Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TABELA SKANDALINA TOPBAŞ YORUMU
TABELA SKANDALINA TOPBAŞ YORUMU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, zabıta tarafından Mecidiyeköy'de FEM Dershanesi'nin tabelalarının kaldırılmasıyla ilgili "Detaylı bir bilgim yok." dedi.
26 Haziran 2014, 15:11

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, zabıta tarafından Mecidiyeköy'de FEM Dershanesi'nin tabelalarının kaldırılmasıyla ilgili "Detaylı bir bilgim yok." dedi.

'BİR YANLIŞLIK VAR DEMEKTİR'

Gerekli uyarı ve tebligatların yazılı olarak yapılıp yapılmadığını da henüz bilmediğini kaydeden Kadir Topbaş, "Eğer izinsizse bunun uyarılması lazımdı. Uyarıldı mı bilmiyorum bana bilgi getirecekler. Detaylı bilgi istedim bu konuda. Uyarıları yazılı olarak yapılıp, tebligatları yazılı olarak yapılıp arkasından bu işlemin yapılması lazımdı. Eğer öyle yapmadılarsa bir yanlışlık var demektir." diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, 2014 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde kendisini ziyaret eden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret etti. İadeyi ziyaret gerçekleştirdiğini söyleyen Kadir Topbaş, Hüseyin Avni Mutlu'ya Melen Çayı projesinde yapılan kazılarda yerin 150 metre altından çıkarılan taşlardan yapılan bir tespih hediye etti. Vali Mutlu ise Topbaş'a duvar saati hediye etti. Mutlu, tespihi aldığında "Çok güzel İstanbul taşı" dedi.

Görüşmede basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kadir Topbaş, bir basın mensubunun Mecidiyeköy'de FEM Dersanesi'nin tabelasının zabıta ekipleri tarafından sökülmesiyle ilgili sorusuna, "Dün gece bu yapılmış. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi bana henüz aktarmadılar. Tebligat yapılmış mı, uyarı yapılmış mı? Çünkü şöyle gelen bilgi; tabi bu tabela vergileri var. Bu tabelaların kendine göre bir izni, işlemleri var. Herkes istediği gibi tabela asamaz. Eğer izinsizse bunun uyarılması lazımdı. Uyarıldı mı bilmiyorum bana bilgi getirecekler. Detaylı bilgi istedim bu konuda. Uyarıları yazılı olarak yapılıp, tebligatları yazılı olarak yapılıp arkasından bu işlemin yapılması lazımdı. Eğer öyle yapmadılarsa bir yanlışlık var demektir. Tabela asanlar da bu kentte çevre ve estetiği düşünmesi lazım. Kurallarını yerine getirmesi lazım. Müracaatını yapması lazım ne gerekiyorsa yapıp ruhsatını alması lazım. Yoksa herkes her yerde iyi niyetlerle de olsa ben buraya şunu koydum demek doğru değil. Bu kentte bir yönetim var. Her iki tarafta bunun hassasiyetinin farkında olmalı. Biz yönetim olarak da burada işlemleri doğru yapmak zorundayız. Diğer taraftan bu kentte hangi kurum ve kuruluş olursa olsun veya şahıslar yada tüzel kişiler olsun bu tip kentle ilgili diğer insanları etkileyecek alanlarda bir ruhsata tabii. Bunu da yerine getirmiş olmaları lazım. İnceleniyor bugün öğleden sonra bir toplantım var buradan sonra geçicem bu konuyla ilgili bilgiyi oraya getirecekler. Detaylı bilgiyi daha görmedim yalnızca olayı gördüm derhal bunun sorgulanmasını istedim neyin nesidir diye bilgi alalım istedim. Zabıtalar böyle bir işlem yapmışlar." diye cevap verdi.

Konuşmaların ardından Topbaş ile vali Mutlu arasında yapılan görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.



VERGİ ALINDIĞI HALDE SÖKÜLDÜ

Dün gece İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince sökülen, Mecidiyeköy FEM Dershanesinin tabelası için devletin ve belediyenin tabela vergisi aldığı ortaya çıkmıştı.



DİĞER TABELALARA DOKUNULMADI

"Çevre ve estetiği düşünmesi lazım denildi" ama diğer tabelalara dokunulmaması dikkat çekti.

TABELANIN İNDİRİLMESİ YARGIYA TAŞINDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından önceki gece FEM Dershanesi’nin tabelasının indirilmesi yargıya taşındı. Dershane avukatlarından Muhittin Yılmaz, savcılığa şikayet dilekçesi verdi. Dilekçede şüpheli olarak Kadir Topbaş, başkan yardımcıları, zabıta ve itfaiye yetkilileri ile kentsel tasarım yetkilileri gösterildi. Şüphelilere yöneltilen suçlamalar ise 'ayrımcılık, nefret suçu, görevi kötüye kullanmak ve mala zarar vermek.'

Dilekçede, 22 Şubat 2012 tarihinde 190733 evrak kayıt numarasıyla İBB Kentsel Tasarım Müdürlüğü’ne FEM tabelasının asılması için başvuruda bulunulduğu anlatıldı. İBB yetkililerinin onayı ile tabelanın 2 yıl önce asıldığı ifade edilen dilekçede, reklam vergisinin makbuz karşılığında düzenli olarak ödendiği vurgulandı. Son olarak 1 Ocak 2014-31 Aralık 2014 tarihlerini kapsayacak şekilde 2 bin 537,80 TL ödeme yapıldığı kaydedildi. Avukat Yılmaz, dilekçeyle birlikte yapılan ödemeye dair dekontu da savcılığa verdi.

Avukat Yılmaz, suç duyurusunun ardından basın açıklaması yaptı. Dershanenin İBB’nin onayı ile tabelasını astığını hatırlatan Yılmaz, buna rağmen 25 Haziran gecesi hiçbir uyarı ve tebliğ yapılmadan tabelanın parçalanarak indirildiğini söyledi.

Başsavcılığa verdikleri görüntü ve fotoğraflarda aynı cadde üzerinde yüzlerce iş yerine ait tabelaların asılı dururken hukuk dışı işlemin eşitliğe aykırı bir şekilde yalnızca FEM’e uygulandığını belirten Yılmaz, bu hususun tespiti için savcılıktan keşif yapılmasını da istediklerini kaydetti.

Kamu otoritesinin yetkilerini kullanırken insanlar arasında ayrım yapmadan, eşitlik ilkesine uygun şekilde değerlendirme yapmak ve kararlarında objektif olmak zorunda olduğunun Anayasa ve kanunlarda emredici olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Belediye yetkilileri bu amir hükme rağmen ayrımcılık, görevi kötüye kullanma, mala zarar verme ve müvekkile yönelik nefret suçlarını işlemiştir.” dedi.

Soruları da cevaplayan Yılmaz, “Aynı bölgede sonraki günlerde başka tabela indirildi mi?” sorusuna, “Hayır. Özellikle yetkililer ‘biz buradan başlıyoruz’ dediler. Devam eden günlerde diğer tabelaları da indireceklerini söylediler. Biz bekledik ama diğer firmaların tabelalarının indirilmediğini gördük. Sizin de bildiğiniz gibi Mecidiyeköy’ün tüm caddeleri bu şekilde tabelalarla belirgin şekilde yıllardır böyledir. Burada sadece nokta hedef alınarak FEM Dershaneleri’nin tabelaları indirilmiştir. Parçalanarak zarar verilerek indirilmiştir, gözdağı verir gibi. Onun dışında herhangi bir kişiye de dokunulmamıştır.” diye konuştu.

Ne gerekçe gösterildiği sorusuna Yılmaz, “Gerekçe olarak ‘reklam tabela yönetmeliğine göre tüm İstanbul’daki Mecidiyeköy’deki tabelaları indireceğiz’ dediler. Kendilerini kurtarabilmek için. Ondan sonra da zarar verip gittiler.” cevabını verdi.

FEM DERSANESİN'NDEN KADİR TOPBAŞ'A SUÇ DUYURUSU

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen dershane avukatı Muhittin Yılmaz suç duyurusu dilekçesini Başsavcılığa sundu. Dilekçede, 22 Şubat 2012 tarihinde İBB Kentsel Tasarım Müdürlüğü'ne FEM tabelasının asılması için başvuruda bulunulduğu belirtildi.
İBB yetkililerinin onayı ile tabelanın 2 yıl önce asıldığı belirtilen dilekçede, reklam vergisinin makbuz karşılığında düzenli olarak ödendiği ifade edildi.

Son olarak 1 Ocak 2014-31 Aralık 2014 tarihlerini kapsayacak şekilde 2 bin 537 TL ödeme yapıldığı anlatıldı. Avukat Yılmaz dilekçeyle birlikte yapılan ödemeye dair dekontu da savcılığa sundu. Dilekçede, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ile zabıta ve itfaiye yetkilileri şüpheli olarak gösterildi. Şüpheliler ayrımcılık, nefret suçu, görevi kötüye kullanma ve mala zarar vermekle suçlandı.

"UYARI VE TEBLİĞ YAPILMADAN..."

Avukat Muhittin Yılmaz suç duyurusunun ardından adliye önünde basın açıklaması yaptı. Dershanenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayı ile tabelasını astığını söyleyen Yılmaz, 25 Haziran gecesi hiçbir uyarı ve tebliğ yapılmadan tabelanın parçalanarak indirildiğini belirtti. Başsavcılığa verdikleri görüntü ve fotoğraflarda aynı cadde üzerinde yüzlerce işyerine ait tabelaların asılı dururken hukuk dışı işlemin eşitliğe aykırı bir şekilde yalnızca FEM'e uygulandığını savunan Yılmaz, bu konunun tespiti için savcılıktan keşif yapılmasını da istediklerini ifade etti.

"AYRIMCILIK, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA, MALA ZARAR VERME VE NEFRET" SUÇLAMALARI

Kamu otoritesinin yetkilerini kullanırken insanlar arasında ayrım yapmadan, eşitlik ilkesine uygun şekilde değerlendirme yapmak ve kararlarında objektif olmak zorunda olduğunun Anayasa ve kanunlarda emredici olduğunu söyleyen Avukat Muhittin Yılmaz, “Belediye yetkilileri bu amir hükme rağmen ayrımcılık, görevi kötüye kullanma, mala zarar verme ve müvekkile yönelik nefret suçlarını işlemiştir" dedi.

"GÖZDAĞI VERİR GİBİ"

“Aynı bölgede sonraki günlerde başka tabela indirildi mi?" sorusuna ise avukat Yılmaz, “Hayır. Özellikle yetkililer 'biz buradan başlıyoruz' dediler. Devam eden günlerde diğer tabelaları da indireceklerini söylediler. Biz bekledik ama diğer firmaların tabelalarının indirilmediğini gördük. Sizin de bildiğiniz gibi Mecidiyeköy'ün tüm caddeleri bu şekilde tabelalarla belirgin şekilde yıllardır böyledir. Burada sadece nokta hedef alınarak FEM Dershaneleri'nin tabelaları indirilmiştir. Parçalanarak zarar verilerek indirilmiştir, gözdağı verir gibi. Onun dışında herhangi bir kişiye de dokunulmamıştır" diye konuştu.

Ne gerekçe gösterildiği sorusuna da Yılmaz, “Gerekçe olarak 'reklam tabela yönetmeliğine göre tüm İstanbul'daki Mecidiyeköy'deki tabelaları indireceğiz' dediler. Kendilerini kurtarabilmek için. Ondan sonra da zarar verip gittiler" cevabını verdi.

"TEBLİGAT YAPILMADI"

İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın "Dün gece bu yapılmış. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi bana henüz aktarmadılar. Tebligat yapılmış mı, uyarı yapılmış mı? Bu tabelaların kendine göre bir izni, işlemleri var. Herkes istediği gibi tabela asamaz" şeklindeki ifadeleri hatırlatılan Avukat Yılmaz, “Tebligat yapılmadı. Zaten gecenin 2'sinde geldiler. Müvekkillerim tesadüfen olayı öğrendiler. Hiçbir uyarıyı kale almadılar. 'Biz kesin emir aldık yukarıdan sökeceğiz gideceğiz' dediler" dedi.

(AJANSLAR)


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR