Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
25 BİN VATANDAŞLIK GÜNDEMDE DEĞİL
25 BİN VATANDAŞLIK GÜNDEMDE DEĞİL
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 25 bin kişinin KKTC vatandaşı yapılması iddiaları konusunda, “böyle bir durumun söz konusu olmadığını” söyledi.
25 Nisan 2016, 16:23

 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 25 bin kişinin KKTC vatandaşı yapılması iddiaları konusunda, “böyle bir durumun söz konusu olmadığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün ara bölgede Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis ile yer alan üç buçuk saatlik görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına yaptığı açıklamada, basında yer alan 25 bin kişinin vatandaş yapılacağı iddialarına ilişkin bir soruyu da yanıtladı.

Akıncı, “25 bin kişiyi vatandaş yapalım şeklinde bir durum söz konusu değildir. Böyle bir şey gündemimizde yoktur. Müzakereleri herhangi bir şekilde berhava edecek yaklaşımların olması da söz konusu değildir” dedi.

Müzakere masasında İçişleri Bakanlığı’ndan vatandaşlıklarla ilgili tedarik edilen rakamlar üzerinden hareket edildiğini belirten Akıncı,  “Herhangi bir pozisyondan geri adım atmadık atmaya da niyetli değiliz, çünkü çözüm istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde kullandığı “kimseyi gemilere koyup gönderecek değiliz” şeklindeki ifadesini anımsatan Akıncı, “Ancak vatandaşlık konusu başkadır gemiler meselesi  başkadır. Bu topraklarda hepimize yer var... Kimseyi mağdur etmeden bu soruna da çıkış yolu bulmak mümkündür” dedi.

Akıncı şu ifadeleri kullandı: “Müzakere sürecini olumsuz etkileyecek her türlü davranıştan uzak durmaktayız. Bizim durduğumuz gibi güneyin de durmasını arzu etmekteyiz” dedi.

GEREKSİZ YERE SIKINTI YAPAMAYA GEREK YOK

KKTC’deki yeni hükümetten dolayı Akıncı’nın duruşunda değişikliğe gitti şeklinde  bir iddia karşısında da Akıncı, bu türden yaklaşımlara gerek olmadığını çünkü müzakerelerin merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş döneminden itibaren Kıbrıs Türk tarafı adına Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rumlar adına da Kıbrıs Rum Yönetimi lideri tarafından, iki lider sıfatıyla yürütüldüğüne işaret etti ve  müzakere sürecinde hükümet ortaklarıyla uyumlu bir işbirliği beklentisi içerisinde olduğunu söyledi.

DETAYLARININ PAYLAŞILMASIYLA İLGİLİ SAPTANMIŞ BİR KARAR YOK

Müzakerelerin detaylarıyla ilgili olarak Akıncı, bugün itibarıyla kamuoyuna müzakerelerin genel gidişatıyla ilgili bilgi verebileceklerini,  müzakerelerin ayrıntılarıyla ilgili bilginin iki tarafın birlikte vermesi gerektiğini ve iki tarafın da bunun için hazır olması gerektiğini söyledi.

Sadece bir tarafın kendi penceresinden iki taraf adına konuşmasının doğru olmadığını belirten Akıncı, “Gelecek aylarda birlikte açıklama noktasına ulaşırsak bunu yaparız ancak şu anda o konuyla ilgili saptanmış bir konumuz yok “ dedi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 6 MAYIS’TA

Mayıs ayındaki müzakere programı hakkında da bilgi veren Akıncı, bir sonraki toplantılarının 9 Mayıs’tan,  6 Mayıs’a alınacağını anacak o tarihten sonra Mayıs ayı için belirlenmiş başka herhangi bir toplantı bulunmadığını, bir sonraki toplantının 6 Mayıs’ta yer alacak görüşmede belirleneceğini söyledi.

22 Mayıs’ta Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimlerinin yapılacağını hatırlatan Akıncı, ancak müzakerecilerin Mayıs ayında 10 -15 kez görüşmesini beklediklerini söyledi.

“YENİ DÖNEMDE ÇOK DAHA HIZLI ÇOK DAHA VERİMLİ OLMASI GEREKİYOR... EĞER 2016 ÇÖZÜM YILI OLSUN DİYORSAK”

2016’da bir çözüm planının referanduma götürülmesi arzu ediliyorsa müzakere sürecinin hızlandırılması gerektiğini ide ifade eden Akıncı, “(Müzakere sürecinin) Yeni dönemde çok daha hızlı çok daha verimli olması gerekiyor, eğer 2016 çözüm yılı olsun diyorsak” dedi.

------------------------------------

ANASTASİADİS: “YARATICI BİR GÖRÜŞMEYDİ”

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis ise , Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla bugün gerçekleştirdikleri görüşmenin “yaratıcı bir görüşme olduğunu” söyledi.

Kıbrıs Rum radyosunun haberine göre Anastasiadis, görüşmenin ardından Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, Akıncı’yla gerçekleştirdikleri görüşmeyi “görüşlerin, soruların ve olumlu önerilerin takas edildiği, yaratıcı bir görüşme” şeklinde nitelendirdi.

Anastasiadis, “görüş ayrılıklarının olduğunu, ancak bu yıl içerisinde çözüme ulaşılabilmesi için uzlaşılar sağlanması amacıyla çaba sarf edildiğini” belirtti.

“Yeni uzlaşıların sağlanamadığını ancak görüş ayrılıkları arasındaki mesafenin azaldığını ve daha fazla anlayışın mevcut olduğunu” ifade eden Anastasiadis, görüşmede AB ve ekonomi konularının ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine ise “bu konularda büyük görüş ayrılıklarının bulunmadığı” yanıtını verdi.TAK


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR