Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KALİTE GÖZARDI EDİLİYOR
KALİTE GÖZARDI EDİLİYOR
Dünyanın önde gelen eğitim ekonomistlerinden Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eric Hanushek, eğitimin ekonomi üzerindeki etkisinin bilindiğini ancak kalitenin göz ardı edildiğini belirttti.
25 Kasım 2014, 08:03

 

Dünyanın önde gelen eğitim ekonomistlerinden Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eric Hanushek, eğitimin ekonomi üzerindeki etkisinin bilindiğini ancak kalitenin göz ardı edildiğini belirttti.

Hanushek ,Gerek Türkiye’nin eğitim konusunda bir dizi çalışması olduğunu ancak kaliteyi de aklında tutması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin eğitim süresinin uzatılması konusunda bir dizi kaygısı olduğunu belirten Hanushek, “Bir okula gittiniz istediğiniz kadar oturdunuz ama bir şey öğrenmediniz. Kaç sene olursa olsun. Bu size ekonomik büyüme sağlamayacaktır. Kalite kontrolü acaba yeterli olarak göz önünde tutuluyor mu? “ dedi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin düzenlediği “Eğitimde Yeni Arayışlar ve Türkiye” başlıklı çalıştayda, eğitim politikalarında yeni arayışlar ve Türkiye'nin geleceği açısından eğitimci kalitesinin önemi, Türkiye'de cinsiyet ve eğitim eşitsizliği sorunu, zorunlu eğitimin uzamasının evlilik ve doğuma olan etkisi, eğitimin sosyal getirileri gibi konular tartışıldı.

Türkiye’nin eğitimdeki durumunun birçok ülkeden iyi durumda olduğunu belirten Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eric Hanushek, “Türkiye Pisa’da Polonya, Japonya gibi ülkelerden daha büyük başarı göstermeye başlamış. Çok daha kötü durumda olan ülkeler bulunuyor. Dünya’nın gıptayla bakılan ülkesi Finlandiya Matematik’te düşüşe geçmiş. ABD’de düz bir ilerleme var, statik kalmış” dedi.

Dershanelere Charter Modeli

Çalıştayda dershaneler de tartışıldı. Amerika’da özel işletmecilerce açılan ve devlet tarafından desteklenen Charter Okulu modeli’nin Türkiye’de dersanelerin kapatılmasının ardından uygulanabileceğini belirtildi.

Öğrencilere ücretsiz eğitim veren Charter Okulları’nın sivil inisiyatifler olarak başladığını ve Türkiye’de de uygulanabileceğini belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Levent, “Charter Okulları’nda bir grup insanın bir arada davranması ona kamusal özellik veriyor. Dershanelerle Charter Okulları arasındaki en büyük farklardan biri, kamusal alan ve kamusal hizmet yapan özel sektörler olarak ikiye ayrılmaları. Eğitim, özel kesim tarafından verilse de kamusal bir hizmet olduğu için devletin katkıda bulunması gerekir.” Dedi.

“Charter Okulları Daha Başarılı”

Charter Okulları dahilinde Amerika’daki eğitim modelini anlatan Margaret Raymond, toplamda 43 eyalette 6 bin Charter Okulu olduğunu ve bu okulların tercih edilmelerinin altında pek çok nedenin yattığını söyledi. Charter Okulları’nda geleneksel devlet okullarından daha yüksek performanslı bir başarı olduğunu belirten Raymond, “Öğrencilerin yüzde 10’u özel okullara gidiyor ve eğitim bütçesinin çok kısıtlı bir kısmı kullanılıyor. ABD’de okuyan öğrencilerin yüzde 2’si buna ulaşabiliyor. Charter Okulları’nın daha iyi bir alternatif olması için altta yatan pek çok unsur var. Bu okullar merkezi müfredata tabi olmalarının yanısıra yenilikçilik bağlamında pek çok fırsata da sahip. Ayrıca doğrudan devlet okullarıyla değil, bölge okullarıyla yarış içindeler. Ancak aileler okul seçerken farklı kaygılarla yaklaşıyorlar. Ailelerin tercih noktasında akademik başarı 9. veya 10. kriter. Ülkenin belirli kısımlarında geleneksel kesimden gelen öğrenciler geride kalmıyor. Eşit bir dağılım var. Charter Okulları’nda geleneksel devlet okullarından daha yüksek performanslı bir başarı var” diye konuştu.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR