Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KARAR ÖNCESİ DOLAR GERİLEDİ
KARAR ÖNCESİ DOLAR GERİLEDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugünkü Para Politikası Kurulu'nun ardından açıklayacağı faiz kararı öncesi dolar/TL 7,78 seviyesine kadar geriledi.
22 Ekim 2020, 10:09
 
 
Türkiye piyasaları ve Türk Lirası'nı değeri açısından büyük önem arz eden Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün açıklanıyor. Saat 14:00'te gelecek olan karar öncesinde, dolar/TL 7,80 seviyesinin altına çekildi.  Euro/TL ise 9,24'lerden el değiştiriyor.
 
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de, güne yüzde 0,18 artışla 1.213 puandan başladıktan sonra benzer seviyelerde hareket ediyor.
 
Merkez Bankası'nın bugünkü kararında analistlerin neredeyse tamamı faiz artışı bekliyor. Bu beklentiler paralelinde son günlerde döviz kurlarında geri çekilmeler söz konusu. Geçen hafta 7,95'i aşarak rekor kıran dolar/TL dün de 7,78'e kadar gerilemişti. Euro/TL ise son günlerde 9,30-9,32 bandında yatay seyir dikkat çekiyor.
 
Piyasalarda faiz artışı bekleniyor
 
Bugün faiz kararı öncesinde yapılan anketlerde Merkez Bankası'nın faiz artışına gitmesi ve faizi yüzde 12 düzeyine çekmesi bekleniyor. Foreks tarafından düzenlenen ankette katılan 21 ekonomistin tamamı faiz artırımı kararı alınacağı görüşünü savundu. Beklentiler yüzde 11,25 ile 13,25 aralığında oluştu. Reuters anketinde de katılımcı 17 kurumun tamamı politika faizinde artış bekliyor. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin yüzde 10.25'ten yüzde 12'ye arttıracağı yönünde olurken artış tahminleri 100 ila 300 baz puan arasında değişiyor.
 
24 Eylül'deki son PPK toplantısında, politika faizi 200 baz puan artırılarak yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltilmişti. 
 
Tüketici güven endeksi ve para banka verileri de  izleniyor
 
Günün bir diğer önemli verisi de Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçları oldu. Tüketici güven endeksi ekim ayında, bir önceki aya göre 0,1 puan geriledi ve 81,9 puan oldu.
 
Ayrıca haftalık para ve banka istatistiklerinde ise özellikle rezerv ve yurt dışı yerleşiklerin portföy hareketleri izlenecek. Borsa İstanbul şirketlerinin ilk 9 aylık mali tablolarının açıklanmasına başlanacak. Bugün Tekfen, TAV ve Erdemir'in mali tablolarının açıklanması bekleniyor.
 
ABD'deki teşvik paketi belirsizliği ve salgın küresel piyasaları bozuyor 
 
Yurt dışı piyasalarda bugün satış ağırlıklı bir gün yaşanıyor. Asya borsaları, ABD'de uzayan koronavirüs yardım paketi görüşmeleri ve tüm dünyada artan koronavirüs vaka sayılarının yarattığı endişeyle düşerken ABD vadelileri ve ABD Hazine tahvillerinin getirileri de geriledi.
 
Küresel risk iştahı ABD Başkanı Donald Trump'ın Demokrat Partilileri kabul edilebilecek bir koronavirüs yardım paketi üzerinde çalışma konusunda isteksizlikle suçlamasıyla azaldı. ABD'de 3 Kasım'da gerçekleştirilecek seçimler öncesinde yardım paketi müzakerelerinin devam edip etmeyeceğine yönelik belirsizlik sürüyor.Trump bir gün önce tarafların anlaşmaya yaklaştığına işaret eden açıklamalarda bulunmuştu.
 
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.63 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.69 düştü. Avustralya borsası yüzde 0.6, Güney Kore yüzde 0.59 ve Çin'de lokomotif hisseleri izleyen CSI300 endeksi yüzde 1.1 ekside seyretti.
 
ABD borsalarında dün de negatif kapanmıştı. Dow Jones endeksi yüzde 0,35 düşüşle 28.210,82 puana, S&P 500 endeksi yüzde 0,22 düşüşle 3.435,56 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 azalışla 11.484,69 puana indi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR