Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YİNE KÖMÜR MADENİ FELAKETİ
YİNE KÖMÜR MADENİ FELAKETİ
Soma’daki maden faciasının yaraları sarılmadan Türkiye yeni bir maden kazasıyla karşı karşıya kaldı. Karaman’da kömür ocağında işçilerin çalıştığı galeriyi su bastı. 18 işçi yerin 350 metre altına gömüldü
29 Ekim 2014, 11:08

 

Soma’daki maden faciasının yaraları sarılmadan Türkiye yeni bir maden kazasıyla karşı karşıya kaldı. Karaman’da kömür ocağında işçilerin çalıştığı galeriyi su bastı. 18 işçi yerin 350 metre altında mahsur kaldı. Madenin sahibi “Başımız sağ olsun” açıklaması yaptı.

Ta­lih­siz olay dün 12.15 sı­ra­la­rın­da Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan Has Şekerciler firmasına ait kömür madeninde mey­da­na gel­di.

Sa­bah var­di­ya­sın­da­ki iş­çi­ler üre­tim ya­par­ken, oca­ğın yer al­tı su se­vi­ye­si­nin al­tın­da bu­lu­nan 350 met­re­lik bö­lü­mün­de bir an­da ga­le­ri­ye su dol­ma­ya baş­la­dı. Bu bö­lüm­de ça­lı­şan iş­çi­ler­den 8’i ken­di ça­ba­la­rıy­la kur­tul­ma­yı ba­şa­rır­ken 18 iş­çi su ile do­lan bö­lü­mü ge­çe­me­di.

Son an­da kur­tu­lan iş­çi­le­rin ocak­tan çı­kıp ha­ber ver­me­siy­le, böl­ge­deki 7 ma­den oca­ğın­dan ekip­ler ge­le­rek kur­tar­ma ça­lış­ma­sı baş­lat­tı. An­cak ça­lış­ma­lar­dan so­nuç alı­na­ma­yın­ca pro­fes­yo­nel kur­tar­ma ekip­le­rin­den yar­dım is­ten­di.

Ma­den fir­ma­sı­nın yet­kilisi Şa­hin Uyar, iş­çi­le­rin ye­mek mo­la­sın­da ol­du­ğu sı­ra­da oca­ğı bir an­da su bas­tı­ğı­nı ve 350 met­re­lik oca­ğın  50 met­re­si­nin su ile dol­du­ğu­nu an­lat­tı. O bö­lüm­de bu­lu­nan 26 iş­çi­den 8'inin ha­va­lan­dır­ma ve di­ğer ga­le­ri­le­ri kul­la­na­rak kur­tul­du­ğu­nu be­lir­ten Uyar, 18 iş­çi­nin ara­da kal­dı­ğı­nı ak­tar­dı. Oca­ğın 3 gi­ri­şi­nin ol­du­ğu bil­gi­si­ni ve­ren Uyar, bu gi­riş­ler­den su çe­kil­di­ği­ni kay­det­ti. Uyar, “Ma­den oca­ğı­nın 50 met­re­si su ile dol­du­ğu için elek­trik dev­re­le­ri ça­lış­maz du­rum­da. Do­la­yı­sı ile mah­sur ka­lan iş­çi­ler­le bağ­lan­tı ku­ru­la­mı­yor" de­di.

‘MİL­YON TON SU VA­R’

Ma­den oca­ğı­nın sa­hi­bi Saf­fet Uyar ise yap­tı­ğı açık­la­ma­lar­da ka­ram­sar ko­nuş­tu. Uyar, ‘Ba­şı­mız sağ ol­su­n” dedi. Ma­den­de 78 iş­çi­nin ça­lış­tı­ğı­nı söy­le­yen Uyar, ocak­ta­ki su­yun tah­li­ye edil­me­ye ça­lı­şıl­dı­ğı­nı ifa­de ede­rek, “Bu­ra­da­ki mü­hen­dis­le­rin söy­le­di­ği­ne gö­re mil­yon met­re­küp su var di­yor­lar. Bu bir iki gün sü­re­bi­lir. Ter­si­ne ga­le­ri­ye kaç­mış­lar­sa kur­tul­ma şans­la­rı çok yük­sek. İn­san bir şey yemediği za­man 15-20 gün da­ya­na­bi­lir­” de­di.

KA­ÇA­NIN ANA­SI AĞ­LA­MAZ

Saffet Uçar, kur­tu­lan­lar­dan bi­ri­si­nin ak­ra­ba­sı ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, o ak­ra­ba­sı­nın an­lat­tık­la­rı­nı pay­laş­tı: “Ne­re­ye kaç­tı­lar, can hav­liy­le ne yaptılar bi­lin­mi­yor. Öbür ar­ka­daş­la­rı kur­tu­lan ya­kı­nı­ma ‘Bu ka­dar su­dan kor­ku­lur mu’ de­miş. Ama o kaç­mış. Di­ğer ar­ka­daş­lar her­hal­de al­dı­rış et­me­miş­ler. Ha­ni bir laf var ya 'Ka­ça­nın ana­sı ağ­la­maz' di­ye ba­zı ar­ka­daş­la­rı­mız ka­çar, ba­zı­la­rı da ne ola­cak der.”



YAŞAM ODASI YOK

So­ma­’da 301 ma­den­ci­nin şe­hit düş­tü­ğü ma­den fa­ci­asın­da gün­de­me ge­len ya­şam oda­la­rı­nın Er­me­ne­k’­te­ki ma­den­de de ol­ma­dı­ğı or­ta­ya çık­tı. İş­let­me yet­ki­li­si Şa­hin Uyar, "Kü­çük bir iş­let­me ol­du­ğu için ya­şam oda­sı yok. Ya­şam oda­sı ol­sa da ani bir olay­da ya­pa­bi­le­cek­leri bir şey yok" di­ye ko­nuş­tu.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ermenek'teki olayın ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattı.  Üç bakan olayın ardından Karaman’a geçti.

SONDAJ ÖNLEYEBİLİRDİ

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, benzer kazanın 1997’de Zongul’ta yaşandığını hatırlattı. Madenin bulunduğu yerlerde sondaj çalışması yapılarak gaz ve su tespitinin yapılması gerektiğini belirtti. Yüksel, “Eğer su veya gaz tespit edilirse degaj sondajı yapılarak bunlar dışarı çıkarılır. Böylece risk ihtimali ortadan kaldırılır. Bu madende kontrol sondajı yapılsa rahatlıkla nerede su var tespit edilebilirdi” diye konuştu.

SAHİBİ SEÇİMDE ADAYDI

Olayın yaşandığı Hasşeker Madencilik’in sahibi ise Ermenekli Uyar ailesi. Has Şekerler Madencilik Enerji Nakliyat İnşaat şirketinin geçtiğimiz 25 Haziran’daki ticaret sicil kayıtlarına göre şirketin tek hissedarının Saffet Uyar olduğu belirtiliyor. Saffet Uyar ise Ermenek’in Güneyyurt Kasabası’nda AKP Belediye Başkanı adayı oldu. Ancak seçilemedi. Akrabası olan madenin sahiplerinden Şahin Şakir Uyar, 2011 yılında AK Parti Ermenek İlçe Başkanlığı yaptı. Şahin Şakir Uyar’ın ismi geçmişte bir şantaj olayına karıştı. Uyar, eski iş ortağı Mustafa Erikoğlu'na 'şantaj yapmak' suçundan 10 ay hapis ve 4 gün adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

TÜRKİYE'NİN KARA LİSTESİ

- 1983 Armutçuk grizu faciası: 103 işçi yaşamını yitirdi.

- 1990 Amasya grizu faciası: 3 işçi yanarak 65 işçi ise göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

- 1992 Kozlu grizu faciası: 263 madenci yaşamını yitirdi.

- 1995 Yozgat faciası: 38 kişi göçük altında kalarak can verdi.  

- 2003 Ermenek grizu faciası: 10 işçi yaşamını yitirdi.

- 2004 Küre faciası: Zararlı gazların etkisiyle 19 çalışan hayatını kaybetti. 

- 2009 Mustafakemal-paşa faciası: 19 işçi grizu patlaması ile oluşan göçük sonucunda hayatını kaybetti.  

- Karadon maden kazası: 30 kişi hayatını kaybetti. 

- 2014 Soma kömür madeni faciası: Faciada toplam 301 kişi hayatını kaybetti.

DEHŞET ANINI YAŞAYAN İŞÇİ ANLATIYOR: BİR ANDA GAZ KOKUSU GELMEYE BAŞLADI

Ocaktan kurtulan madencilerden Kerim Pınarlı yaşadığı dehşet anlarını şöyle ahlattı:

"Yemek saatimizdi. Yemek yiyorduk. Bir anda fırtına eser gibi ocağın içinde bir şey oldu. Bununla beraber gaz kokusu gelmeye başladı. Önce diğer galeride göçük olduğunu sandık. Biz hemen arkadaşlarımızın yanına gidiyorduk ki, arkadaşlarımız ‘Gelmeyin kaçın' diye bize bağırdılar. Vardiya çavuşumuzdaki cihaz ötmeye başladı. Bu gaz kokusu olduğunu gösterir ve tehlikedir.

Biz kaçmaya başladık. 25-30 metre gittik. Bize ‘Kaçın gelmeyin' diyen arkadaşlar döndük baktık gelmediler. Gaz kokusu daha fazla gelmeye başlayınca biz kaçmaya başladık. Bir an evvel dışarı çıkalım diye. Desendereye (çıkış rampası) vardık, arkamızdan su yetişti. Saniyelerle, dakikalarla kurtulduk.''

YEMEĞİ İÇERİ ALDILAR

Pınarlı şöyle devam etti: "Daha önce yemeği dışarıda yerdik. Sonra içeri aldılar. Asgari ücret olayından dolayı. İçeride olacak dediler. İçeride yemeye başladık. Bu yemek saati dışarıda olsaydı, bu durumlar yaşanmazdı. En azından işçilerimiz hepsi dışarıda olurdu.
Tam yemek saatine denk geldi. Yemek saatinde herkes yemeğini yediği için muhtemelen hep arkadaşlarımız üçer beşer aynı sofrada gittiler. Şu anda 350-400 metre aşağıdalar. Bir vardiyada 30-32 kişi olarak çalışıyordu.”

15 GÜN ÖNCE AÇILDI

Facianın meydana geldiği maden ocağının, torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kapatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, ocağa 19-20 Haziran'da yapılan denetimde 9 bin TL ceza verildi. Maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından yaklaşık bir ay süreyle üretimin durdurulduğu madenin, iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.

1500 KİŞİ İŞSİZ KALDI

Ey­lül de Meclis’ten ge­çen Tor­ba Ya­sa­’nın ar­dın­dan 1500 Er­me­nek­li ma­den­cinin iş­siz kal­dığı belirtildi. 12 Ey­lül 2014 ta­ri­hin­de ya­yım­la­nan ha­ber­de şu ifa­de­le­re yer ve­ril­di: Res­mi Ga­ze­te­’de ya­yım­la­na­rak yü­rür­lü­ğe gi­ren 6552 sa­yı­lı “İş Ka­nu­nu ile Ba­zı Ka­nun ve Ka­nun Hük­mün­de Karar­na­me­ler­de De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı ile Ba­zı Ala­cak­la­rın Ye­ni­den Ya­pı­lan­dı­rıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nu­n”­un ge­tir­di­ği hü­küm­ler ne­de­niy­le ar­tan maliyet­le­ri kar­şı­la­ya­ma­ya­cak­la­rı dü­şün­ce­siy­le, İl­çe­miz­de fa­ali­yet gös­te­ren özel kö­mür iş­let­me­le­ri üre­ti­mi dur­dur­ma ka­ra­rı al­dı. Kent­te özel sek­tör ta­ra­fın­dan iş­le­ti­len 9 özel ma­den iş­let­me­si­nin 12 ey­lül­de üre­ti­mi dur­dur­ma ka­ra­rı al­dı.”

BUGÜN


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR