Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
6 - 7 EYLÜL VANDALLIĞI UNUTULMADI
6 - 7 EYLÜL VANDALLIĞI UNUTULMADI
6-7 Eylül 1955. Salı günü. Osmanbey’de, bugün Ramada Otel’in olduğu yerde bulunan Haylayf Pastanesi’nin vitrininin indirilmesiyle başlıyor olaylar. 18.00’den sonra ortalık cehennem yeri...
6 Eylül 2015, 12:00

 

Azınlıklara yönelik en büyük şiddet hareketlerinden biri olan 6-7 Eylül olaylarının 60’ıncı yılı anısına yarın özel bir gezi düzenleniyor. Fest Travel’ın organize ettiği tura katılanlar İstanbul Üniversitesi’nin siyaset bilimi hocalarından Yrd. Doç. Güven Gürkan Öztan rehberliğinde, sokak sokak, bina bina olayların izini sürecek. Daha sonra da tekrarlanması planlanan turun belli başlı duraklarından alıntılar veriyoruz

6-7 Eylül turu

Müslümanlar kendi dükkânlarına da zarar verileceğinden endişe ediyor. Müslüman olduğunu göstermek için dükkânın önünde Kuran okuyanlar bile oluyor. Oysa nereye saldırılacağı önceden belli. Kallavi Sokak’ta hangi dükkânlara saldırılacağının listesi bir gün önceden dağıtılıyor.

O yıllarda burada Beyoğlu’nun en önemli ayakkabıcılarından Paçikakis var. İnsanlar akın akın gelip yeni ayakkabılar giyiyor, eskilerini bırakıp gidiyorlar.

Kelebek Korse’de, dükkânın arkasında büyük bir balyoz izi bugün hâlâ duruyor.
O İKİ KORKUNÇ GÜN NE OLMUŞTU? 

Bugün çıvıl caıvıl olan bu sokaklarda bundan 60 yıl önce korkunç şeyler yaşandı. 5 Eylül’ü 6 Eylül’e bağlayan gece, Atatürk’ün Selanik’teki evine bomba atılıyor. İstanbul Express ertesi gün “Atamızın evi bomba ile hasara uğradı” manşetiyle çıkıyor ve şiddet olayları başlıyor. Olaylar sırasında komşusunu koruyan da var, hedef gösteren de... Din adamları katlediliyor, sistematik tecavüzler yaşanıyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR