Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YAZ GELDİ BODRUM'DA ''SUSUZ YAZ'' ENDİŞESİ
YAZ GELDİ BODRUM'DA ''SUSUZ YAZ'' ENDİŞESİ
Alt yapı, kanalizasyon, yol, kaçak inşaat gibi birçok sorunun kronikleştiği Bodrum'da ,yaz sezonu başlarken en büyük tehlikenin susuzluk olduğu geçen yıl sıkça gündeme gelmişti.2024 tatil sezonu başlarken '' Bodrum'da susuz yaz '' endişesi hakim
2 Mayıs 2024, 13:45
 
Turizm cenneti Bodrum’u bekleyen büyük tehlike: “Susuz yaz”
Türkiye'nin ve dünyanın gözde tatil merkezi Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan Geyik ve Mumcular barajlarındaki suyun tükenmesiyle ilçe halkı ve turizm tesisleri geçen yaz sonunda susuzlukla karşı karşıya kalmış,haftada birgün duş alma noktalarına gelirken ,turizm tesislerine su taşıyan tankerler gece gündüz sevk yapmıştı.
             image
 
2024 Turizm sezonu geldi çattı ,İlçenin yerleşik nüfusunun kış dönemine oranla turizm tesislerindeki hareketlenmeler hariç  iki katına çıkması bilinmekte.
Turizm tesislerinin sayı ve kapasindeki artış ile yazın artan ilçe nufusu geçtiğimiz yılı su konusunda çok sıkıntılı atlatan Bodrum'da yaz ayları endişeyle bekleniyor.
 
Alt yapı, kanalizasyon, yol, kaçak inşaat gibi birçok sorunun kronikleştiği Bodrum'da ,yaz sezonu başlarken en büyük tehlikenin susuzluk olduğu geçen yıl sıkça gündeme gelmişti.
 
Barajların kuruduğu ve kapatıldığı turizm cennetinde,su kaynağı sorunu konusunun,yerel yönetimlerin gücünü aşan seviyelere geldiği ile ilgili açıklamalar ile başlayan 2024 tatil sezonunda '' Bodrum'da susuz yaz '' sarkısını yazdıracak gibi görülüyor.
    image
 
Gözler Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen  Ahmet Aras'a çevrilmiş durumda. Yoğun şikayetlerin olduğu ilçede “Başkan Aras, su sorunu çözebilecek mi?” sorusu kamuoyunda dillendiriliyor. Yerel seçim arifesinde Bodrum halkı su sorunlarının çözümü için Ahmet Aras'a büyük güven duyduklarını dile getirmişlerdi.
 
Geçtiğimiz yıl Bodrum Belediye başkanı olan Ahmet Aras bazı bölgelerde yaşanan su kesintileri nedeniyle vatandaşların hanelerine tankerlerle su taşınmıştı.Susuz kalan vatandaşlara Bodrum Belediyesi su deposu desteği veriyordu.
 
Ahmet Aras yerel seçimlerde Muğla B.Ş Belediye başkanlığını kazandı ve Bodrum halkının ve işletmelerin beklentisi başkanın konuya hakim olduğu için, deneyimi ile bu sorunun üstesinden gelmesini bekliyorlar. image
 
Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum’da tespitini yaptığı içme suyu problemlerinin ortadan kaldırılması önemli çözüm önerileri hazırlamış,özellikle bu kapsamda Geyik Barajının Elektrik üretim A.Ş’den satın alınarak buradaki baraj suyunun tamamen Bodrum’a içme suyu olarak aktarılması projesini öne çıkarmıştı.
 
Geyik Barajı'nın kamulaştırılmasıyla belediyenin barajı işletmesine alarak, yılda yaklaşık 14 milyon metreküp suyu Bodrum'a aktarma planı yapıldı.Yarımada'da mevcut suyun 332 bin 640 kişiye yetebileceği, ancak yaz aylarında nüfusun 700 bin ila 1 milyon kişi arasında olduğu tespit edildi. image
 
TMMOB Bodrum Üyesi ​​​​​​​Semayi Yaman 
Geyik Barajı'ndaki suyun yılda 6 milyon metreküpünün Bodrum'a verildiğini anlatan Yaman, "Nihayetinde o su da tükendi. Çamköy yer altı kaynakları o bölgede bulunan 9 mahallenin tarımsal sulamasında  kullanılıyor.
Mumcular Barajı'nın artık Bodrum'a yetmediğini belirten Yaman, bunun ilçe nüfusunda yaşanan artıştan kaynaklandığına işaret etti.
Yaman, "Bu yıl ilçede nüfus sorununun üst noktalara geldiğini düşünüyoruz. Burada çok kapsamlı bir sistem kurmadan yaşanan sıkıntının altından kalkamayız." değerlendirmesini yaptı.
Tüm kurumların işbirliği yaparak bilimsel anlamda su sorununa çözüm yolu araması gerektiğine dikkati çekti.
"Bodrum'da kış nüfusu arttı ve çok fazla yapılaşma var. Dolayısıyla su tüketimi de ona göre çok arttı. Mimar ve Şehir Plancıları arkadaşlarımız da bu konuda mücadele veriyor. Bodrum'un yer altı kaynakları da zaten çok kısıtlı. Tuzlulaşma oranı gittikçe iç kısımlara doğru gelmekte. Bodrum bir an evvel uzak kaynaklardan çözüm yolları aramak zorunda. Dalaman ve Köyceğiz gibi su kaynaklarını değerlendirmek mecburiyetinde. Denizden su elde etme de olabilir ama bu inanın çok maliyetli ve zor bir çalışma. Milas Ekinanbarı deresinin kaynağını biliyoruz. Yılda yaklaşık 120 milyon metreküp su akıyor. Bu suyu mutlaka Bodrum'un değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz."dedi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

Engin Ertem Engin Ertem
 ARAZİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU VE YANLIŞLAR
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 KONUT ALMAK ŞİMDİ DAHA ZOR OLDU
KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR