Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE KKTC'NİN SU VANASINI KAPATTI
TÜRKİYE KKTC'NİN SU VANASINI KAPATTI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  hükümetinin, yen, açılan boru hattı ile Türkiye'den gönderilen suyun özel Türkiye şirketi tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesine Türkiye'nin tepkisi suyu kesmek oldu..
20 Kasım 2015, 13:40

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  hükümetinin, yen, açılan boru hattı ile Türkiye'den gönderilen suyun özel Türkiye şirketi tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesine Türkiye'nin tepkisi suyu kesmek oldu..

Türkiye vanayı kapatarak su akışını durduarak gözdağı verdi ,hatta bakım yapılıyor diyerek suyu denize akıtığı bilgisine ulaşıldı..

Türkiye düzenli mali  yatırımlar için para akışını da kesti. 

 KKTC hükümetinin, Mersin Anamur'dan gönderilen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye'nin ‘özelleştirme' önerisini kabul etmeyerek belediyelerin yetkilendirilmesi konusunda ısrar etmesi Türkiye'nin su akışını durdurmasına neden oldu. Anamur'daki vanayı kapatan Türkiye, KKTC'deki Geçitköy barajına su akışının yanı sıra, yatırımlar için para akışını da durdurdu. Bu uygulama nedeniyle, bazı belediyelerin ve bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı. Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı bir haftadır su akışının durduğunu doğrulayarak, “Siyasiler krize çözüm üretmeli” dedi.

Yatırım bütçeleri durdu

Türkiye'nin KKTC hükümetine tepki olarak yatırım bütçeleri için öngörülen parayı göndermemesi de ciddi sıkıntılara yol açtı. Bakanlıkların yanı sıra belediyelerin birçok projesi parasızlık yüzünden askıya alındı. Türkiye'nin bu hamlesiyle “Madem ki herşeyi yönetebiliyorsunuz, o zaman yol, kaldırım, yağmur direnaj gibi sorunlarınızı da kendi olanaklarınla çözünüz” mesajı verdiğini belirten yetkililer beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesinin yaşandığı KKTC'de Anamur suyunun tek umut olduğuna dikkat çekti.

KKTC su temin projesinin vanasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC cumhurbaşkanı Mustafa akıncı, KKTC başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş birlikte açmıştı.

Hükümet ortakları toplandı

Bu arada ‘su krizi' hükümet ortaklarından Cumhuriyetçi Türk Partisi'nde masaya yatırıldı. Başbakan Ömer Kalyoncu ve bazı bakanların yanı sıra CTP Başkanı Mehmet Ali Talat ile hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bazı bakanlar da toplantıya katıldı. Toplantı sonrası çözüm için AK Parti hükümeti ile diyaloğa geçilerek sorunun çözülmesi kararlaştırıldı.Yönetim sorunu

Edinilen bilgiye göre Türkiye projenin idame ettirilebilmesi için bu konuda uzman mühendisler yetiştirdi ve suyun bu kişiler tarafından yönetilmesini istiyor. KKTC hükümeti ise halkın özelleştirmeye sıcak bakmadığı gerekçesiyle, sorumluluğu belediyelerin üstlenmesinde ısrar ediyor. 2012 yılında Türkiye ile KKTC devleti arasında imzalanan Ekonomik Program'da suyun yönetimine ilişkin, yap-işlet-devret, yap-işlet ve kamu özel ortaklığı modelleri öngörülmüştü. Türkiye kanadı bu maddeyi göz önünde bulundurarak suyu özel bir şirketin yönetmesini talep ediyor. KKTC hükümetinin ortaya koyduğu model ise Ekonomik Program ile çakışıyor. 

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, KKTC Su Temin Projesi'nde vanaların kapatılarak KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu yönündeki haberlere ilişkin KKTC'deki Geçitköy Barajı'na su aktarılabilmesi yönünde hiçbir engel bulunmadığını, bazı testler yapıldığını ve bu testler esnasında da Türkiye'den KKTC'ye su iletilebildiğini açıkladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle KKTC Su Temin Projesi'nde vanaların kapatılarak Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu yönündeki haberler yalanladı. Açıklamada, planlandığı gibi yıllık 75 milyon metreküp suyun KKTC'de inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılabilmesi yönünde hiçbir engel bulunmadığı, barajda ya da sistemin genelinde herhangi bir teknik sıkıntının söz konusu olmadığı belirtildi. Ancak inşaat tamamlanarak su tutulmaya başlanan her barajın işletmeye giriş aşamasında bir takım testler yapılması gerektiği bildirilen açıklamada, "Baraj gövdesinin güvenliğini temin etmek maksadıyla yapılması gereken Gövde ve Su Sızıntısı Testleri sebebiyle Geçitköy Barajı'na suyun bir anda verilerek tam doluluğa ulaşılması teknik açıdan mümkün değildir. Bu açıdan su peyderpey yükseltilmektedir. Suyun yavaş yavaş yükseltilmesi yapılan testlerin gereğidir, testler sürerken de Türkiye'den KKTC'ye su iletilebilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Projenin işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddialarının kesinlikle gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken, bu işlem rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlem olduğu açıklandı.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR