Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS TURİZMİ DE SIKINTILI
KIBRIS TURİZMİ DE SIKINTILI
KKTC''deki turistik konaklama tesislerindeki doluluk oranlarının öngörüldüğü şekilde temmuz ve ağustos aylarında düşüşe geçmesi yerine, yaz sezonunun başlamasıyla haziran ayında düşüş seyretmesi, KITOB’u alarma geçirdi.
6 Temmuz 2015, 10:56

 

Temmuz ve ağustos aylarında otellerin doluluk oranlarında düşüş öngören Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), sorunla haziran ayında yüzleşmek zorunda kalınca, topu, uzun zamandır uyardığı hükümete ve turizmden sorumlu Başbakan Yardımcılığı’na attı.

KKTC'deki turistik konaklama tesislerindeki doluluk oranlarının öngörüldüğü şekilde temmuz ve ağustos aylarında düşüşe geçmesi yerine, yaz sezonunun başlamasıyla haziran ayında düşüş seyretmesi, KITOB’u alarma geçirdi.

Geçtiğimiz hafta yazılı açıklama ile tesislerinin doluluk oranlarındaki düşüşe dikkati çeken ve bundan tanıtım için kaynak ayırmayan turizmden sorumlu Başbakan Yardımcılığı’nı sorumlu tutan KITOB, ivedilikle tanıtım istedi.

Kıbrıs Postası’nın bu bağlamda, Başbakan Yardımcılığı’nın yayınladığı veriler ve turizmdeki sıkıntının temel unsurları konusundaki sorularını yanıtlayan KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ, özellikle temmuz ayıyla birlikte ülkemize turist akışında ve buna bağlı olarak da otellerin doluluk oranlarında düşüş öngördüklerini ancak düşüşün haziran ayı başında yaşandığını vurguladı.

Taşan turist buraya geliyor”

Aktığ, doluluk oranlarının düşüşünün Rusya pazarındaki krizin Türkiye’yi etkilemesi üzerinden okunduğunu anımsatılması ve bunun nereden kaynaklandığının sorulması üzerine ise, turist akışının Türkiye üzerinden sağlandığını vurgulayarak, Türkiye’de özellikle Antalya ve bölgesinde kapasitenin üstündeki turistlerin Kuzey Kıbrıs’a geldiğinin ancak bu yıl böyle olmadığının altını çizdi.

Aktığ şöyle konuştu:

“Turist önce Türkiye’ye geliyor. Özellikle güney sahillerinde belli bir doluluğun taşmasıyla buraya geliyor. Antalyada yüzde 30-40’lara varan boşluk var. Onlar önce kendi boşluklarını doldurmak zorundalar. Oradan taşan turisti, buraya gelen turisti kendi boşlukları için değerlendiriyorlar. Antalya dolmadan buraya gelmez. Bunu biz oluşturmadık. İstanbul’a uçak inmeden, buraya turist gelebilir mi? Gelemez. Bizim seçtiğimiz bir sistem değil. Ülkemizin içinde bulunduğu gerçekler bunlar.”

Kaynak maaşlara

2014’e oranla 2015’in ilk 5 ayında doluluk oranlarının bakanlığın internet sitesinde gösterildiği gibi yükseliş seyrettiğini ancak haziran ayıyla birlikte düşüşe geçildiğini vurgulayan Aktığ, Bakanlık’la birlikte bu yılı kurtarmak için kaynak arayışına girildiğini ancak sonuç alınamadığını kaydetti.

Aktığ, kaynak ayrılmamasını ise maaş ödemelerine bağlayarak, “Ayrılmadı, çünkü bütçe maaşlara gidiyor” dedi.

Acil olarak Türkiye ve İngiltere’ye yönelik imaj çalışması başlatılması gerektiğini, bu yılın ancak bu şekilde kurtarılabileceğini kaydeden Aktığ, öngörülen rakam konusunda ise, “Bugün 300-400 bin euro civarında bütçe ayrılabilirse olur” dedi.

Özellikle ülke imajı üzerinde duran ve Güney Kıbrıs’ın e konomik sıkıntılara rğamen her yıl belirlediği imajıyla turizmi pazarlayabildiğine işaret eden Aktığ, “Turizmde imaj çalışması, en önemli konulardan birisidir. Turizm, evrensel bir meslektir endüstridir. Siz kendi kafanıza göre ben bunu yapıyorum diyemezsiniz. Rakipleriniz ne yapıyor, ne ile mücadele ediyor onlara uyum sağlamınız ve daha fazla yatırım yapmanız gerekir. Güney Kıbrıs’ta ekonomi batmıştır ama ‘I love Cyprus’ diye kampanyaları var. İnsanlar aşevlerinden yemek alıyorlar ama turizmde imaj çalışması yapıyorsunuz. Türkiye her yıl bunu yapıyor. Bizim yaptığımız, sadece ulaşım teşviklerine yetecek kadar bütçe var.”

Aktığ, öncelikle Türkiye ve İngiltere pazarını yakalamak ardından da 2016-2018 dönemi için beyin fırtınası yapmak gerektiğini ifade ederken, son tarih olarak ağustosa işare tti.

Aktığ, hükümet çalışmaları sırasında 2016-2018 dönemi için bir beyin fırttınas yapılmasının ne derece mümkün olabileceğinin sorulması üzerine ise, “Umudumuz eğer gelecedğini düşünen yönetclker varsa yapabilecekleri şeyler var”dedi. Meryem Ekinci


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR