Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKLER ALMAN VATANDAŞLIĞINA KOŞTU
TÜRKLER ALMAN VATANDAŞLIĞINA KOŞTU
Federal İstatistik Dairesi 2016 yılında Alman vatandaşlığına geçen kişilerle ilgili bazı veriler açıkladı.Türkler yine Alman vatandaşlığı konusunda liderliği bırakmadı
14 Haziran 2017, 14:25
 
 
Federal İstatistik Dairesi 2016 yılında Alman vatandaşlığına geçen kişilerle ilgili bazı veriler açıkladı.
 
Paylaşılan istatistiklere göre, 2016'da toplam 110 bin 400 kişi Alman vatandaşı oldu. Bu sayı, 2015'e göre yüzde 2,9 artış gösterdi. Vatandaş olan Türkler, geçen yıla kıyasla yüzde 17,3'lük düşüş gösterse de birinci sırada yer aldı.
 
2016 yılında 16 bin 290 Türk, Alman vatandaşı olurken; Türkiye'yi 6 bin 632 kişiyle Polonya izledi. 2016'da Alman vatandaşlığına geçen Polonyalıların sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 11,3 arttı.
 
Brexit'ten korkup Alman vatandaşı oldular
En fazla artış ise İngilizlerde görüldü. Geçen yıl Alman vatandaşı olan İngilizlerin sayısı, 2015'e kıyasla yüzde 361 arttı. 2016'da 2 bin 865 İngiliz, Alman vatandaşlığı aldı. Bu sayı, bir önceki yıla göre yaklaşık 2 bin 200 artış gösterdi.
 
image
 
İngilizlerin bu tercihinin, Birleşik Krallık'ın Haziran 2016'da Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı almasıyla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Kararın, Almanya'da yaşayan ve Birleşik Krallık'ın iki yıl gibi bir süre içinde Avrupa Birliği'nden çıkması halinde diğer AB ülkelerinde çalışma haklarını kaybetmekten korkan İngilizleri tedirgin ettiği düşünülüyor.
 
Ortalama 33 yaş
Federal İstatistik Dairesi, Alman vatandaşlığına geçen kişilerin yaş ortalamasının ortalama 33 yaşında olduğunu ve 17 yıldır Almanya'da yaşadığını açıkladı.
Yüzde 54'ü kadın olan başvuru sahiplerinin, yaklaşık yüzde 60'ını Avrupalıların oluşturduğu, yüzde 29'unun da AB vatandaşı olduğu duyuruldu.
 
image
 
Almanya'daki Müslüman gruplar, terörü protesto etmek için 17 Haziran Cumartesi günü Köln'de Barış Yürüyüşü düzenlemeyi planlıyor
.
İslam konusunda uzman Lamya Kaddor ile barış aktivisti Tarek Mohamed tarafından düzenlenen gösteri, Müslümanların teröre ve şiddete karşı olduğunu göstermeyi hedefliyor. Gösteri için yapılan çağrıda, radikal İslamcı terör saldırılarına işaret edilerek "Burada suistimal edilen, lekelenen, olumsuz duruma düşürülen, kabul görmeyen bizim inancımız” ifadesi kullanıldı. Bu nedenle de teröristlere karşı koymanın Müslümanların yükümlülüğü olduğu belirtildi.
 
Gösterinin organizatörlerinden Lamya Kaddor, toplumun bir parçası olan Müslümanların büyük çoğunluğunun terör ve şiddeti reddettiğini vurguladı. Köln merkezli Liberal İslam Birliği adlı derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Kaddor, Alman Haber Ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, Almanya'daki Müslümanlara ait örgütlerin şiddeti reddettiğini hatırlattı. Kaddor, "bunun yanı sıra Londra ve Manchester'daki saldırıların, IŞİD'in masum insanları öldürdüğü İslam dünyasına yönelik terörün yaşandığı bu dönemde açık ve görünür bir şekilde barıştan yana tavır koymak ve şiddeti savunan İslamcılık ve İslamcılarla araya sınır çizmenin” önemli olduğunun altını çizdi.
 
Barış Yürüyüşü'ne destek
Gösteriyi düzenleyenler Barış Yürüyüşü'ne yaklaşık 10 bin kişinin katılmasını bekliyor. Gösteriyi aralarında Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi ile Almanya Türk Toplumu Derneği'nin de bulunduğu çok sayıda kuruluş ve kişi destekliyor.
Alman siyasetçiler de gösteriyi memnuniyetle karşıladı. Göç ve Uyumdan Sorumlu Federal Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, bugün yaptığı yazılı açıklamada Barış Yürüyüşü'nü memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Özoğuz, "Teröristlerin korkunç eylemlerini haklı çıkarmak için İslam'ı suistimal ettiğine” işaret ederek, "faillerin işlediği cinayetlerde bir dine atıfta bulunmaya hakkı olmadığını” vurguladı. Özoğuz, bu nedenle de "birlikte ve görünür şekilde İslam'ın adını kullanan teröristleri kınamanın iyi” olduğunu belirtti. Özoğuz Barış Yürüyüşü'nün "teröre karşı verilen açık ve kamusal bir mesaj” olduğunu kaydetti.
© Deutsche Welle 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR