Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS'TA YASAMA VE YARGI TAMAM
KIBRIS'TA YASAMA VE YARGI TAMAM
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, bugünkü görüşmede yönetim ve güç paylaşımı başlığı altındaki önemli 3 konuda, yürütme, yargı ve yasama organları ile ciddi ilerlemeler sağlandığını açıkladı.
22 Temmuz 2016, 16:11
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ,süren Kıbrıs müzakerelerinde bir eşiğin daha geçildiğini '' Yasama ve Yargı '' konusunda mutabık kalındığını,yürütme konusunun çok küçük ayrıntıları kaldığını belirtti.
 
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, bugünkü görüşmede yönetim ve güç paylaşımı başlığı altındaki önemli 3 konuda, yürütme, yargı ve yasama organları ile ciddi ilerlemeler sağlandığını açıkladı.
 
 Akıncı, müzakere dönüşü yaptığı açıklamada, “Yasama ve yargı ile ilgili başlıkların hemen hemen tamamlandığını, tam bir mutabakata varıldığını belirtmek gerçekçi bir değerlendirmedir” dedi.
 
Gazetecilerin sorusuna verdiği yanıtta, yürütme konusunda oldukça mesafe alınmasına karşın bu başlıkla ilgili henüz sonuçlanmamış birkaç önemli konu bulunduğunu belirten  Akıncı, “Bunların en önemlisi çözüm sonrasında cumhurbaşkanlığının rotasyon meselesidir” dedi.
 
DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK
 
Dönüşümlü başkanlığın, sürecin daha ilerleyen aşamalarında sonuçlanmasının mümkün olacağını öngördüklerini ifade eden Akıncı, “Dönüşümlü başkanlığı, Kıbrıs Türk tarafı olarak siyasi eşitliğimizin vazgeçilmez bir parçası olarak gördüğümüzü herkes biliyor. Dolayısıyla dönüşümlü başkanlıkla ilgili önümüzdeki süreçte bir uzlaşma sağlayabileceğimiz yönünde iyimseriz” dedi. Bu uzlaşı için artık çok uzun bir zaman dilimini kalmadığını anımsatan Kıbrıslı Türk lider Akıncı, şöyle devam etti:
 
Rum tarafında da, Kıbrıs Türk tarafında artık bu işi daha fazla sürüncemede bırakmamamız lazım.
 
2016 yılı çözüm yılı olmalı anlayışı var. Bir çözüm yılı olması için tüm gücümüzle çalışalım çünkü 2017’de yeni dinamikler söz konusu olabilir ve bunların bazıları en azından çözüm çalışmaları için yararlı unsurlar içermez. Örneğin 2017 yılı, 2018’deki güney Kıbrıs’taki seçim sürecinin başlatılacağı bir yıldır. 2017’nin bahar aylarıyla birlikte artık Rum tarafında adaylıklar, kampanyalar, muhtemel işbirliği koalisyonları gündeme gelecek, dolayısıyla bunun çözüm çabalarına katkı yapmayacağı ortada. Buna benzer olarak 2017 yılının başlarında doğal gaz araştırma sondaj çalışmalarının başlama olasılığı var.
 
Yine 2017 yılında BM Genel Sekreterliği’ne yeni bir isim gelecek, ABD’de yeni bir başkan olacak, aynı parti insanlar seçilse bile yine de dosyalara hakimiyet açısından yeni zaman dilimlerine ihtiyaç duyulacak. Tüm bunlar değerlendirildiğinde bu kadar yoğun çalışılmış bir dönemin sonunda hedefimiz 2016 yılı çıkmadan Kıbrıs sorununda artık bir sonuca ulaşmaktır”.
 
26 ve 29 Temmuz tarihlerinde iki liderler zirvesi daha yapılacak.
 
Akıncı, Ağustos ayının ikinci yarısından itibaren yine sıkı bir çalışma dönemine girileceğini belirtti.
 
Şeffaf Gazete.com
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR