Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
NATO VE PENTAGON'DAN AFRİN AÇIKLAMASI
NATO VE PENTAGON'DAN AFRİN AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığınız konuşmada "Ey NATO, siz ortaklarınızdan birine herhangi bir sınır tecavüzünde, tacizinde bulunanlara karşı tavır almakla da mükellefsiniz. Peki şu ana kadar siz, ne tür bir tavır aldınız?" demişti.
16 Ocak 2018, 21:05
 
 AK Parti hükümeti, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana NATO ile ciddi bir kriz yaşıyor. Darbe girişiminin ardından kendilerine yeterli desteği vermedikleri gerekçesiyle Rusya ile yakınlaşma süreci başlatan Türkiye, S-400 tercihi ile de krizi derinleştirdi.
 
NATO ise, Türkiye’yi “bu kararın sonuçlarıyla yüzleşmekle ” tehdit ediyor üstü kapalı olarak. Son olarak Afrin’e yönelik operasyon yapılacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü AKP grubunda YPG komutasında kurulacak 30 bin kşilik yeni orduyu kastederek, "Ey NATO, siz ortaklarınızdan birine herhangi bir sınır tecavüzünde, tacizinde bulunanlara karşı tavır almakla da mükellefsiniz. Peki şu ana kadar siz, ne tür bir tavır aldınız?" çıkışını yaptı bugün.
 
NATO’dan cevap ise gecikmedi. AA’ya konuşan bir NATO yetkilisi, "Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlamaya devam edilecek" diyor.
 
ABD Savunma Bakanlığı da (Pentagon) Afrin'de YPG’yi desteklemediklerini ve onları IŞİD  ile mücadele operasyonlarının parçası olarak görmediklerini açıkladı.
 
Yine AA’ya konuşan Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, YPG’yi kastederek "Onları desteklemiyoruz ve onlarla hiçbir işimiz yok." ifadelerini kullanıyor ancak hemen devamındaki "SDG alanlarının dışındaki unsurlar, bizden herhangi bir eğitim-tavsiye-destek almıyor" sözleri ise “kelime oyunu” olarak yorumlanacak cinsten.
 
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’nın artık kelime oyunlarından vazgeçerek niyetini açıkça ifade etmesinden memnuniyet duyarız” demişti.
 
Son dönemde sıkça tekrar ettiği bir söylemi yineleyen NATO adına konuşan yetkili ise, “Türkiye'nin çok değer verilen bir müttefik olduğuna” vurgu yapıyor ve ekliyor:
 
"NATO, Türkiye'ye giderek zorlu hale gelen güvenlik ortamında yardım etmeye devam ediyor. Türkiye'nin Suriye'den gelebilecek balistik füzelere karşı hava savunmasını güçlendirdik, Türk toprakları üzerinde erken uyarı sistemi (AWACS) uçuşlarını geliştirdik ve Ege Denizi'nin doğu kısmında donanma varlığımızı arttırdık. Tüm bunlar NATO'nun Türkiye'nin savunmasına güçlü bir şekilde bağlı olduğunu ortaya koyuyor."
 
NATO, IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyonunun bir üyesi aynı zamanda bölgede. NATO yetkilisi de bunu hatırlatıyor ve Suriye'de saha varlıklarının bulunmadığını belirtiyor.
 
NATO ile karşılıklı soğuk rüzgârlar esmeye devam ederken, resmi temaslarda bulunmak üzere Belçika'da bulunan  Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da, NATO’yla bu krizi aşmak için görüşmeler gerçekleştiriyor; Erdoğan’ın bugünkü açıklamasında da bildirdiği üzere.
 
Kasım 2017’dee NATO'nun Norveç'teki Ortak Harp Merkezi'nde yapılan 'Trident Javelin' tatbikatında Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarının 'karşıt kuvvet liderleri' arasında gösterilmesi tepkiye yol açmıştı.
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg özür dilemişti ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayın ”üstünün kapatılamayacağını" ve "NATO'nun güvenilirliğinin sorgulanır hâle geldiğini" söylemişti.
 
BM Genel Sekreteri Guterres, ABD'nin Suriye'de "sınır güvenliği gücü" planına ilişkin, "Suriye halkı kendi sorunlarını kendi çözebilse çok daha iyi olurdu." dedi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR