Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ENFLASYON ZİRVEDE
ENFLASYON ZİRVEDE
Tüketici fiyatları nisanda yüzde 7.91 ile tahminleri aştı. Bu artış hızı devam ederse Merkez’in yıl sonu için öngördüğü tahmin yılın ilk yarısında aşılmış olacak.
5 Mayıs 2015, 07:03

 

Tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) nisan ayında gıda ve giyim kalemi öncülüğünde yüzde 1.43 olan beklentilerin üzerinde yüzde 1.63 artarken, yıllık enflasyon ise yüzde mart ayındaki 7.61’den nisanda yüzde 7.91’e çıktı. Yıllık TÜFE böylece üç ayın zirvesini gördü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre üretici fiyatları da nisanda yüzde 1.43 artarken yıllık artış yüzde 4.8 oldu.

Yıllık en fazla artış yüzde 14.36 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Gıda enflasyonu aylık yüzde 1.72 ile 2003’ten sonraki en yüksek nisan ayı artışını kaydetti. Merkez, yılın ilk enflasyon raporunda gıda fiyatları için yüzde 9’luk tahmini korumuş, yıl sonu enflasyonunu ise orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere yüzde 5.6-8 aralığında öngörmüştü. Ancak veriler şimdiden Merkez’in tahminlerinde güncelleme yapacağına işaret ediyor.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller yüzde 13.34, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 9.9, konutta yüzde 8.21, eğitimde yüzde 7.88 artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. Aylık en yüksek artış ise yüzde 12.3 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.63, ev eşyasında yüzde 1.35, lokanta ve otellerde yüzde 1.27 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.24 artış gerçekleşti. Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0.28 ile haberleşme oldu.

Daha da artacak

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Gıda fiyatlarında aylık yüzde 1.6 gibi ılımlı bir artış olmasına rağmen, giyim ayakkabıda mevsimsellik kaynaklı yüzde 12 artış var. Mayıs ve haziranda yüzde 8.5’e yaklaşan bir enflasyon görme ihtimali arttı. Çekirdekte ise sınırlı gevşeme var” dedi. TÜFE göstergelerinden “H” (işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç) nisanda marttaki yıllık olarak yüzde 7.75 seviyesinden yüzde 7.60’a gerilerken, “I” (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç) yüzde 7.10’dan yüzde 7’ye geriledi.

Şampiyon ceket

Tüketici fiyatlarında nisanda en yüksek fiyat artışı, yüzde 32.91 ile kadın ceketinde gerçekleşti. En çok artan diğer ürünler arasında yüzde 22.32 ile etek, yüzde 20.76 ile domates ve erkek gömleği yer aldı. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında ise patlıcan geldi. Nisanda patlıcanın fiyatı yüzde 37,46 düştü.

Zeybekci’den itiraf

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise TRTHaber’de katıldığı programda soruları yanıtlarken, “Gıda fiyatlarının enflasyonu bu kadar etkileyeceğini tahmin edemedik” itirafında bulundu. Enflasyonda yüzde 5.5 olan yıl sonu tahminlerinin halen ulaşılabilir olduğunu iddia eden Zeybekci, “TCMB’nin yeni yıl sonu enflasyon tahminini aceleci bir açıklama olarak görüyorum, enflasyon gelişmelerinin olumlu olacağını düşünüyorum. Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında bu ortamda faizleri sabit bırakmasını bekliyorum” dedi.

Gıda 8 ayın zirvesinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Hükümetin 2015 programında belirlenen enflasyon hedefinin yüzde 75’inin yılın ilk 4 ayında gerçekleştiğini ifade etti. Öztrak, “Türkiye’nin çok ciddi bir enflasyon problemi olduğu ve bu problemi mevcut hükümetin çözme kabiliyeti bulunmadığı ortada” dedi.

Öztrak, “Nisan ayında özellikle dar gelirli vatandaşlarımızı en çok etkileyen gıda fiyatlarındaki artış ise yıllık yüzde 14. 7 ile son 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Enflasyondaki eğilimi gösteren ve Merkez Bankası’nın takip ettiği ‘çekirdek enflasyon’ rakamlarında ise yıllık bazda azalış görülse de nisan ayında bu azalış eğiliminde ciddi bir yavaşlama olduğu göze çarpıyor. Bu yavaşlama da kaygı verici. Kaldı ki 9 çekirdek enflasyon göstergesinin ortalaması nisanda yüzde 1.7 artış gösterdi. Bu, Ekim 2012’den beri yana en yüksek artış” dedi.

Öztrak, yurtiçi üretici fiyatlarındaki artışın son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, “İlk 4 ayda yurtiçi üretici fiyatlarındaki artış ise yüzde 4.1’i buldu. Bu rakamlar döviz kurundan fiyatlara geçişkenliğin nisanda belirginleştiğini gösteriyor” diye konuştu.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR