Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSTANBUL İÇİN YENİ İMAR KARARLARI
İSTANBUL İÇİN YENİ İMAR KARARLARI
Yeni İstanbul İmar Yönetmeliği, İBB Meclisi'nde kabul edildi. Yönetmeliğe göre her konutta en az 1 oturma odası ve 1 yatak odası bulunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmeliği onaylaması halinde İstanbul'da 1+0 daire yapılamayacak.
12 Ocak 2018, 18:35
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yeni İstanbul İmar Yönetmeliği’ni hazırladı. Yeni yönetmeliğe göre; her konutta en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak, 1 banyo ve 1 tuvalet bulunacak. 3 katlı binalarda asansör boşluğu bırakılması zorunlu hale getirildi. Yönetmelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onaylamasının ardından yürürlüğe girecek.
 
‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KOLAYLAŞTIRAN DÜZENLEMELER YAPILDI’
 
İBB Meclisi’nin Ocak ayı oturumunda oy çokluğu ile kabul edilen yönetmeliğin ayrıntılarını, İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Temel Başalan açıkladı. Kentsel dönüşümü kolaylaştıran düzenlemeler yapıldığını aktaran Başalan, şunları söyledi:
 
“Yapıların estetiğinde belediyelerin yetkisi, otopark uygulamaları, raylı sistem güzergâhları ve köprülü geçişler başlıkları da eklendi. Ayrıca, ifraz ve tevhit işlemleri, parsele ilişkin hükümler, binalara kod verilmesi ve kademe, bahçe tesfiyeleri, bodrum katlar, katlar alanı, bahçe mesafeleri, kat yükseklikleri, yapı ölçüleri, bina giriş ve rampaları, merdivenler, asansörler, kapı ve pencereler, çatılar, saçaklar, kapıcı dairesi, bekçi odası, kontrol kulübeleri ve müştemilatlara ilişkin hususlar İstanbul ölçeğinde yeniden düzenlendi. Yeni imar yönetmeliği ile kentsel dönüşümü ve uygulamasını kolaylaştıran, halkımızın lehine sonuçlar doğuran yeni düzenlemeler getirilmiştir.”
 
‘BAKANLIĞIN ONAYINDAN SONRA YÜRÜRLÜĞÜ GİRECEK’
 
Başalan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin, 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girdiğini; yönetmelikte, büyükşehir ve il belediyelerinin değiştirilemeyecek maddeler haricinde kendisine göre bir yönetmelik hazırlayarak bakanlığın onayına sunabileceğinin belirtildiğini ifade etti.
 
Bütün ilçe belediyelerinden görüş alındığını kaydeden Başalan, şöyle devam etti:
 
“Bakanlık yönetmeliğinin değiştirilebilecek kısımları İBB tarafından revize edilerek, İstanbul için fen, sağlık ve sürdürebilir çevre şartlarına uygun yapılaşmanın sağlanabilmesi, ilçe belediyelerimizde uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm üretilebilmesi, uygulama birliğinin sağlanabilmesi amacıyla İBB İmar Müdürlüğümüz ilçe belediyeleriyle yapılan istişare neticesinde bu yönetmeliği hazırladı. İBB Meclisi tarafından kabul edilen İstanbul İmar Yönetmeliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.”
 
image
 
HER KONUTTA EN AZ BİR OTURMA ODASI VE BİR YATAK ODASI BULUNACAK
 
Yeni yönetmelikte; “Her müstakil konutta en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri ve 1 tuvalet bulunur. Açığa çıkan kat kazanmak ve kat sayısını artırmak amacıyla kot alınan nokta tespit edilemez. Kot alınan noktanın tespitinde bölge kat rejiminin aşılamaması ve sokak siluetinin korunması esastır. Kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olanlarda ise asansör tesisi zorunludur” ifadeleri yer aldı.
 
CHP’Lİ HACIALİOĞLU: ÇATI KATLARI DUBLEKS OLABİLECEK
 
Yeni yönetmeliğin pek çok olumsuzluk barındırdığını söyleyen İBB CHP Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, “Çatı katlarındaki eğim, yüzde 33’ten yüzde 45’e çıkarıldı. Böylece çatı katlarının dubleks yapılmasının yolu açıldı” diye konuştu.
 
Hacıalioğlu, yönetmeliğin hazırlanırken meslek odalarından ve akademisyenlerden görüş alınmadığını, sadece ilçe belediyeleri ile hazırlandığını belirtti.
 
KOMİSYON BAŞKANI: BAKANLIK MESLEK ODALARINDAN GÖRÜŞ ALDI
 
İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Diler de CHP’li meclis üyelerinin eleştirilerine cevap verdi. Diler, “Yapıların estetiği konusunda, ilçe belediyelerinin ve İBB’nin kurduğu estetik komisyonları var. Hatta bazı belediyelerimiz bazı planlarını kentsel tasarım merkezleri yapmıştır. Estetik uygulamaları her yerde farklılıklar arz eder” dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliği hazırlarken meslek odalarından görüş aldığını söyleyen Diler, şöyle devam etti:
 
“Ayrıca bu İmar Yönetmeliği, Tarihi Yarımada ve çevresindeki ilçelerdeki küçük parsellerde insanların binalarını yapması konusunda sıkıntı yaşanmamasını ve daha önceki müktesep hakların korunmasını sağlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlı Alanlar Yönetmeliği’ni hazırlarken bilimsel ve meslek odası görüşleri almıştır. Hazırladığımız bu yönetmelik kısıtlayıcı değildir ve belediyelerimiz ile halkımız imar planları konusunda bazı noktaların netleşmesi için bu yönetmeliği bekliyor.” (İSTANBUL/DHA)

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR