Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ERDOĞAN'A PUTİN ŞOK'U
ERDOĞAN'A PUTİN ŞOK'U
Vatikan ve Avusturya’dan sonra 1915 olaylarına ‘soykırım’ diyen ülkeler kervanına Rusya ile Almanya da katıldı. Rusya lideri Putin “Ermeni halkının soykırımı”, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ise “Ermeniler planlı şekilde katledildi” dedi.
24 Nisan 2015, 07:34

 

Son iki haftada 1915 olayları için “soykırım” ifadesi kullanan ülkeler listesine Vatikan ve Avusturya’nın ardından Rusya ve Almanya da eklendi. Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bugün yapılacak sözde soykırımın 100’üncü yıl törenlerine gitmeye hazırlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan ölümleri “soykırım” olarak tanımladı.

‘24 NİSAN KEDERLİ TARİH’

Putin’in bu ifadesi, Moskova’da düzenlenen “Soykırımların olmadığı bir dünya” adlı programa gönderdiği mesajda yer aldı. Kremlin’in internet sayfasında yayınlanan mesajda Putin, “24 Nisan 1915, insanlık tarihinin en korkunç ve dramatik olaylarından ve Ermeni halkının soykırımı ile ilgili kederli bir tarihtir” ifadelerini kullandı.

ALMANYA: ETNİK TEMİZLİK

Bu arada Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 1915'te yüz binlerce Ermeninin planlı şekilde katledildiğini söyledi. Gauck, Ermenilerin yaşadıklarının ve kaderlerinin 20. yüzyılda yaşanan etnik temizlik, katliam, tehcir ve soykırım örneği teşkil ettiğini öne sürdü. Berlin Dom Kilisesi'nde, 1915'te ölenler için düzenlenen ayine katılan Gauck, "Jön Türkler de etnik olarak homojen ve dini ve etnik olarak tek ulusluluk hedefliyorlardı. 20. yüzyılda ulus devletlerin ortaya çıkmasıyla etnik temizlik ve tehcir baş gösterdi.

Osmanlı döneminde de soykırım dinamiği gelişti ve Ermeniler bunun kurbanı oldu" dedi. 1915 olaylarından 100 yıl sonra bir tartışmanın içinde olduklarını söyleyen Gauck, şöyle devam etti: "Burada önemli olan 100 yıl sonra planlı bir şekilde bir halkın yok edilmeye çalışılması gerçeği tanınması ve anılmasıdır. Beklenti; tarihi olayın ve tarihi suçun tanınması."

BELÇİKA: MAHKEMELERİN İŞİ

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders  ise 1915 olayları için 'acıların yaşandığı, katliamların gerçekleştiği bir dönem' tanımlamasını kullandı. Reynders "Soykırım ibaresi hukuki bir terim ve spesifik bir anlam taşıyor. Soykırım demek mahkemelerin işi" dedi.

7 ÜLKEDE ELÇİMİZ YOK

Son 10 günde Vatikan ve Avusturya’daki büyükelçilerini “soykırım” açıklamalarına tepki olarak Ankara’ya çağıran Türkiye’nin şu anda 7 ülkede elçisi bulunmuyor. İsrail, Suriye, Mısır, Libya ve Yemen’deki Türk elçiler de geri çağrılmıştı.

DIŞİŞLERİ 23 NİSAN TATİLİNDE

Soykırım iddialarını kabul eden ülkelerdeki büyükelçiler bir bir geri çağrılırkenPutin’in sözlerinden sonra gözler Moskova’ya döndü. Türk Dışişleri Bakanlığı,Rusya’dan da büyükelçinin çekilip çekilmeyeceği sorusuna, “konuyu cevaplayacak uzmanların 23 Nisan sebebiyle tatilde olduğu” cevabını verdi.

Gelişmeleri değerlendiren CHP Adana Milletvekili emekli Büyükelçi Osman Faruk Loğoğlu da, elçi çekilmesini doğru bulmadığını belirtti.

GÜCÜMÜZÜN YETTİĞİNE

Eski elçi Loğoğlu, “Şimdi Rusya’ya da aynı yaptırımın uygulanması gerekir. Bu, doğru ve mantıklı değil. Almanya bugün ‘soykırım’ derse, ona da aynısının yapılması büyük sonuçlar doğurur. ‘Bazılarına gücümüz yetiyor, bazılarına gücümüz yetmiyor’ algısı oluştu. Böyle giderse Asya’da Afrika’da büyükelçimiz kalmayacak” ifadelerini kullandı.
Dışişleri eski Bakanı İlter Türkmen de, elçi çekilmesi konusunda “Ölçü biraz kaçtı galiba. Bu işleri fazla büyütmemek lazım” yorumu yaptı.

SARAYA GELEN 'SOYKIRIM' DİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni sarayda ağırladığı ilk iki yabancı liderin de “soykırım” ifadesini kullanması dikkat çekti. Sarayın ilk resmi ziyaretçisi 28 Kasım’da Papa Franciscus olmuş, Vladimir Putin de 1 Aralık’ta Ankara’ya gelmişti.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR