Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE'YE ALMANYADAN MUSUL UYARISI
TÜRKİYE'YE ALMANYADAN MUSUL UYARISI
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Musul'u kurtarma harekâtına müdahalede bulunan Türkiye'yi Irak'ın egemenliğine saygılı olmaya davet etti.
26 Ekim 2016, 16:18
 
Türkiye'ye 'Irak'ın egemenliğine saygı' uyarısı
 
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Musul'u kurtarma harekâtına müdahalede bulunan Türkiye'yi Irak'ın egemenliğine saygılı olmaya davet etti.
 
 Paris - Verteidigungsminister der Anti-IS-Koalition beraten in Paris (REUTERS/C. Platiau)
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Türkiye'nin Musul'u kurtarma operasyonuna müdahale etmesini eleştirdi.
 
Von der Leyen katıldığı televizyon programında yabancı devletlerin egemenliğine saygılı olunması gerektiğini söyledi. Savunma Bakanı Salı günü Paris'te yapılan, Türkiye ve Irak'ın temsil edilmedikleri IŞİD ile mücadele toplantısında bu görüşün benimsendiğini belirtti.
 
Paris buluşmasında Musul'un kurtarılmasından sonra atılacak adımlar da ele alındı.
Almanya Savunma Bakanı von der Leyen konunun Türkiye ile ‘yanlış anlamaya mahal vermeyecek şekilde' görüşüldüğünü söyledi.
 
Irak hükümetinin Türk askerlerinin ülkeden çekilmesi şeklindeki talebine Türkiye olumsuz yanıt vermişti. Von der Leyen, IŞİD ile mücadele koalisyonunda yer alan Türkiye'nin kurallara uyması gerektiğini hatırlattı.
 
Terör milisi IŞİD ile mücadele, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısının da konuları arasında yer alıyor. Buluşmada Avrupa Birliği ile NATO arasındaki işbirliğini geliştirme imkânları ele alınacak.
 
image
 
Peşmerge'den Başika konusunda teyit
 
Diğer yandan Türk ordusunun Irak'ın kuzeyindeki IŞİD mevzilerine saldırdığı Peşmerge tarafından da doğrulandı. Peşmerge komutanı tümgeneral Nureddin Hüseyin Herki Alman Haber Ajansı'na (dpa) yaptığı açıklamada, Peşmerge'nin destek ricası üzerine Türkiye'nin Başika'daki IŞİD mevzilerine tank ve top ateşi açtığını söyledi.
 
Irak ordusu, Peşmerge ve Şii güçlerin IŞİD'i Irak'taki son kalesi olan Musul'dan sürmeyi amaçlayan ortak operasyonu 10 gün önce başlamıştı. Irak'ın en büyük ikinci kenti olan Musul 10 Haziran 2014'te terör milisinin eline geçmişti.
 
Sırada Rakka var
 
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Musul'un işgalden kurtarılmasından sonra halkın su ve elektrik ihtiyacı karşılanarak istikrar sağlanmasına çalışılması gerektiğini söyledi. Von der Leyen ikinci aşamada Irak'ın milli birliğinin korunmasına ağırlık verilip farklı dini ve mezhebi grupların dış yardımların birliğin korunması şartına bağlı olduğuna inandırılması gerektiğini kaydetti.
 
Uluslararası IŞİD ile mücadele koalisyonu Suriye'nin Rakka kentinin IŞİD'den kurtarılması için de hazırlık yapıyor. Rakka'da Musul operasyonuna benzer bir harekât yapılması planlanıyor. Almanya Savunma Bakanı von der Leyen Musul'da olduğu gibi Rakka'nın kurtarılmasında da yerel güçlerin koalisyon tarafından havadan destekleneceğini belirtti.
© Deutsche Welle 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR