Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE'NİN ŞARTELİ İNDİ
TÜRKİYE'NİN ŞARTELİ İNDİ
Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon, Aydın, Edirne, Muğla, Erzurum, Tekirdağ, Sinop, Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Bitlis, Çanakkale, Hatay, Denizli, Eskişehir, İzmit, Tunceli, Zonguldak, Elazığ, Bilecik ve Samsun'da elektrik yok. Sosyal medyada yorum yapan kullanıcılar kesintiye isyan etti.
31 Mart 2015, 19:33

 

Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon, Aydın, Edirne, Muğla, Erzurum, Tekirdağ, Sinop, Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Bitlis, Çanakkale, Hatay, Denizli, Eskişehir, İzmit, Tunceli, Zonguldak, Elazığ, Bilecik ve Samsun'da elektrik yok. Sosyal medyada yorum yapan kullanıcılar kesintiye isyan etti.

Haber görseli


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin 'sistem arızası' olarak açıkladığı kesintiler saat 10.36'dan itibaren önce batı illerinde başladı domino taşı gibi bir saat içinde tüm illere yayıldı. Önce tüketimin fazla olduğu, ardından küçük yerleşim merkezlerinde elektrikler kesildi. Saat 11.30'a kadar tüm illerde elektrikler kesildi. İran'dan elektrik alınan Van'da ise kesinti olmadı.


Ulaşım başta olmak üzere yurt genelinde hayat adeta durdu. Binalarda asansörlerde kalanlar oldu, metroda kalanlar ilk çıkışa kadar yürüdü. Jeneratörü olmayan hastanelerde ameliyatlar yapılamazken, sağlık ve eğitim hizmetleri aksadı. Elektriklerin kesilmesi en çok sanayi kuruluşlarını vurdu. Fabrikalarda çarklar durdu, işletmelerde faaliyetler aksadı. Gümrük kapıları başta olmak üzere jeneratör olan yerlerde hizmetler sürdürüldü.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Kesintiye sisteme yönelik 'siber saldırının' neden olduğu söylentileri ortaya atılırken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün ihtimaller araştırılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda kriz masası oluşturuldu" dedi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) yetkilileri sorunun enerji açığı ve güç kesintisinden değil, iletim sistemindeki arızadan kaynaklandığını, arızan giderilmesine çalışıldığını söyledi.

Elektrik dağıtım şirketleri de aynı yönde açıklama yaptı. Bir dağıtım şirketi yetkilisi "TEİAŞ yetkilileri bize sistemin çöktüğünü, toparlamaya çalıştıklarını söyledi. Enerji açığı ve güç kesintisi olmadığını belirttiler" dedi.

 

Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi'nden yapılan açıklamada, "Sıkıntının kaynağında TEİAŞ'ın sistemde yaşanan bir sorun olduğunu söyledi. Bizde olduğu gibi Türkiye'nin bazı illerinde de elektrikler kesik" dedi

İSTANBUL'DA ELEKTRİK KESİNTİSİ METRO, TRAMVAY, MARMARAY SEFERLERİNİ DURDURDU

İstanbul'da yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle metro seferleri yapılamıyor. Taksim metro girişine gelen çok sayıda vatandaş diğer ulaşım araçlarına yönlendiriliyor. Taksim metrosuna gelen turistler ise metronun neden durduğunu anlamaya çalıştı. Metroya inen asansörlerin de çalışmaması nedeniyle asansörlerdeki vatandaşlar bir süre asansörde bekledikten sonra aşağıya indi.

Metro seferleri yapılamadığı için otobüsle geldiğini söyleyen bir kadın “Şu an Türkiye'nin birçok yerinde elektrik kesintisi varmış. Onun için metro seferleri de yapılamıyor. Biz de metrodaki sergiye gelmiştik" dedi.

ANKARA GENELİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ
Ankara genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle trafik lambalarının çalışmadığı bildirildi. Elektrik kesintileri nedeniyle Ankara’ da metro seferlerinin yapılamadğı bildirildi. Ankara’da metro seferlerin ardından banliyö tren seferlerinin de yapılamadığı öğrenildi.

BURSA’DA ELEKTRİK KESİNTİSİ

Bursa'da bugün saat 10.36'da kesilen elektrikler şehirde yaşamı felç etti. Toplam 13 organize sanayi bölgesinin bulunduğu Bursa'da bir çok fabrika üretim yapamadı. Bursaray seferleri durdu. Trafik ışıkları da çalışmadı. Kesintinin uzaması nedeniyle bazı baz istasyonlarının elektriksiz kalması nedeniyle telefon görüşmeleri gerçekleştirilemedi. Sinyalizasyon sisteminin devre dışı kalması ile şehir içi ulaşımda büyük sıkıntıların yaşandığı Bursa'da, saat 18.10 itibarıyla kentin büyük bölümüne elektrik verildi.

İZMİR'DE ELEKTRİK KESİNTİSİ

İzmir'de saat 10.30 sıralarında başlayan elektrik kesintisi saat 17.15 sıralarında kısmen sona verdi. Alsancak ve Buca gibi semtlere elektrik verilmeye başlanırken, yetkililer kentin tamamına aşamalı olarak elekrtik verileceğini bildirdi.

İZMİR METROSU SEKİZ SAAT ÇALIŞMADI

Elektrik kesintisine bağlı olarak hizmet veremeyen İzmir Metrosu, 8 saat aradan sonra çalışmaya başladı. Türkiye'nin birçok bölgesinde 10.36'da başlayan elektrik kesintisi nedeniyle aksayan İzmir Metrosu seferleri, kentin bazı bölgelerine enerji verilmesinden sonra faaliyete geçti. İzmir Metro AŞ'den alınan bilgiye göre, Fahrettin Altay ve Evka 3 arasındaki metro seferleri düzenli aralıklarla gerçekleştiriliyor.

ÇUKUROVA İLLERİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ

ADANA, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Niğde'de yüksek gerilim hattından kaynaklandığı belirtilen elektrik kesinti yaşandı. Saat 11.00 sıralarında Çukurova bölgesindeki illerde aynı anda elektrikler kesildi. Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye kentlerinin elektrik dağıtımı yapan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin telefonları kilitlendi. Toroslar Elektrik yetkilileri, kesintilerin yüksek gerilim hattından kaynaklandığını bildirdi. Çukurova bölgesindeki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye ile birlikte Niğde ve çevre illerde yaşanan kesinti nedeniyle elektrikle verilen hizmetlerin birçoğu durma noktasına geldi.

TRAKYA'DA 1 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ

EDİRNE, Tekirdağ ve Kırklareli’nde TEİAŞ kaynaklı olduğu belirtilen 1 saatlik elektrik kesintisi yaşandı. Saat 10.30’da başlayan kesinti yaklaşık 1 saat sonra giderildi. Türkiye genelindeki elektrik kesintisi Trakya bölgesini de etkiledi. TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) kaynaklı olduğu belirtilen kesinti nedeniyle yaklaşık 1 saat süreyle Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli ilçe ve köylerine elektrik verilemedi. Elektrik kesintisi nedeniyle Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (TREDAŞ) Alo 186 çağrı merkezi telefonları da kilitlendi. Elektrik kesintisi nedeniyle Kapıkule, Pazarkule, Hamzabeyli ve İpsala Gümrük kapılarında giriş ve çıkış işlemleri jeneratör sisteminin devreye girmesi nediniyle bir sorun yaşanmadı.

ADANA'DA METRO SEFERLERİ DURDU

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle Adana'daki metro seferleri durdu.

Saat 11.00 sıralarında çevre illerle aynı anda kesilen elektrik nedeniyle Adana kent merkezinde, trafik ışıkları çalışmadı. Sürücüler kavşaklarda geçmek için kendi inisiyatiflerini kullanırken zor anlar yaşadı. Metroya binmek için duraklara gelen vatandaşlar ise ek sefer yapan otobüsleri kullanarak gidecekleri yere ulaştı. Şakirpaşa Havalimanı ve hastaneler ise jenaratör kullanarak aksamayı önlemeye çalıştı.

ELEKTRİKLER KESİLDİ, YHT YOLCULARI 1.5 SAAT TRENDE BEKLEDİ

Elektrik kesintisi nedeniyle Ankara-İstanbul seferini yapmakta olan Yüksek Hızlı Tren (YHS) Eskişehir Garına 10 kilometre kala durdu. YHT'deki yolcular yaklaşık bir buçuk saat trenin içinde bekledi. Eskişehir Garından hareket eden dizel lokomotif YHT'ni yolcularıyla birlikte gara getirdi.
YHT'den inen yolcular elektrik kesinti yüzünden Eskişehir'e az bir mesafe kala trenin durduğunu belirterek, "Yaklaşık bir buçuk saat trenin içinde bekledik. Elektrikler 5 dakika sonra kesilseydi bir buçuk saat beklemeyecektik" dedi. YHT'den inen ve İstanbul'a gidecek olan yolcular gar önünde bekleyen otobüslere binerek İstanbul'a gönderildi.

YHT SEFERLERİ YENİDEN BAŞLADI

Eskişehir'de, enerji nakil hatlarındaki sorun nedeniyle aksayan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin yeniden başladığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, birçok bölgede sabah saatlerinden itibaren elektrik nakil hatlarındaki sorun nedeniyle Eskişehir, Ankara, Konya ve İstanbul yönlerine YHT seferleri yapılamadı. Bu süre zarfında YHT yolcularının TCDD tarafından kiralanan otobüslerle gidecekleri yerlere ulaşması sağlandı.

Enerji nakil hatlarındaki sorunun yaklaşık 8,5 saat sonra giderilmesiyle Eskişehir-Ankara istikametine 18.15'te YHT seferleri başladı.

Öte yandan, kesinti nedeniyle kent içi ulaşımı sağlayan tramvaylar da çalışmaya başladı.

ZONGULDAK VE BARTIN'DA MADENCİLER OCAKLARDAN TAHLİYE EDİLDİ

Zonguldak ve Bartın'da elektrik kesintisi nedeniyle Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında işçiler, havalandırma sorunu riskine karşı tahliye edildi.

TTK'nın Zonguldak'ta bulunan Kozlu, Karadon, Üzülmez, Ereğli İlçesi'nde bulunan Armutçuk ve Bartın'ın Amasra İlçesi'nde bulunan Amasra Müessese Müdürlükleri'ne ait maden ocaklarında sabah 08.00-16.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, ocaklardaki havalandırma sorunu riskine karşı erken tahliye edildi. Ocaklardaki işçilerin bir bölümü jeneratörle çalıştırılan 5 kişilik kurtarma kafesleriyle yukarıya çıkarıldı. Bu sırada, işçilerin tahliyesi için Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., acil durumlar için depoladığı enerjiden TTK'nın direk hattına nakil sağladı. Bu enerji ile ocaklardaki 40 kişilik büyük asansörler çalıştırıldı ve işçilerin tahliyesi sağlandı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Müessese Müdürlükleri'ne işçilerin tahliyesi için talimat verdiklerini belirterek, "Jeneratörlerimizle önce kurtarma kafeslerimizi çalıştırdık ve işçilerin bir bölümünü çıkardık. Daha sonra elektrik firmasından sağlanan enerji ile diğer işçilerimizi de tahliye ettik. Ocaklarda bir sıkıntı yok" dedi.

Genel Maden İşçiler Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan ise ocakta küçük çaplı jenaratörler olmasına karşın yerin 200-350 metre altındaki galerilere temiz hava sağlanmasında sıkıntı yaşandığını söyledi. Arslan, şöyle konuştu:

"Galerilerde metan gazı birikme riski söz konusu. Elektirik olmadığı için havalandırma da yapılamayacağı için bu nedenle ocak içerisinde galerilerde çalışan 200 işçinin tahliyesi yapıldı. İşçiler yaklaşık 10 kilometrelik yolu yürüyerek baca ağazına geldi. Ocak içerisinde şimdilik bir sıkıntımız yok. Kuyu başlarında bizim komprasörlerimiz var. Ama eksi 350 kodundaki galerilere hava basabilecek güçte değil. Şu anda tedbir olarak metan gazı birikme riskine karşı madenci arkadaşlarımızı tahliye ettik" diye konuştu.

Öte yandan tahliye işleminin bittiği sırada Bartın'a elektrik verildi.

Zonguldak'taki elektrik kesintileri özellikle işyerlerinde sıkıntıya yol açtı. Jeneratör olmayan işyerlerinde mum ve aydınlatma lambası kullanıldı.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR