bankanın batması durumunda ödemeler sistemin dengesini bozacağından başka bankaların batmasına neden olabilir' demek
 
9.Sistematik riske rağmen Ziraat GM Hüseyin Aydın 'Cemaate bir de para mı vereceğiz bankayı batırıp TMSF'den beş kuruş ödemeden alalım' dedi
 
10. Hüseyin Aydın'ın, Bankasyayı batırıp devralma fikri Tiran'ın çok hoşuna gitti. Aydın'ın tek hedefi Tiran'ın gözüne girmeyi başarmaktı.
 
11.TMSF Başkanı: 'Bankasya'nın batırılması 2001 krizine benzemez, açılacak davalar sonucu Kentbank'a ödenenden çok daha fazlasını öderiz.'
 
12. TMSF Başkanı: 'Ancak BDDK bankayı devretmesi durumunda üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız' dedi.
 
13. SPK Başkanı: 'Banka hisselerinin tahtasını kapatarak bankanın kamuoyundaki algısını olumsuz yönde etkiledik ve bozduk' dedi.
 
14. Merkez Bankası Yrd.Çetinkaya: ' Bugüne kadar hukuki çerçevede kaldık. Artık sizin emirleriniz doğrultusunda gerekeni yaparız' dedi.
 
15. Tiran, herkesin fikrini aldıktan sonra heyeti şok edecek bir açıklama yaptı. 'Bankasya'yı öldürmüşsünüz benim ipi çekmemi bekliyorsunuz'
 
16. Tiran: 'Bu işin sorumlusu sizsiniz, ben size herhangi bir yönlendirme yapmadım, yapmam' diyerek herkesi yüzüstü bıraktı.
 
17. Tiran, BDDK Başkanı'na 'Sen 69-70 yazacaktın, yazdın mı?' diye sordu. BDDK Başkanı yutkunarak  'Hayır yazamadık' dedi.
 
18. Sinirlenerek Hüseyin Aydın'a dönen Tiran, 'Yarın satış görüşmesini bitir ve medyaya açıkla' diyerek toplantıdan ayrıldı.
 
19. Tiran, çıkınca hepsi şoka girmiş bazıları ağlamaklı olmuştu. Her şeyi Tiran'la konuşarak yapmışlar ama Tiran suçu onlara atmıştı.
 
20. Babacan, 'Adamı görüyorsunuz. Yarın Ziraat, almaktan vazgeçtiğini açıklasın, BDDK da Bankasya'yı fona devretme kararı alsın' dedi.
 
21. Tiran ve Babacan, 20 Ağustos'taki toplatıda bürokratları satmıştı. Bu toplantıdan dünkü toplantıya kadar iki toplantı daha yapıldı.
 
22. Gelelim, BDDK'nın 'Yakın İzlemesi'nde olan 10 bankaya. Bankacılık kanunun 73. ve 74. maddelerince isimlerini yazmayacağım.
 
23.Bir kamu bankası 10 yıldır 68. madde kapsamında takipteymiş
 
24. Uluslararası bir banka 68. madde kapsamında takipte. Gerekçe: Faaliyetlerini bağımsız gerçekleştirememe, risklerini kontrol edememe.
 
25.Bir yabancı banka 4 yıldır 68. madde ile takipte, Gerekçe: Bilgi işlem sisteminin denetime elverişli olmaması, muhasebe sisteminde zafiyet
 
26. Bir banka 70 madde kapsamında takipte, Gerekçe: Hakim ortaklara usulsüz kredi kullandırma
-Kredilerin kalitesiz olması
 
27. Aynı banka için diğer gerekçeler:
 
- Ortaklık yapısının şeffaf olmaması.

- Organizasyon, işleyiş ve iç süreçlerindeki sıkıntılar.
 
28. Bir diğer banka 3 yıldır 68. madde kapsamında takipte.
 
Gerekçe:

yılı aşkın sürede faaliyetlerinden kar elde edememesi.
 
29. İşin özeti dünkü toplantının elime geçen raporuna hakim olduğumu anlatma adına bu kadar detay yeterli. Diğerlerini gerektiğinde yazarım.
 
30. Tiran, BDDK, SPK, TCMB ve BİST'i kullanarak uzmanların sistemik risk uyarısına rağmen 17 Aralık'tan beri bir bankayı batırmaya çalışıyor.
 
31. Babacan, BDDK, SPK, TCMB, TMSF Başkanları ve Hazine Müsteşarı Finans İstikrar Komitesi'nde aldığınız kararları hatırlıyor musunuz?
 
32.Finans İstikrar Komitesi'nde aldığınız kararları uygulayacak mısınız? Uygulamadığınız takidirde hukuki sorumluluğunuzun farkında mısınız?
 
33. Sistemik riskle oluşacak bütün ödeme düzensizliğini siz mi üstleneceksiniz?

Tiran'ın hırsı sizin de sonunuz olacak.
 
34. Ekonominin koca kafaları bir bankayı batırarak, zincirleme, bütün bankaları ve ekonomiyi alt üst edip batıracaklarının farkında değil.
 

35. Eni sonu yargı önünde ip gibi dizileceksiniz. Siz değil miydiniz 'Yirmi yıl sonra bile bizi hapse tıkacak bir adım atmayalım' diyen?

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR