Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE'NİN DİLEĞİ YETERLİ DEĞİL
TÜRKİYE'NİN DİLEĞİ YETERLİ DEĞİL
Nicos Anastasiades, ilgili bütün tarafların özellikle Türkiye`nin dilekte bulunmanın yeterli olmadığını anlamaları gerektiğinin, 42 yıl sonra şimdi aynı açıklamaları dinlediklerini söyledi.
28 Nisan 2016, 10:03
 
Kıbrıslı Rum Lider Nicos Anastasiades, Kıbrıs`la ilgili bütün tarafların özellikle Türkiye`nin Kıbrıs için sadece bir çözüm dileğinin yeterli olmayacağını anlaması gerektiğine dikkat çekti.
 
Ortodoks paskalyası öncesi bir askeri üssü ziyareti çerçevesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anastasiades, 2016`nın Kıbrıs`ta çözüm yılı olup olmayacağı sorusuna, “Güzel konuşma yerine kararlı bir değişiklik olması, çözüme bizim izlediğimiz şekilde gerçek bir destek verilmesi halinde çözüm beklentilere ve her iki toplumun endişelerine karşılık vereceğini, o zaman bir umut olacağını belirtti.

Nicos Anastasiades, ilgili bütün tarafların özellikle Türkiye`nin dilekte bulunmanın yeterli olmadığını anlamaları gerektiğinin, 42 yıl sonra şimdi aynı açıklamaları dinlediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı, enerji sektörüyle ilgili gelişmelerin, Türkiye`nin AB üyeliği veya bir enerji merkezine dönüşmesi arzusunun ve diğer nedenlerin, Kıbrıslı Türk liderin cesaretine katkıda bulunacağını ifade etti ve “Böylelikle herkesin kabul edebileceği bir çözüme varabileceğiz” dedi.

Vize sorunu ve daha genel olarak AB-Türkiye ilişkilerinin müzakereleri etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Anastasiades, “Bu konunun müzakereleri nasıl etkileyeceğini anlamadım. Bu sadece AB`nin belirlediği ön koşullara verilecek yanıt konusu, yani vize serbestliğidir” yanıtını verdi.

Avrupa Komisyonu`nun, Kıbrıs`ta bir çözüm olmadan Türkiye`nin fasıllarının açılamayacağından bahsetmesini yorumlaması istenen Cumhurbaşkanı, “Bu görüş bizim görüşlerimize tamam uymaktadır ve bunun memnunlukla karşılamaktan başka bir şey yapamayız” şeklinde konuştu.

Nicos Anastasiades, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk`un bu görüşü kesin olarak ve ısrarla desteklediğini hatırlattı ve şöyle devam etti: “Bunu söylüyorum çünkü Türkiye`de diyebileceğim, özellikle eleştiren bazı açıklamalar vardır.”

Bölgeye ilginin ve Avrupa düzeyindeki tepkilerin çok güçlü olmasının Türkiye`nin uzlaşmazlığını yıkıp yıkamayacağı sorusuna Cumhurbaşkanı şu yanıtı verdi:

“İnanırım, çünkü bu herkesin yararınadır hem uluslararası toplumun hem de Türkiye dâhil bölgenin. Herkes Kıbrıs`ta bir çözümde kazanacaktır. Yeter ki herkes için işleyebilir, uygulanabilir, kalıcı ve adil olsun.”dedi

 

Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis ''  KKTC'de yeni vatandaşlık verilmesinin  sorun yaratacağını” açıkça dile getirdi

Kıbrıslı Liderlerin önceki günkü görüşmesinde “yurttaşlık” mevzusu gündeme geldi. Görüşmede, Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in “yeni vatandaşlık verilmesinin prosedürde sorun yaratacağını” açıkça dile getirdiği kaydedildi. Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in önceki gün 4 buçuk saat süren görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalar Güney Kıbrıs medyasında geniş yer buldu. Politis, haberi, “Akıncı’dan ‘Vatandaşlıklar’ Konusunda Taahhüt… ‘Ciddiyiz, Sürekli Yazıp Silmeyeceğiz’… Yılsonunda Çözüm Ufkuyla Olumlu Öneriler” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete, Akıncı’nın “şu anda Kıbrıs Türk tarafının gündeminde böyle bir konu yok. Müzakereleri havaya uçuracak yaklaşımlar söz konusu değil. Müzakere prosedürü ciddidir ve her seferinde taraflar yaz-boz oynayamaz” sözlerini öne çıkardı.

Haberde, Anastasiadis’in yılsonunda çözüm perspektifini yeniden perde önüne getirdiği ve görüşmede, masaya olumlu öneriler konulduğundan söz ettiği belirtildi. Görüşmeden yeni yakınlaşmalar çıkmadığını ancak Anastasiadis’in, “Mülkiyet” ve “Yönetim” başlıklarını kast ederek, görüş ayrılıklarının daralmasından söz ettiğine işaret edildi.

Haberi iç sayfasında “Daralmalar İlerliyor… Başkan, Yakınlaşma Yok Ama Görüşme Yaratıcı” başlığı altında detaylandıran gazete, Anastasiadis’in Kıbrıs Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazetecilerin sorularına verdiği cevapları da aktardı.

“Yaratıcı bir görüşme”

Habere göre, Anastasiadis, yeni yakınlaşmalar olup olmadığı sorusuna, “Tam olarak değil. Ancak anlaşmazlıklarda daralma ya da iki tarafın niyetleriyle ilgili kuşku bulunan konularda daha iyi anlama var” cevabını verdi. AB ve ekonomide, diyaloga girilecek kadar ciddi sorunlar olmadığını vurgulayan Anastasiadis, mülkiyet ve yönetim konusunda ise “görüş, kaygı ve genel olarak en kısa zamanda daha çok yakınlaşma sağlamak için olumlu öneri alış verişinde bulunduğumuz yaratıcı bir görüşmeydi” dedi.

Anastasiadis, şöyle devam etti: “Geniş ölçekte konuları ele aldık. Elbette anlaşmazlıklar var ama belirsizlikler olmaması ve yıl içerisinde olmasını umduğum kesin çözüme varmamıza olanak sağlayacak yakınlaşmalar olabilmesi için bu görüş alışverişleri ile iyi iletişim yolunu bulabilir miyiz, görmeye çalışıyoruz.”Habere göre, görüşmede Kuzey’de yaşayan Türkiye kökenli göçmenler konusunun ele alınmadığı ancak Kıbrıs Rum tarafının, 18 Nisan görüşmesinde “yeni vatandaşlık verilmesinin prosedürde sorun yaratacağını” açıkça dile getirdiği kaydedildi. Kuzey’deki hükümet değişikliğinin ise “gerekmediği” için ele alınmadığı belirtildi.

“… Akıncı, Yerleşiklere Toplu ‘Vatandaşlık’ Verilmesini Türk Tarafının Gündeminin Dışında Bıraktı”

Politis, Akıncı’nın yaptığı açıklamayı ise “Rakamlar Yazıp Silmeyeceğiz… Akıncı, Yerleşiklere Toplu ‘Vatandaşlık’ Verilmesini Türk Tarafının Gündeminin Dışında Bıraktı” başlığıyla geniş ölçekte aktardı.
Fileleftheros, manşet haberine “Yakınlaşma Olmadan İyi Ortam… Temelde Anlaşmazlıklar Devam Ediyor, Görüşmeler İyileşmiş Ortamda… Mülkiyet Büyük Engel Olmaya Devam Ediyor” başlık ve spotlarını attı.
Gazete, görüşmede küçük adımlar kaydedildiğini ve anlaşmazlıkların üzerine köprü kuracak fikirleri görüşme niyeti saptandığını ancak mülkiyette ciddi anlaşmazlıkların varlığını koruduğunu yazdı.

Mülkiyette şimdi de kategori meselesi

Politis, şöyle devam etti: “Liderlerin son görüşmelerinde ortamın iyileşmesine rağmen görüşmede yakınlaşma sağlanamadı. Yönetim ve mülkiyetle ilgili uzun görüşme yapıldı. Mülkiyette önceliğin mal sahibinde mi yoksa kullanıcı da mı olacağının dışında bir mesele daha var. Mülklerine dönecek mal sahiplerinin sayısı, uzlaşılacak kategorilere bağlı olacak. Türk tarafı, Kıbrıs Türk oluşturucu devletinde nüfus ve mülkiyet çoğunluğu olmasında ısrar ediyor”

Gazete, Akıncı’nın açıklamasını, “Akıncı: Yerleşiklere ‘Vatandaşlık’ Gündemde Değil… Kimsenin Gemilere Doldurulup Geri Gönderilmesi Söz Konusu Değil” başlığı altında özetledi.

Alithia ise manşet haberine “Akıncı-Anastasiadis: Küçük ve Dikkatli Adımlarla İlerliyorlar… Akıncı: Vatandaşlık Dağıtarak Müzakereleri Havaya Uçurmayacağım” başlığını attı.

“Objektifin garip oyunu mu, yoksa…”

Politis, yine birinci sayfasından verdiği “Objektifin Tuhaf Bir Oyunu Mu Yoksa Kötü İşaret Mi” başlıklı haberinde ise görüşmenin yapıldığı odada çekilmiş bir fotoğrafı konu etti. Haberde, müzakerelerin “üç aktörünün” başka taraflara bakıp, yürüdüğü kareyle ilgili “Objektifin bu sefer gerçeği söylemiyor olmasını, müzakerelerdeki karşılıklı anlayışlar ve yakınlaşmaların her seferinde biraz daha artmasını, müzakerecilerin adımlarının ve bakışlarının tek bir yöne, Kıbrıs sorununun çözümü yönüne dönük olmasını umuyoruz” ifadesini kullandı. Simerini, haberini “Yakınlaşmalara Bakarken… Liderler Görüşmesinde Anlaşmazlıklar Daraltılmaya Çalışıldı… Mustafa Akıncı, Müzakerelerdeki ‘İyi Ortamın’ Bozulması Korkusuyla Şimdilik 25 Bin Yerleşiğe Vatandaşlık Verilmesi Meselesini Gündeme Getirmede İsteksiz” başlığıyla yansıttı.

 

TAK

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR