Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TARKAN SAĞ OLARAK KURTULDU
TARKAN SAĞ OLARAK KURTULDU
NİĞDE’nin Çamardı İlçesi’ndeki Aladağlar’ın 3 bin 734 metrelik Kaldı Zirvesi’ne tırmanış yaptıktan sonra dönüş yolunda kaybolan amatör dağcı Tarkan Kuvulmaz bulundu.
21 Ekim 2014, 11:13

 

Niğde’ nin Çamardı İlçesi‘ndeki Aladağlar’ da kayıp amatör dağcı Tarkan Kuvulmaz’ ın sağ olarak bulundu.

NİĞDE’nin Çamardı İlçesi’ndeki Aladağlar’ın 3 bin 734 metrelik Kaldı Zirvesi’ne tırmanış yaptıktan sonra dönüş yolunda kaybolan amatör dağcı 43 yaşındaki Tarkan Kuvulmaz 46 saat sonra bulundu. Hava sıcaklığının eksi 15 dereceye düştüğü Aladağlar’da 2 gece geçiren Kuvulmaz, helikopterle hastaneye sevk edildi.

Gezginlerin Rotası Dağcılık ve Doğa Sporları Kulüp Merkezi üyesi 10 dağcı, 17 Ekim’de Çamardı İlçesi’ndeki Aladağlar’a gelerek zirve tırmanışına geçti. Dağcılar, Aladağlar’ın Kızılkaya ve Demirkazık’ın ardından, 3 bin 734 metre ile en yüksek üçüncü zirvesi olan Kaldı Zirvesi’ne tırmandı.

Başarılı bir tırmanışın ardından dağcılar 19 Ekim’de dönüşe geçti. Yaklaşık 200 metre aşağıdaki Alaca Zirvesi’ne ulaşan dağcılardan 1 çocuk babası Tarkan Kuvulmaz yorulduğunu söyleyerek dinlenmek istedi. Ancak saat 15.00 sıralarında Kuvulmaz’ın yanlarında olmadığını fark eden arkadaşları, Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığı’nı arayarak yardım istedi. Kayıp çağrısı üzerine AKUT Niğde ekibi ile birlikte Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timi bölgeye sevk edildi.

Yoğun sis ve tipi nedeniyle çalışmalar güçlükle sürdürülürken, Ankara’dan gelen 16 kişilik Jandarma Özel Arama Kurtarma (JÖAK) timleri de bölgeye sevk edildi. Helikopterle Alaca Zirvesi’ne güçlükle indirilen ekipler, iz takip köpekleriyle Tarkan Kuvulmaz’ı aradı ancak herhangi bir ize ulaşamadı. Sıcaklığın gündüz sıfırın altında 9 gece ise sıfırın altında 15 dereceye düştüğü iklim şartlarında ekipler, havanın kararması üzerine dün saat 19.00 sıralarında arama kurtarma çalışmasına ara verdi.

ÖNCE KRAMPONLARI BULUNDU

Arama kurtarma çalışmasına bugün sabah saat 09.00 sıralarında yeniden başlandı. Bir gün öncesine oranla güneşli bir havada yapılan çalışma sırasında saat 12.30’a geldiğinde Tarkan Kuvulmaz’ın kayıp olarak bildirildiği Alaca Zirvesi’nin 1000 metre güneyinde spor ayakkabılarının üzerine giydiği kramponları bulundu. Aynı bölgeden aşağıya doğru sağlıklı ayak izleri de saptanınca Tarkan Kuvulmaz’ın sağ bulunma ihtimali güçlendi. Bu gelişme üzerine bölgede çalışmalar yoğunlaştırılırken, yaklaşık yarım saat sonra da Kuvulmaz’a sağ olarak ulaşıldı. Tipi ve eksi 15 dereceyi bulan soğukta 2 gece geçiren Tarkan Kuvulmaz’a bölgeye sevk edilen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptı.

Kaybolduktan 46 saat sonra bulunan ve oldukça bitkin olduğu belirtilen Tarkan Kuvulmaz helikopterle hastaneye sevk edildi.

ÖZEL GİYSİ VE EĞİTİM

Dağcılar, yaşanabilecek bu tür zorluklara karşı hem özel eğitim alıyor, hem de yalıtımı özel yapılan giyecek ve uyku tulumları kullanıyor. Dağcının şişman veya zayıf olması, kas dokusu ve kullandığı giysiler, aşırı soğukta uzun süre dayanma gücünü etkileyebiliyor. Tıp biliminde, insan vücudunun en çok 10 derece azalmaya tahammül ettiği belirtilirken, vücutta donma önce kulaklar ve deriden başlıyor. Dünyada soğuğa en dayanaklı yaşayan adam olarak Wim Hof biliniyor ve ’buzadam’ olarak tanınıyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR