Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TUSİAD UYARDI
TUSİAD UYARDI
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, sanayideki kan kaybından toplumsal kutuplaşmaya kadar bir dizi önemli uyarı yaptı. Dinçer, bankacılıktaki asılsız dedikoduların üzerine gidilmesini de istedi
18 Eylül 2014, 23:43

 

Türk Sa­na­yi­ci­le­ri ve İşa­dam­la­rı Der­ne­ği'nin (TÜ­Sİ­AD), 2014 yı­lı ikin­ci Yük­sek İs­ti­şa­re Kon­se­yi (YİK) top­lan­tı­sı dün İs­tan­bul'da ya­pıl­dı. İş dün­ya­sı­nın ön­de ge­len tem­sil­ci­le­ri­nin iş­ti­rak et­ti­ği­ni top­lan­tı­ya Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğan da ka­tıl­dı.

Sa­na­yi­de­ki du­rum teh­li­ke­li

Açı­lış­ta ko­nu­şan TÜ­Sİ­AD Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ha­luk Din­çer, 2007’de baş­la­yan kü­re­sel kriz et­ki­le­ri­nin hâ­lâ sür­dü­ğü­nü be­lir­te­rek özet­le şun­la­rı söy­le­di:

*Sa­na­yi­nin eko­no­mi için­de­ki pa­yı son 15 yıl­da ola­ğa­nüs­tü ge­ri­le­miş­tir. Bu son de­re­ce teh­li­ke­li bir ge­liş­me­dir. El­bet­te hiz­met sek­tö­rü­nün öne­mi­ni in­kar et­mi­yo­ruz ama bü­yü­me­nin ye­ga­ne iti­ci gü­cü ima­lat sa­na­yi­dir.

*Sa­na­yi Stra­te­ji Bel­ge­si 2023 he­def­le­ri­ni ya­ka­la­ya­cak şe­kil­de ha­zır­lan­ma­lı. Des­te­ği­miz sü­re­cek.

Mer­kez Ban­ka­sı ba­ğım­sız

*Son 10 yıl­da en önem­li ba­şa­rı mak­ro eko­no­mik is­tik­ra­rın sağ­lan­ma­sı­dır. Bu­nun önem­li ayak­la­rı ka­mu ma­li­ye­sin­de­ki di­sip­lin, ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­ma so­nu­cun­da el­de edi­len ban­ka­cı­lık ve fi­nans sis­te­mi­mi­zin da­ya­nık­lı­lı­ğı ve özerk mer­kez ban­ka­cı­lı­ğı ve dal­ga­lı dö­viz ku­ru po­li­ti­ka­sı.

*Bu üç ala­nı gö­zü­müz gi­bi ko­ru­ma­lı­yız. Mer­kez Ban­ka­sı ba­ğım­sız­lı­ğın­dan as­la ta­viz ve­ril­me­me­li.

*Top­lum­sal ku­tup­laş­ma kal­kın­ma po­li­ti­ka­la­rı­nı an­lam­sız kı­la­cak, kar­deş­li­ğe za­rar ve­re­cek bir aşa­ma­ya gel­me­me­li­dir. Cum­hur­baş­ka­nı'nın bu­nu ber­ta­raf et­me­de önem­li rol üst­le­ne­bi­le­ce­ği­ne ina­nı­yo­ruz.

Ban­ka­cı­lık ve de­di­ko­du

Özel­lik­le ban­ka­cı­lık sis­te­min­de da­ya­nık­lı­lı­ğın de­va­mı, de­ne­tim ve gö­ze­tim sis­te­mi­nin güç­len­di­ril­me­si­ni, gü­ven­siz­lik ya­ra­ta­cak asıl­sız de­di­ko­du­la­rın üze­ri­ne ka­rar­lı­lık­la gi­dil­me­si­ ge­re­ki­yor.

‘Yolsuzlukla mücadele tarafsız yargıyla olur'

TÜ­Sİ­AD ola­rak eko­no­mi­de ve de­mok­ra­si­de ge­liş­me­yi bir bü­tün ola­rak gör­dük­le­ri­ni vur­gu­la­yan Yük­sek İs­ti­şa­re Kon­se­yi Baş­ka­nı Er­kut Yü­ca­oğ­lu, hü­kü­met prog­ra­mın­da da be­lir­ti­len yar­gı­nın ba­ğım­sız­lı­ğı ve ta­raf­sız­lı­ğı­nın hu­kuk dev­le­ti­nin en önem­li vas­fı ol­du­ğu­nu anım­sat­tı. Yü­ca­oğ­lu, "He­sap ve­ri­le­bi­lir­lik, şef­faf­lık ve yol­suz­luk­la mü­ca­de­le­nin de an­cak hu­kuk dev­le­ti için­de ba­ğım­sız ve ta­raf­sız yar­gı ile ele alı­na­bi­lir" de­di.

Patronlara yönelik eski eleştirilerini tekrarladı

Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğan ise ken­di­si­ni din­le­yen pat­ron­la­rın bir kıs­mı­nı, ya­kın geç­miş­te “Ge­zi olay­la­rı”, “Ban­ka­cı­lık ve hu­kuk sis­te­mi”, “Ra­fi­ne­ri ve ana­nas” gi­bi ko­nu­lar­da yap­tık­la­rı açık­la­ma­lar ne­de­niy­le bir kez da­ha sert söz­ler­le eleş­tir­di.

Er­do­ğan'ın eleş­ti­ri­le­ri­ne he­def olan isim­ler ara­sın­da Koç Hol­ding Baş­ka­nı Mus­ta­fa Koç, Ak­bank Baş­ka­nı Su­zan Sa­ban­cı Dinçer, Boy­ner Hol­ding Baş­ka­nı Cem Boy­ner de var.

Er­do­ğan ay­rı­ca, hem ban­ka­cı­lık hem ser­ma­ye pi­ya­sa­sı mev­zu­atı­na ay­kırı ol­ma­sı­na rağ­men Bank As­ya'ya yö­ne­lik açık­la­ma­la­rı­nı da sür­dür­dü. Er­do­ğan, isim ver­me­den Bank As­ya ile il­gi­li “Bir ban­ka­nın ba­tı­rıl­ma­sı için ça­lı­şıl­mı­yor. O ban­ka şu an­da bat­mış za­ten. Fa­kat bu, ta­şı­ma suy­la ayak­ta dur­ma­ya ça­lı­şı­yo­r” de­di.

Dünyadaki itibar için yeni Anayasa lazım

TÜSİAD Başkanı Dinçer, toplumsal kutuplaşmanın bertarafı konusunda somut bir ilerleme kaydedilmezse, üzerinde önemli uzlaşmalar gerektiren çözüm süreci ve anayasa reformu alanlarında yol alınamayacağını söyledi.

Dinçer şöyle devam etti: "Türkiye bireyi merkeze alan bireyi devlete karşı koruyan yepyeni bir anayasa yapma ihtiyacı duyuyor. Bu Türkiye’nin yeni dünya düzenindeki itibarı için bir elzemdir. En geç genel seçimler sonrasında bu çalışmanın hayata geçmesini bekliyoruz."
Dinçer ayrıca, ana muhalefetin çözüm sürecinin dışında kalmasını sürecin sağlığı açısından riskli bulduğunu belirtti.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR