Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KADIN FİLM FESTİVALİNE BASKINA YALANLAMA
KADIN FİLM FESTİVALİNE  BASKINA YALANLAMA
Beyoğlu Belediyesi’nden, zabıta ekipleri tarafından Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne baskın düzenlendiği iddialarına yalanlama geldi.
25 Mart 2015, 11:33

 

Beyoğlu Belediyesi’nden, zabıta ekipleri tarafından Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne baskın düzenlendiği iddialarına yalanlama geldi.

Söz konusu tiyatronun ruhsatsız faaliyet göstermesinin yanı sıra can, mal ve yangın güvenliği ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle, 4 kez mühürlendiği ancak, mührün bozularak faaliyete devam ettiği ortaya çıktı.
Geçtiğimiz günlerde, Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne baskın düzenlendiği iddia edilmişti. Edinilen bilgilere göre baskının yaşandığı iddia edilen Katip Mustafa Çelebi Mahallesi Hocazade sokakta bulunan ‘Rampa Tiyatro Kafe’, ruhsatı olmadığı gerekçesiyle belediye tarafından 4 kez mühürlendi. Ancak işletmeciler, mühürleri bozarak çalışmaya devam etmiş.
VATANDAŞLAR ŞİKAYETÇİ
Çevredeki vatandaşların söz konusu iş yeri ile ilgili izinsiz faaliyetini sürdürerek içeride sürekli tadilat yapıldığı gerekçesiyle Beyoğlu Belediyesi ve Beyoğlu Kaymakamlığına bir çok kez şikayette bulunduğu ortaya çıktı. Şikayetleri değerlendiren Beyoğlu Zabıta ekipleri, 29.08.2014 tarihinde, 2932 G:309415 kayıt numaralı evrakta belirtilen, 5393 sayılı Belediye Kanununa göre;
“İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatında, izin alınmadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, yetkili idarelerin ilgili birimleri tarafından sebebi bir tutanakla belirlenmek ve mühürlenmek suretiyle re’sen kapatılır" hükmü dikkate alınarak Beyoğlu Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından ruhsatsız olduğu tespit edilen iş yeri gerekli tutanak tutularak 12.09.2014 tarihinde Beyoğlu Belediyesi ekipleri tarafından ilk mühürlemenin yapıldığı öğrenildi.
RUHSATI OLMADIĞINDAN DOLAYI 4 DEFA MÜHÜRLENMİŞ
Yapılan haberlerin aksine, işletme sahibi 1 mühürleme 3 mühür fekki olmasına rağmen ısrarla faaliyetini sürdürmesi üzerine, Rampa Kafe’deki salonda Piçler (Bastards) isimli filmin gösterimi sırasında, herhangi can, mal ve yangın tehlikesine karşı gerekli tedbir ve izinler alınmadığından dolayı Beyoğlu Belediyesi Zabıta ekiplerince tiyatro olarak kullanılan salon faaliyetten men edilmek istenmiş.
CAFE DİYEREK, FİLİM VE TİYATRO GÖSTERİLERİ DÜZENLENMİŞ
Beyoğlu Belediyesi tarafından, iş yerinin ön kısmını ruhsatsız cafe olarak çalıştıran işletme sahibi, arka kısmı kamufle ederek 80-90 kişi kapasiteli derme çatma tiyatro haline getirip ruhsatsız olarak filim ve tiyatro gösterilerinin yapılması için kullanıldığı ve hiç bir hijyen ve emniyet tedbirlerinin alınmadığı ruhsatsız iş yeri çevre halkı tarafından da bir çok kez şikayetlere sebep olduğu söylendi.
CAN, MAL VE YANGIN GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ALINMAMIŞ
Festivali düzenleyenlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alındığını ifade ederek Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri’ni can, mal ve yangın güvenliği açısından tehlike arz eden bir mekanda, böyle uluslararası bir filimin gösterimi yapmak istemesi, ruhsatsız olan bir yeri legalmiş gibi göstererek kamuoyunu yanıltmaya çalışıldığı belirtildi.
19 Mart günü medyada yayınlanan haberlerde, Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne baskın yaptığı iddia edilmişti

ORGANİZASYONU YAPANLAR BASKIN OLDUĞUNA İNANIYOR

13. Filmmor Kadın Filmleri Festivali'ne Beyoğlu Belediyesi Zabıtlarının baskınına dair basın açıklaması aşağıda yer almaktadır.

“Kadınların Sineması, Kadınların Direnişi, Direnişin Sineması” temasıyla İstanbul’da başlayan 13. Filmmor Kadın Filmleri Festivali İzmir, Diyarbakır, Adana, Muğla ve Denizli’de 26 Nisan’a kadar sürecek. 13 Mart’ta başlayan 13. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin İstanbul Modern ve Pera Müzesi ile birlikte İstanbul mekanlarından olan Rampa Tiyatro’ya, 18 Mart 2015 tarihinde Beyoğlu Belediyesi zabıta ekiplerince yapılan bir baskın ve mühürleme girişimi oldu.

Festivale değil mekana yönelik olduğu belirtilen bu baskın ve mühürleme sürecine dair Beyoğlu Belediyesi ve ilgili taraflarca hiçbir şekilde bilgilendirilmediğimiz için teknik/yasal sürece dair hala paylaşabileceğimiz herhangi bir bilgimiz yok. Bugün ise Beyoğlu Belediyesi yaşananları “3. sayfa vakası” olarak görerek zabıtanın festivale, festival konukları ve ekibine yönelik tavrına dair özür dilemeksizin, festivali hiç ilgilendirmeyen, sadece belediye ve mekanı ilgilendiren teknik-legal duruma dair bir takım açıklamalar yaptı. Oysa biz hala Beyoğlu Belediyesi’nden “festival basan” zabıtanın açıklamalarından öte bir açıklama bekliyor ve Beyoğlu Belediyesi’nde soruyoruz:

- Zabıtanızın baskın ve mühürleme girişimi ilgili mekana yönelik mi yoksa festivale yönelik miydi?

- Eğer baskın mekana yönelik ise ve festivale denk gelmesi tamamen tesadüf ise “o mekanda festival yapmanın legal olmadığı” hususunda neden bilgilendirilmedik?

- Zabıtanızın kapatma yetkisi yanında uluslararası bir film festivalini basma, festival engelleme, film gösterimini durdurma yetkisi var mı?

- Belediyeniz sınırlarında olan sinemalar, AKM gibi kültür merkezleri, yani eski festival mekanlarımız neden kapatılmış, yıkılmış ya da kullanılamaz durumda? Bu salonların akıbetleri hakkında, ne zaman zorunluluktan kiraladığımız mekanlarda değil dilediğimiz sinema salonlarında festival yapabileceğimize dair bir açıklamanız olacak mı?

Neyse ki kadınız; yaşamak için direnmek zorunda olduğumuz bilgisiyle başlıyoruz her güne. Neyse ki 13 yıldır, Türkiye’de, bağımsız, gezici bir kadın filmleri festivali yapıyoruz; her tür baskına, zorluğa, engele şerbetliyiz. Her şeye rağmen kadın filmleri festivali yapmak için de direnmeye devam ederiz. Beyoğlu Belediyesi’nden özür de beklemiyoruz, yaşanan politik soruna dair hakiki yanıtlar ve çözüm bekliyoruz.

Filmmor Kadın Filmleri Festivali Ekibi

Şeffaf gAzete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR