Gazeteci, “İşkence değil kızgınlıkmış” başlıklı haberinde, “Savcı işkence davasında işkenceci polisi değil kadını suçlu buldu.

Dövülen kadına 8 polislere 1 yıl ceza” ifadelerine yer vermiş; işkence davasının duruşma savcısı Savcı Göksel Er’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Göktaş hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Hakkında “kamu görevlisine hakaret” ve “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs” şüphesiyle soruşturma açılan ve 29 Eylül’de İstanbul Cumhuriyet savcısına ifade verdikten sonra talimatla ifade vermeyi reddeden Göktaş, dün (19 Şubat) savunmasını sunmak için İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeydi.

Bianet’ten Erol Önderoğlu’nun haberine göre, duruşmada söz verilen Göktaş, işkence davasının önceki aşamalarında Cengiz’in işkence gördüğünü görüntüleriyle ortaya çıkardığını, bunun üzerine işkence olayını raporlarında gizledikleri, polisler hakkında işkenceden değil basit yaralamadan işlem yapılmasına neden oldukları gerekçesiyle polis bilirkişiler hakkında dahi dava açıldığını ve mahkum da olduklarını belirtti.

“Gazetecinin kamusal görevini yaptım”

Gazeteci, duruşma savcısı Er’in, 5 Haziran 2014’te sunduğu esas hakkındaki mütalaasında polislerin haksız tahrik altında basit yaralama suçunu işledikleri, mağdur kadınınsa zincirleme olarak görevli polislere hakaret ettiği ve onlara direndiği gerekçesiyle mahkûmiyetini istediğini açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) ödüllendirdiği bir haberi nedeniyle yargılandığını belirten Göktaş, “Ben Savcının mütalaasını haber yaptım. Bu haber tamamen basın özgürlüğü sınırları içerisindedir. Evrensel insan hakları hukukuna göre insanlığa karşı bir suç olan işkenceye dair gazetecilere yüklenen kamusal görevi yerine getirmeye çalıştım. Haber tamamen gerçektir, herhangi bir şekilde savcıya hakaret kastım yoktur” dedi.

"Algı yaratmakla suçlanmam avukatı savunma yaptığı için suçlamakla eşdeğer"

Göktaş, ‘algı yaratma’ suçlamasının siyasi söylemlerden etkilenerek yapıldığını vurguladı:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarında da belirtildiği gibi basın özgürlüğü sınırları içerisinde haber yaptım. Bir gazetecinin algı yaratmakla suçlanması, hakimin karar verdiği için, avukatın savunma yaptığı için, temizlikçinin de temizlik yaptığı için suçlanmasıyla eşdeğerdir. Böyle bir ifadenin iddianameye girmesi savcılık makamının siyasi söylemlerden etkilendiğini gösterir."

Kemal Göktaş, hakkında açılan davayla ilgili Agos'a verdiği mülakatta da savcıların polisleri koruduğuna dair bilgilerin algı değil olgu olduğunu vurgulamıştı

Gazeteci, hakkında derhal beraat kararı verilmesini isterken, ceza verilmesi halinde hükmün ertelenmesini reddettiğini bildirdi.

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı Er’in, mağdur Cengiz hakkında sekiz yıl hapis talep ederken şiddet uygulamakla suçlanan iki polis için 1’er yıl hapis, bir diğeri için de beraat istemesini gündeme getiren gazetecinin yargılanmasına 14 Nisan’da yargılanmaya devam edecek.