Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
RİSKLİ ALAN KARARI
RİSKLİ  ALAN KARARI
Sultangazi ilçesinde, en çok yeşil alanın bulunduğu ve çevre düzenlemesi ile görece daha iyi bir durumda olan Cumhuriyet Mahallesi’nde 2 yıldır diken üstünde yaşayan aileleri rahatlatan bir karar çıktı.
25 Kasım 2015, 13:31

 

İstanbul Sultangazi’de 6 bin kişinin yaşadığı bir site için Bakanlar Kurulunun verdiği ‘riskli alan’ kararı Danıştay’dan döndü. Danıştay Ondördüncü Daire, 18 hektarlık alan için verilen kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay kararında, “mülkiyet hakkı” vurgusu yapılarak, alınan ‘riskli alan’ kararının soyut bilgiler dayalı olduğu kaydedildi.

Sultangazi ilçesinde, en çok yeşil alanın bulunduğu ve çevre düzenlemesi ile görece daha iyi bir durumda olan Cumhuriyet Mahallesi’nde 2 yıldır diken üstünde yaşayan aileleri rahatlatan bir karar çıktı. Semt sakinleri, Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan olarak ilan edilen evleri için uzun bir süre çeşitli etkinlik ve eylemler yaptı. Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazetede yayınlanması üzerinde, kararın iptali için dava açıldı.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI
Dosyaya, Danıştay Ondördüncü Daire baktı. Danıştay’ın 21 Ekim’de oybirliği ile aldığı karar, taraflara önceki gün ulaştı. Danıştay, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Yürütmenin durdurulması kararından sonra iptal kararının çıkması sonrası, davanın tarafı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz hakkı bulunuyor.

RİSKLİ AMA NEYE GÖRE
Danıştay kararında, gayrimenkul değeri artan bölge için alınan ‘riskli alan’ kararının soyut dayanaklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, söz konusu bölgedeki evlerin risk taşıdığına dair bilimsel bir raporun ortaya konulamadığı ve dosyaya sunulmadığı vurgusu yapıldı. Sultangazi Belediyesi’nin talebinin hazırladığı ‘riskli alan dosyası’na eleştiri getirilen kararda, “…Alanın riskli alan ilan edilebilmesi için, kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

AV. BAHÇIVAN: KARAR ÇOK ÖNEMLİ
Semt sakinleri adına davaları takip eden isimlerden Av. Atilla Bahçıvan, Danıştay kararının oldukça önemli olduğunu vurgu yaptı. Av. Bahçıvan, kararda, 'mülkiyet hakkına özel bir vurgu yapıldığına işaret etti. Bahçıvan, bir bölgenin riskli alan ilan edilebilmesi için, yönetmeliğin çok açık hükümleri var. 'Bunlar yerine getirilmeden bir bölgeyi riskli alan ilan edemezsin' diyor Danıştay. Av. Bahçıvan, "Danıştay ayrıca, olası bir depremde riskli alan kapsamına alınan binaların nasıl bir tepki vereceğinin raporla ortaya konulması gerektiğine vurgu yapıyor. Üstelik bu raporun tartışmaya yer vermeyecek kadar net olması gerektiğine işaret ediliyor" dedi. 

Kararda, mülkiyet hakkının önemine de sıklıkla atıfta bulunularak hem Anayasa hem de uluslar arası sözleşmelerle bu hakkın koruma altına alındığına işaret edildi.

HER BİNANIN 800 METREKARE BAHÇESİ VAR
Riskli alan ilan edilen bölgede 116 bloktan oluşan bin 168 dairenin bulunuyor.  Binalar 27 yıllık. Mahallede 5 bine yakın da semt sakinlerinin diktiği ağaç bulunuyor. Binaların oturum alanı 30 bin metre kare... Bahçe, yol, park ve sosyal donatı alanları ise 155 bin metre kare. Binalardan 5 kat daha fazla toplanma alanımız mevcut. Her binanın, yolları hariç yaklaşık 700-800 metrekare bahçesi bulunuyor.

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR