Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KAZANILMIŞ HAK NE ZAMAN LÜTUF OLDU ?
KAZANILMIŞ HAK NE ZAMAN LÜTUF OLDU ?
Başbakan Davutoğlu'nun, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘taşeron’ olarak çalışan 6 bin 417 işçinin kadroya alınacağı açıklamasının sırrı çözüldü.
1 Mayıs 2015, 10:44

 

 Başbakan Davutoğlu'nun, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘taşeron’ olarak çalışan 6 bin 417 işçinin kadroya alınacağı açıklamasının sırrı çözüldü.

Başbakan’ın açıklamasından 4 yıl önce mahkemeler Karayollarında çalışan taşeron işçilerin, ‘Karayollarında asıl işi yaptıklarına ve derhal kadroya alınmalarına’ hükmetmişlerdi. Bir biri ardına açılan ve işçilerin lehine sonuçlanan 8 bin mahkeme kararı, Karayolları’nın itirazı üzerine Yargıtay’a gitti. Yargıtay kararları da devleti ‘muvazzalı’ yani ‘hileli’ işlem yapmakla suçlayıp, bu işçilerin kadroya alınması yönündeydi. Yol-İş Başkanı Ramazan Ağar, “Davaları 2010’da açmaya başladık. İlk 8 bin işçi adına açtığımız davaların tamamı 2012’de sonuçlanmıştı” dedi.

YARGITAY KARARLARI ÜST ÜSTE GELDİ

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Başbakan Davutoğlu, dün işçilere “Ben tek tek sizlerin nerelerde ne şartlarda çalıştığınızı dinledim. Ve açık bir şekilde gördüm ki, Karayollarında çalışan sizler asıl iş yapıyorsunuz, yardımcı iş yapmıyorsunuz. Onun için de bu gerekçeyle ilkesel olarak sizlerin kadroya alınmasının bizim sorumluluk alanımızın içine girdiğine karar verdik” dediyse de aslında bu süreç 2010 yılında işçilerin mücadelesiyle başladı.

Yargıtay’da dosyalar tavana kadar sıralanırken; peş peşe verilen kararlarda Karayolları ‘muvazaalı’ bir diğer ifadeyle ‘hileli’ işlem yapmakla suçlandı “Buişçiler senin işçin derhal kadroya al” kararları alındı. Ancak aradan geçen 4 yılda hükümet, yargı kararlarını yerine getirmedi.

8 BİN KİŞİ YOLA ÇIKTI 6400’Ü KADROYA GİRDİ

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası’nın 2010 yılında Karayolları Genel  Müdürlüğü’nde çalışan ‘taşeron’ işçileri sendikaya üye yapmasıyla bu işçiler için mücadele süreci başlamış oldu. Hürriyet’e konuşan Yol-İş Başkanı Ramazan Ağar, “Biz bu arkadaşlarımızı önce sendikalı olmaya çağırdık. Üye yaptık. Ardından Karayolları’ndan haklarının verilmesini istedik. Verilmeyince her biri için dava açtık. 8 binin üzerindeydi arkadaşların sayısı. Yargıtay’da dosyaları tavana değiyordu. Tüm davaları biz kazandık ve 2011’den itibaren mahkemeler art arda ‘devlete bu senin işçin, kadrona al’ kararları verdiler. Aradan 4 yıl geçti. Ortalama 10 yıllık Karayolu çalışanı olan bu arkadaşlardan bazıları emekli oldular, bazıları diğer kurumlara geçtiler. Dolayısıyla bugün 6 bin 417’si kadrolu oldu” dedi.

MAAŞLAR KATLANACAK, GERİYE DÖNÜK FARKLAR ALINACAK

Ramazan Ağar, kadrolu devlet işçisi ile taşeron işçiler arasındaki özlük hakları farkını ise şöyle anlattı:

“30 gün içinde arkadaşlarımız Karayolları Genel Müdürlüğü’ne müracaat edecekler. Geriye dönük maaş farklarını alacaklar. Ama bu 5 yılla sınırlı olacak. Şuanda asgari ücretli olarak, 949 lira maaşla çalıyorlar. Şimdi maaşları net 2 bin liraya yaklaşacak. Yılda 4 maaş da ikramiye alacaklar.  Ne yıllık ne de haftalık izinleri vardı. Şimdi hem haftalık izin yapacaklar hem de kıdemlerine göre 24 ila 40 gün arasında yıllık izinleri olacak. Ayrıca taşeron olarak çalışmaya başladıkları günden itibaren ‘devletin kadrolu’ işçisi sayılacaklarından emekli olurken ikramiyelerini de buna göre alacaklar.”

DİĞER KURUMLARDA ÇALIŞAN TAŞERONLAR SEÇİMDEN SONRA...

Sağlık Bakanlığı hastaneleri başta olmak üzere kamu kuruluşlarında ‘taşeronişçisi’ adı altında ‘asıl işi yapan’ işçiler bulunduğunu, yargı kararlarına karşın bunların da kadroya alınmadıklarına ilişkin sorumuza, Başkan Ağar, “Sayın Başbakan Davutoğlu, konuşmasında uygulamayı Karayolları ile başlattıklarını; diğer asıl işi yapanlara da seçimden sonra kadroya alınacağını söyledi. Biz 4 yıldır bekliyorduk. İlk dava 2011’de sonuçlanmıştı. 2012’de 8 bin davanın tamamı bitmişti. Vermiş olduğumuz mücadele sonucunda bugün hakkımızı aldık. Arkadaşlarımızın kamu kadrosunda daha verimli çalışacaklarını göstereceğiz. Bunun kamuya külfet getirmeyeceğine inanıyoruz” dedi.

“ANKARA’DA BİR TİYATRO OYNANDI”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise dün Afyon’da yaptığı mitingde Ankara’da bir tiyatro oynandığını söyledi. CHP lideri "Bugün Ankara'da bir tiyatro oynandı. Karayolu işçileri dava açtılar, mahkemede kazandılar. Yargıtay kararı elimde. Karayolunda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması kararlaştırıldı. Burada bir tiyatro var. Ne zamandan beri mahkeme kararını uygulamak lütuf oldu. Size kadro vereceğiz ama yasaya göre kazandığınız haklardan vazgeçeceksiniz, diyorlar. Sakın vazgeçmeyin. 8 Haziran’da bizim iktidarımızda tüm haklarınızı vereceğiz” diye konuştu.Hürriyet


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR