Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DİN ALİMLERİ MUTA NİKAHINI TARTIŞIYOR
DİN ALİMLERİ MUTA NİKAHINI TARTIŞIYOR
İran’ın İslam ülkelerine nüfuz için bir tuzak olarak da sıkça kullandığı ve Sünni toplumlarda yaygınlaşmaya başlayan muta nikahı, zinadan farksız olarak görülüyor.
1 Mart 2014, 20:05

 

İran’ın İslam ülkelerine nüfuz için bir tuzak olarak da sıkça kullandığı ve Sünni toplumlarda yaygınlaşmaya başlayan muta nikahı, zinadan farksız olarak görülüyor.

Türkiye’de de el altından gizlice yaygınlaşmaya başlayan “muta fitnesinin” ehli sünnet akidesinde kesinlikle yeri olmadığını vurgulayan İslam alimleri, mutanın toplum ve aile hayatına karşı en büyük tehditlerden biri olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili olarak Yeni Ümit Dergisi’nin yarın İstanbul’da düzenleyeceği sempozyumda muta tehdidi tüm boyutlarıyla ele alınacak. Harbiye İstanbul Büyük Kongre Merkezi’nde düzenlenecek sempozyumun konusu, “ailenin korunması ve muta fitnesi” olarak belirlendi.

Sempozyum öncesi konuşan çeşitli ülkelerden din adamları, toplum için çok büyük bir tehdit olan mutanın “zinadan farkı olmadığı” görüşünde birleşiyor.

Evliliğin insani ve toplumsal bir mesajı olduğunu ifade eden Mısırlı âlim ve eski vakıflar bakanı Prof. Ahmed Ebu Nur, evlilikteki amacın bir aile kurup toplumu inşa etmek olduğunu söyledi. “İslam’da evlilik ebedidir. Muvakkat bir zaman için değildir” diyen Prof. Ebu Nur, “Evlilik ne bir saat, ne gün, ne ay ne de bir sene ile sınırlanabilir. Nikah aile kurmak için bir vesiledir. Daha öncekilerde olduğu gibi evlilikle bir toplum inşa edilir.” şeklinde konuştu.

KENDİNİ SATAN KADININ TOPLUMDA YERİ OLMAZ

Mısırlı Âlim, ”Bir erkek bir kadınla ahitleşerek bir araya gelir. Sonrasında da bir nesil yetiştirilir. Bu iki insan ruhi, kültürel, dini ve ahlaki değerlerin korunması konusunda ahitleşirler. Bu şekilde toplum da onlara dayanabilir. Tüm bu saydıklarımızın geçici nikâhla gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü çocuklarla babaları arasındaki ilişki aile ilişkisi sadece dünyada değil, ahret için de geçerlidir; ebedidir.” dedi.

Mısırlı Pof. Ebu Nur, belirli bir süreliğine kendini satan bir kadının toplumda da yeri olmayacağını kaydederek meşru nikah ile İslam dininin kadını da koruma altına aldığını kaydetti. Muta nikahının başka bir tehlikesine dikkat çeken Mısırlı alim, nesebin karışmasının mutanın bir sonucu olduğunu ifade ederek, geçici bir evlilikle ortaya çıkacak bir çocuğun hiç kimse tarafından kabul edilmeyeceğini hatırlattı. Ebu Nur, nesebin karışması sebebiyle muta nikahının toplumu da derinden tehdit ettiğini söyledi.

GENELEVDEN FARKI YOK!

Prof. Ebu Nur, ”Muta nikahında ne boşanma, ne miras, ne iddet var. Bir bayan bir erkekle belirli bir ücret mukabilinde bir süreliğine beraber olur. Ardından kadın süresi bittikten sonra başka biriyle gider beraber olur. Bununla Avrupa ve ABD’de bulunan bir genelev arasında bir fark var mı? Aslına bakarsanız hiçbir fark yok. İslam dini meşru evliliği emretti. Zinayı değil.” diye konuştu.

Muta kapısının kapatılması çağrısında bulunan Prof. Ebu Nur, pişmanlığın fayda etmeyeceği duruma gelmeden bunun önünün kesilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

FETHİ HİCAZİ: MUTA DÖRT MEZHEPTE DE HARAM

Mısır’ın ünlü alimlerinden Prof. Dr.Fethi Hicazi ise, Muta nikahı’nın Peygamber Efendimiz tarafından haram kılındığına dikkat çekti. Ezher Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hicazi, bu uygulamanın kıyamet gününe kadar haram olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Hicazi, İmam Cafer bin Muhammed’in de (Şii imamlarından Caferi Sadık) muta nikahına karşı çıktığını vurguladı. Prof. Hicazi, “Cafer İbni Muhammed’e mutayı sordukları zaman “Muta zinanın ta kendisidir” dedi.” Diye konuştu.

Mısırlı alim Fethi Hicazi, “4 mezhepte de aynı şekilde muta haramdır.” açıklamasında bulundu.

NİKAH SADECE ŞEHVET GİDERMEK AMACIYLA YAPILMAZ

Pakistanlı alim Ahmed Kusurî de İslam dininde nikahın alenen yapılması gereğine işaret ediyor. Muta’da bir süreliğine yapılan nikahın sakıncalarına dikkat eden Ahmed Sakuri, “Şiilerin bu konuda kendi görüşleri… Şimdi buna muvakkat nikah diyorlar. Belirli bir mehir ödendikten sonra belirlen süre içinde beraber olunur. Bu bize göre zinadır. Cenabı Allah bir sistem kurmuş. Bu da nikahtır. Nikah da gizli kalmamalı ve sadece şehvet gidermek için de yapılmamalı.” şeklinde konuştu.

MUTA, İÇKİ GİBİ TEDRİCEN KALDIRILDI

Fas Şuayb Dukkalı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset Uzmanı Prof. Abdulmecid Buşebke ise İslam tarihi incelendiğinde Muta’nın içkide olduğu gibi tedricen kaldırıldığını, ardından da tamamen haram kılındığını vurguluyor.

Muta nikahının toplumda kontrol edilmesi mümkün olmayan çözülmelere sebep olacağına işaret eden Prof. Buşebke, "Eğer ki muta nikahı belli bir süreliğine, nefsani hazların tatmin, şehvani duygular için yapılacaksa bunlara hiç gerek yok. Özellikle bu yaşadığımız toplumda şer’i bir nikah olmadan muta’nın sonu gelmez. İnanıyorum ki bu tür konuların gözden geçirilmesi gerekir. Müslüman kardeşlerimiz bu konuyla ilgili Şiilere uymamalı. Çünkü bu durum tüm ümmet için büyük bir vebal olacaktır. Kaldı ki bu kapının açılmasıyla, Batı dünyasında farklı yollarla açılmasıyla nasıl bir duruma gelindiği ortada. " diye konuştu.

MUTA, DİNİ KİSVEYE BÜRÜNDÜRÜLSE DE SİYASİDİR

Faslı Prof. Buşebke, “Maalesef bu konu dini bir kisveye büründürülse de siyasi bir yöntem olduğundan endişe ediyoruz. Burada bir konuyu açmak istiyorum. Şii kardeşlerimizin itikadında önemli bir konu var ki oda takiyyedir. Takiye onlar için dinin bir parçasıdır. İnançlarına göre hedefleri doğrultusunda sonuca ulaşmak için her türlü şeyi yapabilirler. Amaçlarına ulaşmak için farklı yol ve yöntemler kullanabilirler. Bu onlar için caizdir.” ifadelerini kullandı.

İRAN, MUTA’YI İSTİHBARAT ARACI OLARAK DA KULLANILIYOR

Prof. Buşebke İran’ın muta nikahını istihbarat amacıyla yaygın olarak kullandığına dikkat çekiyor. Birçok ülkede bu tür sistemlerin kullanıldığına işaret eden Faslı Prof. Buşebke, ”Bugün gördüğümüz üzere birçok uluslararası istihbarat birimleri bu üslubu kullanıyor. İranlılar da bu siyasetin aynısını yapıyorlar. Çünkü bu durum hem arzuları hem de Şii inanışlarıyla çelişmez.” dedi.

Prof Buşebke, “İranlılar muta konusunda çok mahir ve profesyoneller.” değerlendirmesinde bulundu.
 
(CİHAN)


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR