Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DOLAR TÜRKİYE'NİN KABUSU OLDU
DOLAR TÜRKİYE'NİN KABUSU OLDU
Merkez Bankası ;Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir. Bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacaktır.
10 Ocak 2017, 15:28
 
Siyasi sistem tartışmaları, jeopolitik ve güvenlik riskleriyle dün rekor seviyelere tırmanan Dolar/TL  yeni günde de yükseliyor.
 
Dün güne 3.6580'den başlayan kur Kasım ayı sanayi üretim verilerinin ardından yükselişe geçmiş ve kademeli olarak 3.74'e çıkmıştı. Kur saat 18:40'da 3.7440 ile tarihi zirveyi test etmişti. Türk Lirası dün Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa para arasında en kötü performans gösteren para birimi olmuştu.
 
Dolar/TL , Salı günü sabah saatlerindeki işlemlerde rekor tazeledi. Dolar, Türk Lirası karşısında 3.7871'e tırmanarak tüm zamanların rekorunu tazeledi. Euro/Dolar  kuru ise 4 seviyesini aştı. Dolar/TL 'de yukarı yönlü hareket yüzde 1.8'i, Euro/TL 'nin kazançları yüzde 2'yi aştı.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalarda gözlenen aşırı oynaklığın yakından takip edildiğini ve ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı gerekli tedbirlerin alınacağını duyurdu.
 
TCMB: Piyasalardaki gelişmeler yakından izleniyor
 
Merkez Bankası'ndan üst üste rekor kıran kura karşı hamle geldi. Bankaların borç alabilme limitleri düşürülürken yabancı para ZK'larda da indirime gidildi. 
 
Merkez Bankası'nın söz konusu hamlesi ve piyasa hareketlerinin yakından izlendiğine dair açıklamasıyla kur 3.77'lerden 3.75'li seviyelere geriledi. Kur daha sonra yeniden yükselerek 3.76-3.77 bandından işlem gördü. 
 
Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitlerinin 11 Ocak tarihinden itibaren toplam 22 milyar Türk lirasına düşürüldüğü, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildiği belirtildi. 
 
Bugün piyasaları etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmuyor, yurtiçinde Anayasa değişikliğine ilişkin gelişmeler piyasaların radarında olacak. 
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci "TCMB'nin Döviz satarak piyasaya müdahale etmesi yanlış olur" dedi.
 
Zeybekci faiz artışının ekonomiye kalıcı zarar verebileceğini belirtti. TL kazancı olan şirketlerin Döviz cinsinden kolay borçlanmaması gerektiğini belirten Zeybekci özel sektörün Döviz riskini azaltmak için tedbirler üzerinde çalışıldığını kaydetti. 
 
Zeybekci ayrıca Türkiye'nin Rusya'nın ilişkileri yeniden kurma performansından memnun olmadığını dile getirdi.
 
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş,dövizdeki seyrin ekonominin şartlarından, dengelerinden kaynaklanan bir sonuç olmadığına işaret etti.
 
Kurtulmuş "Belli ki bazı çevrelerin yaptığı bir takım manüpilasyonların sonucudur. Bunların durdurulacağına,dövizin normal seviyesine geleceğine inanıyorum. Eğer ekonominin şartlarından kaynaklı bir sonuç olsaydı işimiz zordu. Çok karamsar olmaya gerek yok." dedi.
Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR