Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ERDOĞAN'IN YENİ HEDEFİ BABACAN
ERDOĞAN'IN YENİ HEDEFİ BABACAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan yolunda, uçakta gazetecilere yaptığı son açıklamalar doları dün 2.5223 seviyesine kadar çıkardı.
3 Mart 2015, 09:52
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan yolunda, uçakta gazetecilere yaptığı son açıklamalar doları dün 2.5223 seviyesine kadar çıkardı.
Erdoğan'ın hedefinde bu kez Başçı'nın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Babacan da vardı.
Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğan'ın, Mer­kez Ban­ka­sı'na yö­ne­lik yük­sek fa­iz eleş­ti­ri­le­ri pi­ya­sa­la­rı sars­ma­ya de­vam edi­yor.

Da­ha ön­ce sa­de­ce Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı Er­dem Baş­çı ve eki­bi­ni he­def alan Er­do­ğan, bu kez Eko­no­mi­den So­rum­lu Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ali Ba­ba­can üze­rin­den sert me­saj­lar ver­di. Hür­ri­yet Ga­ze­te­si’nden Akif Be­ki'nin so­ru­la­rı­nı ce­vap­la­yan Er­do­ğan şun­la­rı ifa­de et­ti:

‘KENDİNE ÇEKİDÜZEN VER’

"Bu ar­ka­da­şı (Baş­çı) ça­ğı­rıp ko­nuş­ma­dı­ğı­mı kim söy­lü­yor? Yi­ne ça­ğı­rıp ko­nu­şa­ca­ğım. Onun bağ­lı ol­du­ğu sa­yın ba­kan­la (Ali Ba­ba­can) bu­nu ko­nuş­tuk. Ama ba­kı­yo­rum ­ki ay­nı du­rum­da­lar. Şim­di bu uya­rı­lar ya­pıl­dı­ğı hal­de bi­raz ken­di­ne çe­ki dü­zen ver."

KUR ZARARI FAİZDEN FAZLA

Er­do­ğan'ın bu söz­le­ri üze­ri­ne gü­ne te­dir­gin baş­la­yan do­lar Türk Li­ra­sı kar­şı­sın­da hız­la yük­sel­di. Gün için­de en yük­sek 2.5223 li­ra­ya ka­dar çık­tı. Da­ha son­ra ha­fif ge­ri­le­yen do­lar gü­nü 2.5160 li­ra­dan ta­mam­la­dı. Er­do­ğan'ın son iki ay­dır Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı­’na yö­ne­lik sü­rek­li yap­tı­ğı eleş­ti­ri­ler, şir­ket­le­re ve va­tan­da­şa ül­ke­de­ki fa­iz yü­kün­den da­ha faz­la be­del ödet­ti.

FİRMALARIN ZARARI 80 MİLYAR LİRA

13 Ocak'ta 2.2790 li­ra olan do­lar ku­ru ar­ka­sı gel­me­yen ve sü­rek­li do­zu ar­tan açık­la­ma­la­rın et­ki­siy­le re­kor üs­tü­ne re­kor kı­ra­rak 2.5274 li­ra­ya ka­dar çık­tı. Sa­de­ce 50 gün içe­ri­sin­de do­lar ku­ru yak­la­şık 25 ku­ruş de­ğer ka­zan­dı. Do­lar ku­ru 2,30'un al­tın­dan ge­le­rek 2.50 li­ra­nın üze­ri­ne yer­leş­miş ol­du. Bu ra­kam­lar ih­ra­cat­ta dü­şü­şe yol açar­ken iş­siz­lik ra­kam­la­rı­nı da yüz­de 11'le­re yak­laş­tır­dı. Bu dö­nem­de şir­ket­le­rin dö­viz
kay­nak­lı za­ra­rı ise 80 mil­yar li­ra­yı geç­ti.  



FAİZLER 4 AYIN ZİRVESİNDE

Tar­tış­ma­lar­la bir­lik­te şu­bat­ta tah­vil pi­ya­sa­sın­da fa­iz­ler önem­li öl­çü­de yük­sel­di. Gös­ter­ge tah­vi­lin bi­le­şik fai­zi yüz­de 6,93 se­vi­ye­sin­den baş­la­dı­ğı şu­bat ayı­nı yüz­de 8,73'ten ta­mam­la­dı.

Dün gös­ter­ge tah­vi­lin bi­le­şik fai­zi, yüz­de 9,02'ye çı­ka­rak yak­la­şık 4 ayın en yük­sek se­vi­ye­si­ni gör­dü. Ana­list­ler, Mer­kez Ban­ka­sı'nın ge­çen haf­ta­ki fa­iz in­di­rim­le­ri­ne kar­şın tah­vil fa­iz­le­ri­nin yük­sel­me­sin­de si­ya­si tar­tış­ma­la­rın et­ki­li ol­du­ğunu belirtti.

ŞİRKET İFLASLARI VE BATIKLAR ARTAR

Fa­tih Üni­ver­si­te­si Eko­no­mi Bö­lü­mü öğ­re­tim üye­si Do­çent Dr. Ah­met Ça­lış­kan, fi­nans sek­tö­rü­nün yük­sek dü­zey­de do­lar bor­cu bu­lun­du­ğu­nu, kur­da­ki ar­tı­şın bu fir­ma­la­rı zo­ra so­ka­ca­ğı­nı be­lirt­ti.

Fi­nans dı­şı sek­tö­rün do­lar cin­sin­den borç­la­rı­nın ay­nı cins­ten var­lık­la­rın­dan faz­la ol­du­ğu­nu ifa­de eden Ça­lış­kan, "Do­lar 10 ku­ruş art­tı­ğın­da bu fir­ma­lar bor­cu­nu dön­dür­me ye­ni­den kre­di al­ma ve ya­tı­rım yap­ma im­ka­nı­nı önem­li öl­çü­de kay­be­di­yor. İki so­nu­cu olur: Ya bu şir­ket­le­rin bir kıs­mı fi­nan­sal sı­kın­tı­ya gi­rer ve­ya ba­tar ya da ye­ni ya­tı­rım­la­ra gir­me­ye çe­ki­nir­ler" de­di.
 
Mustafa Yağmurlu

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR