Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KGM VE TAŞERONU DA KAR'A SAPLANDI
KGM VE TAŞERONU DA  KAR'A SAPLANDI
Yolu açacak araçlar taşeron için çürüyor Türkiye’nin en önemli şehirlerini birbirine bağlayan yollar günlerce kar nedeniyle kapalı kalırken şok gerçek gün yüzüne çıktı.
2 Ocak 2015, 11:39

 

Yol açma işinin taşeron firmaların tecrübesiz şoförlerine ve yetersiz araçlarına havale edildiği anlaşıldı. Karayolları’nın yolda kalmayan binlerce kar küreme aracının ise depoda çürütüldüğü belirlendi.

Yur­dun ba­tı ke­sim­le­ri­ni et­ki­si altına alan kar ya­ğı­şın­da İs­tan­bul-İz­mir, An­ka­ra-Bur­sa ve İs­tan­bul-Te­kir­dağ arasındaki ana yollarda ulaşım durdu. Met­re­ka­re­ye dü­şen kar ya­ğı­şı­nın az ol­ma­sı­na rağ­men bin­ler­ce araç sa­at­ler­ce yol­lar­da mah­sur kal­dı. Yol-İş Sen­di­ka­sı İs­tan­bul 1 No'lu Şu­be Baş­ka­nı Ah­met Uçar, ka­ra­yol­la­rın­da kar­la mü­ca­de­le­de ya­şa­nan  ak­sak­lık­la­rı BU­GÜ­N’­e an­lat­tı.

image

OTOPARKLARDA ÇÜRÜYOR

Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü'nün bün­ye­sin­de­ki mo­dern kar­la mü­ca­de­le araç­la­rı­nın özel­lik­le An­ka­ra, İz­mit, İs­tan­bul, Te­kir­dağ, Kırk­la­re­li hat­tın­da şan­ti­ye­le­ri­nin oto­park­la­rın­da çü­rü­me­ye bı­ra­kıl­dı­ğı­nı ile­ri sü­ren Uçar, ka­pa­nan yol­la­rın ta­şe­ron fir­ma­la­rın eş­ya ve kum ta­şı­yan har­fi­yat ara­cı ta­bir edi­len kam­yon­lar­la ya­pıl­ma­ya ça­lı­şıl­dı­ğı­nı dik­kat çek­ti.

Kar kü­re­me özel­li­ği ol­ma­yan Çin ma­lı araç­lar­la kar mü­ca­de­le­si ver­me­ye ça­lı­şan ta­şe­ron fir­ma­la­rın hal­kın gü­ven­li­ği­ni teh­li­ke­ye at­tı­ğı­nı söy­le­yen Uçar, Ka­ra­yol­la­rı­’nın araç­la­rıy­la ta­şe­ron fir­ma araç­la­rı­nı bu söz­ler­le kı­yas­la­dı:

EĞİTİMSİZ ŞOFÖRLERE EMANET

“Bu araç­lar, buz­lu yol­da ha­re­ket ede­bil­me ka­bi­li­ye­ti­ne sa­hip özel ta­sar­lan­mış araç­lar­dır. Ta­şe­ron fir­ma­da­ki araç­lar ru­tin yol ara­cı­dır. Kar ile mü­ca­de­le eden araç­lar­da özel ola­rak pa­ti­naj sis­te­mi var. Ta­şe­ron fir­ma­la­rın­kin ­de yok. Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ta­şe­ron fir­ma­ya ait araç­la­rın kar bı­ça­ğı özel­li­ği ol­ma­dı­ğı için  ken­di­si­ne ait bı­çak­la­rı usul­süz ve be­del­siz ola­rak ta­şe­ron fir­ma­la­ra iha­le­ye aç­mış. Ta­şe­ron fir­ma­la­rın şo­för­le­ri araç kul­la­nı­mı ko­nu­sun­da eği­tim­siz uzun yol şo­för­le­ri­dir. Ka­ra­yol­la­rın­da ki şo­för­le­r ise alanında uzmandır.”

HUKUKEN UYGUN DEĞİL

Ahmet Uçar, kar­la mü­ca­de­le­de ta­şe­ron fir­ma­ya ait araç­la­rın kul­la­nıl­ma­sı­nın hu­ku­ka da ay­kı­rı ol­du­ğu­nu ifa­de ede­rek, "Bunlar kum ve eş­ya ta­şı­ma­ya ya­ra­yan har­fi­yat araç­la­rıdır.

EHLİYETİ FARKLI

Ruh­sat­ta da bu şe­kil­de ge­çi­yor. Kul­la­nan ki­şi­nin de eh­li­ye­ti de (E) sı­nı­fı. An­cak kar kü­re­me ara­cı­nı kul­la­na­cak ki­şi­nin eh­li­ye­ti­nin E+G ya­ni iş kam­yo­nu eh­li­ye­ti ol­ma­sı la­zım. Ruh­sat­ta iş­len­miş sta­tü­­den fark­lı amaç­la kul­la­nıl­ması hukuksuzdur de­di.

EŞYA KAMYAONLARIYLA KAR TEMİZLEME

Son dö­nem­ler­de Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’n­de iş­le­rin alt iş­ve­ren­le­re ve­ril­di­ği­ni de be­lir­ten Ahmet Uçar, “Kam­yon­la­rı­mız­da­ki kar bı­çak­la­rı sö­kü­le­rek ta­şe­ron iş­ve­ren­le­re ait haf­ri­yat kam­yon­la­rı­na ta­kıl­dı. Bu araç­lar kar kam­yo­nu de­ğil. Haf­ri­yat ara­cı. Eş­ya ta­şı­mak için kul­la­nı­lan araç­la­r” de­di.

DEV­LET ZA­RA­RDA

Uçar, Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’n­de araç var iken İha­le sis­te­mi ile pi­ya­sa­da kar­la mü­ca­de­le için kar ara­cı ki­ra­la­ma­nın ma­li açı­dan da dev­le­tin za­ra­ra uğ­ra­tıl­ma­sı­na se­bep ol­du­ğu­nu ifa­de etti.

KAMU RANTINDAN FAYDALANIYORLAR

Karayolları envanterinde bulunan yaklaşık 11 bin aracın atıl vaziyette bekletildiğini ifade eden Uçar, “İşler taşeron firmalara verilerek lüks araçlarımız yatırılıyor. Halkın can güvenliği bu şekilde trafikte bir nevi tehlikeye de atılıyor. Devlet zarara uğratılıyor. Bu firmaların amacı sadece kamu rantından faydalanabilmek" diye konuştu.

KENDİNE FAYDASI YOK

Karla mücadele ederken kara saplanmış taşeron firmaya ait kamyon fotoğrafını paylaşan Uçar, “Kendisi kurtarılmayı bekleyen bu kamyon mu yolları açacak” diye yakındı.


Yunus TİRYAKİ-


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR