Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ENKAZ DEVİR ALINACAK BELEDİYELER Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/mix/22333/enkaz-devir-alinacak-belediyeler

 

ENKAZ DEVİR ALINACAK BELEDİYELER
ENKAZ DEVİR ALINACAK BELEDİYELER
Ya­rın ya­pı­la­cak ye­rel se­çim­ler­de be­le­di­ye baş­kan­lık­la­rı­nı ka­za­nan aday­la­rın önem­li bir bö­lü­mü borç­lu kol­tuk­la­ra otur­mak zo­run­da ka­la­cak. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de­ki tüm be­le­di­ye­le­rin top­lam borç yü­kü 46,1 mil­yar li­ra.
29 Mart 2014, 10:11

 

Ya­rın ya­pı­la­cak ye­rel se­çim­ler­de be­le­di­ye baş­kan­lık­la­rı­nı ka­za­nan aday­la­rın önem­li bir bö­lü­mü borç­lu kol­tuk­la­ra otur­mak zo­run­da ka­la­cak. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de­ki tüm be­le­di­ye­le­rin top­lam borç yü­kü 46,1 mil­yar li­ra.

Ha­zi­ne bü­yük ala­cak­lı

Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­’nın ala­cak ka­yıt­la­rın­da, Ha­zi­ne ga­ran­ti­siy­le kre­di kul­la­nan be­le­di­ye­le­rin va­de­si geç­miş ve he­nüz va­de­si gel­me­miş top­lam 13,1 mil­yar li­ra bor­cu yer alı­yor. Ül­ke ge­ne­lin­de­ki be­le­di­ye­ler ve bun­la­rın iş­ti­rak­le­ri­nin Ha­zi­ne­’ye 4,8 mil­yar li­ra va­de­si geç­miş ve he­nüz öden­me­miş bor­cu bu­lu­nu­yor. Bu­na ila­ve ola­rak 8,3 mil­yar li­ra da he­nüz va­de­si dol­ma­mış bor­cun be­le­di­ye­ler ta­ra­fın­dan Ha­zi­ne­’ye öden­me­si ge­re­ki­yor.

2,5 mil­ya­rın va­de­si geç­ti

Borç­lu be­le­di­ye­ler lis­te­sin­de ilk sı­ra­da 5,7 mil­yar li­ray­la Ko­ca­eli Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si yer alı­yor. Bu be­le­di­ye­nin 2,5 mil­yar li­ra­lık bor­cu­nun va­de­si geç­miş, 3,2 mil­yar­lık bor­cu­nun ise he­nüz va­de­si dol­ma­mış du­rum­da. Ha­zi­ne­’ye en borç­lu be­le­di­ye sı­ra­la­ma­sın­da ikin­ci sı­ra­da An­ka­ra Bü­yük­şe­hir var. Bu­nun 1,2 mil­yar li­ra­sı be­le­di­ye­nin ken­di bor­cu, 603 mil­yon li­ra­sı EGO Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, 344 mil­yon li­ra­sı da AS­Kİ­’ye ait.



Tatil yerleri zorda

Borç­lu be­le­di­ye sı­ra­la­ma­sın­da üçün­cü du­rum­da 1,4 mil­yar li­ra­yı aş­kın bor­cuy­la Mar­ma­ris, İç­me­ler ve Ar­mut­lu Be­le­di­ye Bir­li­ği (MA­RİÇ) yer alı­yor. MA­Rİ­Ç’­in bor­cu­nun ta­ma­mı­nın va­de­si geç­miş du­rum­da. Sı­ra­la­ma­da Ada­na, Ga­zi­an­tep, Sa­kar­ya, Di­dim, Bur­sa, An­tal­ya, İs­ken­de­run, Di­yar­ba­kır (Su ve Ka­na­li­zas­yon İda­re­si) ve Baf­ra be­le­di­ye­le­ri ön sı­ra­lar­da yer alı­yor.

Borçları öderken vaatler yapılacak

Pa­zar gü­nü ya­pı­la­cak se­çim­le­rin ar­dın­dan be­le­di­ye­ler­de baş­kan­lık kol­tu­ğu­na otu­ra­cak aday­la­rın Ha­zi­ne da­hil kar­şı kar­şı­ya ka­la­cak­la­rı top­lam borç tu­ta­rı ise 46,1 mil­yar li­ra. Bu bu­nun 6,4 mil­yar li­ra­sı dış, 39,7 mil­yar li­ra­sı iç borç­lar­dan olu­şu­yor. Be­le­di­ye­le­rin ban­ka­la­ra 9,1 mil­yar, Ma­li­ye­’ye 1,3 mil­yar, SGK’­ya 1,9 mil­yar li­ra­nın üze­rin­de borç­la­rı var. Va­de­si geç­miş borç top­la­mı ise 4,1 mil­yar li­ra. Se­çi­mi ka­za­nan baş­kan­lar bir ta­raf­tan bü­tün bu borç­la­rı öde­me­ye ça­lı­şır­ken di­ğer yan­dan se­çim­ler­de va­at et­tik­le­ri pro­je­le­ri ger­çek­leş­tir­me­ye ça­lı­şa­cak­lar.
 
ERDOĞAN SÜZER -