Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ENDİŞE VERİCİ SURİYELİ RAPORU
ENDİŞE VERİCİ SURİYELİ RAPORU
İçişleri Bakanlığı'nın TBMM'ye sunduğu mevsimlik işçi raporu, Suriyeli mültecilerle ilgili acı gerçeği ortaya koydu. Suriyeliler'in iş alanlarını daralttığına vurgu yapılan raporda, “Yakın gelecekte potansiyel birtakım güvenlik riskleri barındırmaktadır” denildi.
30 Ocak 2015, 01:15
 
İçişleri Bakanlığı'nın TBMM'ye sunduğu mevsimlik işçi raporu, Suriyeli mültecilerle ilgili acı gerçeği ortaya koydu.
 
Suriyeliler'in iş alanlarını daralttığına vurgu yapılan raporda, “Yakın gelecekte potansiyel birtakım güvenlik riskleri barındırmaktadır” denildi.
İçişleri Bakanlığı, TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’na verdiği raporda Suriyeli mültecilere yönelik önemli uyarılarda bulundu.
 
Raporda son birkaç yıldır yabancı uyruklu işçilerin, özellikle de ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler'in mevsimlik tarım işçilerinin çalıştığı bölgelere yerleştikleri, tarım sektörüne ucuz işgücü olarak kayıt dışı girdikleri belirtildi.
 
İŞ ALANLARI DARALTILIYOR
 
Bu durumun sosyo-ekonomik sonuçları olacağının ifade edildiği bakanlık raporunda, “Mevsimlik gezici tarım işçilerinin yıllardır çalıştıkları bölgelerdeki iş alanlarını daraltan bu durum, taraflar arasında gerginliklere sebep olmaktadır. Yakın gelecekte potansiyel birtakım güvenlik riskleri barındırmaktadır” denildi.
 
Raporda mevsimlik tarım işçilerinden kaynaklanan  veya bunların karıştıkları asayiş olaylarının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekildi.
Bunun söz konusu işçilerin yıllardır aynı bölgeye çalışmaya gelen kişilerden olması, işveren ve yöre halkı ile aralarında bir hukukun olmasından kaynaklandığı vurgulandı.
 
MOBİL KARAKOLLAR KURULUYOR
 
Raporda yaşanabilecek güvenlik sorunlarını çözmek için mevsimlik tarım işçilerinin konaklama ve çalışma alanlarında mobil karakol uygulaması başlatıldığı belirtildi.
 
Devriyelerin artırıldığına dikkat çekilen raporda, özel güvenlik uygulamasının da artırılması önerildi. Yabancı uyruklu kişilerin tarım işçiliğinin çalışma ve ikamet iznine bağlı olduğu hatırlatılarak, bu konuda denetimlerin sıklaştırılması istenildi. Vilayete giriş yapan mevsimlik tarım işçilerinin bilgilerinin il mülki idare makamına bildirilmesi önerildi.
 
İZLEME KURULLARI ÇALIŞMIYOR
 
İçişleri Bakanlığı raporunda mevsimlik gezici tarım işçileri izleme kurullarının bazı il ve ilçelerde oluşturulmadığının tespit edildiği ifade edildi. Oluşturulan kurulların ise zaman içerisinde güncellenmediği dile getirildi. Kurumlar arasında bilgi paylaşımının ve koordinasyonun yeterli seviyede olmadığına işaret edildi. Bu nedenle kurulların etkin çalışamadığı itiraf edildi.
 
Raporda toplu yerleşim yerlerinin çadır, su, tuvalet, elektrik gibi altyapısını hazırlama görevinin İl Özel İdare’lerinde olduğu dile getirildi. Ancak 6360 Sayılı Kanun ile büyükşe-hirlerde özel idarelerinin kaldırılması sonucu bu işleri hangi kurumun yapacağı konusunda kargaşa yaşandığına da dikkat çekildi.
 
1.6 MİLYON  SURiYELİ VAR
 
Türkiye’de 1 milyon 654 bin Suriyeli bulunuyor. Suriyeliler için 10 ilde 22 geçici barınma merkezinde toplam 35 bin 525 çadır ve 11 bin 918 kontey-ner kuruldu. Buralarda 221 bin 930 Suriyeli yaşıyor. 1 milyon 300 bin Suriyeli biyometrik kayıt altına alındı.
Çetin Çiftçi

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR