Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MİT UÇAK ALIYOR
MİT UÇAK ALIYOR
Son dönemde aldığı yeni yetkilerle en çok tartışılan kurumlardan biri olan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), haberleşmenin takibi için kritik bir adım atacağı öğrenildi.
26 Mart 2014, 17:29

 

Son dönemde aldığı yeni yetkilerle en çok tartışılan kurumlardan biri olan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), haberleşmenin takibi için kritik bir adım atacağı öğrenildi.

MİT, her türlü haberleşmeyi takip etmek ve sinyal istihbaratı toplamak için yeni bir uçak almaya karar verdi. Teşkilata yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, MİT’in bu isteği Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) iletildi. Fizibilite çalışmaları başladı. Uçağın alım sürecinin çok gecikmeden tamamlanacağı belirtiliyor. Sinyal istihbaratı, kişiler ve bilgisayarlar arasındaki her türlü elektronik haberleşmenin takip edilerek istihbarat toplanması ve şifreli mesajların kripto analiz yöntemiyle deşifre edilmesi anlamına geliyor. MİT’in bu yeni uçağı, iç istihbaratta mı yoksa dış istihbaratta mı kullanacağı ise bilinmiyor.

Sinyal İstihbarat Başkanlığı, eski adıyla Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın 2012 yılında MİT’e devriyle kuruldu. Sinyal istihbaratı yapan birim, Türkiye’nin bu alandaki merkezi konumunda. MİT’e devredilen Bayrak Garnizonu olarak da bilinen GES Komutanlığı Türkiye’nin en yüksek kapasiteli istihbarat ve dinleme üssüydü. ABD tarafından kurulan bu üs, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu ülkeleri üzerinde elektronik izleme yapabilecek önemli bir kapasite ve yeteneğe sahip. MİT’in alacağı ve sinyal istihbaratı yapacak yeni uçak da işte bu birimin altında faaliyet gösterecek. Tedarik edilecek uçağa, sinyal istihbaratı için gerekli yazılım ve donanım yüklenecek. Uçağın içindeki personeli operasyonları yönetecek. Uçak, yer kontrol istasyonuyla sürekli temas halinde olacak ve topladığı istihbaratı ihtiyaç olduğu anda yerdeki bu merkeze kriptolu hatlarla indirecek.

2012’de AB Bakanlığı’yla ilgili çıkarılan kanun hükmünde kararnamede, MİT ve Emniyet’e önemli bir ek kaynak sağlayan değişiklik yapılmış ve 6 milyar dolarlık Savunma Sanayii Destekleme Fonu bu iki kuruma da açılmış oldu. Sinyal istihbaratı görevini yerine getirecek yeni uçağın da bu fondan alınacağı kaydediliyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR