Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AVRUPA'DAN GERİ DÖNÜŞLERE IŞIK TUTACAKLAR
AVRUPA'DAN GERİ DÖNÜŞLERE IŞIK TUTACAKLAR
TAVAK Vakfı son yıllarda Almanya’dan Türkiye’ye geri dönen ve 6 yılda sayıları 256.000’e varan Türklerin Türkiye’ye geri dönüşlerde yaşadıkları başarıları ve sorunları ortaya çıkaran bir araştırmaya projesine başladı.
18 Ocak 2015, 10:55

 

TAVAK Vakfı son yıllarda Almanya’dan Türkiye’ye geri dönen ve 6 yılda sayıları 256.000’e varan Türklerin Türkiye’ye geri dönüşlerde yaşadıkları başarıları ve sorunları ortaya çıkaran bir araştırmaya projesine başladı.

Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri ve özellikle Almanya başta olmak üzere yurtdışı Türkleri ile yaptığı bilimsel araştırmalar ile dikkat çeken TAVAK son yıllarda büyük artış gösteren “Yurtdışından Geri Dönenler” ile ilgili çok kapsamlı bir araştırma projesine Türkiye’deki geri dönenlere ulaşarak araştırmaya başladı.

image


TAVAK Vakfı  Başkanı Prof Dr.Faruk Şen Almanya’da ciddi bir kariyer yaptıktan sonra ülke hasretleriyle dönüp, biriktirdikleri paralarıyla ülkeye dönüp yatırımlara dönüştüren ve başarılı olan küçük ve orta işletme sahipleri artık daha cesaretli ,dedi..

Bu grupta geri dönenler özellikle Avrupa Birliğinde sayıları 150.000’i bulan küçük iş sahiplerinin çocukları ve diğer aile fertleridir. Bunlar birikimlerini ekonomik kriz nedeniyle artık Türkiye’de değerlendirmeyi planlamaktadırlar diyerek geri dönüşlere dikkat çekti. Prof ,Şen ayrıca şunları söyledi

Türkiye için kazanç, Almanya için kayıp

 Geri dönenler ciddi olarak Türkiye için bir kazanç, Almanya için de bir kayıp Almanya’nın geri dönmesini istediği %44’ü fakirlik sınırın altında yaşayan ve %30’u işsiz olan insanlar. Fakat bunlar Almanya’dan hiçbir şekilde dönmeyi düşünmüyorlar. Almanya’da az da olsa aldıkları sosyal yardımla hak ettikleri gibi orada yaşama cabası veriyorlar. Buna karşılık Almanya katkıda bulunacak gençler buraları terk ediyor ,diyerek araştırma projesine ışık tuttu. 

 Geri Dönenler Projesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından destekleniyor.

Proje ile yoğun bir saha çalışması içine girdiklerini belirten Tavak kurumsal iletişim direktörü Mutlu Demirdelen  1,2,3 ve 4. kuşak yurtdışında yaşayan yurttaşlarımız son yıllarda Avrupa'daki ekonomik gerileme, işsizlik ve ırkçı ve negatif ayrımcılık ile sebepleri ile özellikle genç ve nitelikli işgücü ile  “Geri dönenler” kervanını hızlandırdı.

Kesin dönüş yapan birçok aile ve birey “TÜRKİYE'YE DÖNÜŞ” yolunda birçok sıkıntı çerçevesinde yoğun yaşam mücadelesi yapıyor. Şu ana kadar hiçbir kurumdan yeterli destek görmeyen yıllarca döviz akışı ile ülkelerine hizmet eden bu insanlarımız kendi vatanlarında daha fazla ilgiyi hak ediyor durumundalar ,dedi .

image

Mutlu Demirdelen, AB ülkelerinde yaşayan 5.200.000 Türk kökenli insanımızın uzun yıllar yaşadığı ayrımcılığın sesi olan Profesör Dr. Faruk Şen’in başkanlığında  Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı olarak bu araştırma ile hükümete Geri dönüşte yaşanan aksaklıklar, sorunlar ve mağduriyetlerin anlaşılması açısından yol gösterici olmayı sağlayacaklarını işaret etti.

Projeye başlangıç geri dönüş yapan bir grup ile toplantı yapılıp değerlendirmeler ile başladı.

8 ay sürecek bu kapsamlı araştırmada başta “Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları” olmak üzere bu konuda çalışmalar yapan Sivil Toplum Kuruluşlarıyla görüşmeler sürdürüleceğini belirten yetkililer . İzmir, Antalya, Diyarbakır, Bursa, Ankara, Adana ve İstanbul'da saha çalışmaları yapılacağını  ve bu konuda çalışmalar yapan Bilim Adamları Nail Alkan, Murat Erdoğan ve Prof. Dr. Onur Bilgekul başta olmak üzere bir değerlendirme toplantısı yapılacağını belirttiler.

image

Almanya Toplantıları

 Tavak tarafından Almanya’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Westfalya eyaletindeki STK’larla görüşmeler yapılacak.

Ahlen kentinde Geri Dönenlerle ilgili geniş kapsamlı bir toplantı, Stuttgart’ta Uyum Bakanı Bilkay Öney görüşme, Baden Württemberg toplantısı bu araştırma projesinin geniş kapsamını göstermekte.

 Eski Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulf değerlendirecek.

Christian Wulf “Müslümanlar Avrupa’nın ayrılmaz bir parçasıdır” demiş ve tepki çekmiş, sonrada yakın sürecinde Cumhurbaşkanlığını kaybeden kişi olmuştu Türk dostu olarak bilinen Wulf' un görüşleri araştırmaya katkı yapacak.

Kuzey Ren Westfalya Eyalet Meclisinde Toplantı

Düsseldorf’ta Kuzey Ren Westfalya Parlamento binasında geri dönenlere yönelik bir Hearing proje kapsamında planlandı.

 Berlin’deki Türk Sivil Toplum Kuruluşların katılımlarıyla geri dönenlere yönelik Kuzey Almanya’daki toplantı araştırmanın bir başka adımı olacak.

Proje kapsamında Bodrum Belediyesiyle birlikte geri dönenlerin Türk turizmindeki yeri konusunda bir sempozyum yapılacak. Turizm sektöründe geri dönenlerin ağırlığı her geçen gün daha da artmakta olduğunun altı çizilecek…

Ayrımcılık,İşsizlik ,vatan hasreti ekonomi  kaçış sebepleri.. 

Geri dönenlerle ilgili anket saha çalışması yapan Sosyolog Buse Erturan bu çalışmaya şu anda gösterilen yoğun ilgi dönüşlerin devlet desteğinden yoksun,aksaklıklar olsada büyük ölçüde memnuniyet verici olduğunu saha çalışmalarının anketler ve birebir mülakatlar ile sürdüğünü belirtti.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR