Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TAHİR ELÇİ SONSUZLUĞA UĞURLANDI
TAHİR ELÇİ SONSUZLUĞA UĞURLANDI
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çıkan çatışmada öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bugün törenle toprağa verildi.
29 Kasım 2015, 18:24

 

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cenazesi, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde saat 10.00 sıralarında alındı.

Cenaze, Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin olduğu anıtın önüne getirildi. Burada düzenlenen törenin ardından cenaze, Yeniköy Mezarlığı’nda  toprağa verildi.

Elçi’nin meslektaşlarının omuzlarında taşınan Elçi’nin cenazesi tören yapılacak Koşuyola Parkı’na götürüldü.

FOTO:DHA

50 BİN KİŞİ KATILDI

Elçi için Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 80 ilin baro başkanları, HDP’li milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın da aralarında olduğu belediye başkanları, Elçi’nin eşi Türkan, çocukları Arin, Nazelin ile yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

“CİNAYETİN TAM OLARAK AYDINLANACAĞINDAN ŞÜPHEMİZ VAR”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu cinayetin tam olarak aydınlanacağına dair şüpheleri olduğunu söyledi. Demirtaş “Haklı olarak şüphemiz var. O kadar çok yaşandı ki, hiç birini adalet sağlanacak diye rahat uğurlamadık. Bu devlet hiçbir zaman bizim devletimiz olamadı. Eline geçiren kendi mülkü gibi kullandı. Herkesin, hepimizin olsun diye çok uğraştık. Tahir’i öldüren devlet değil, devletsizliktir. Kürt halkı bunu çok iyi bilsin. Çünkü biliyoruz ki barış elçisi başkanımızın arkasından ‘oh olsun’ diyen maalesef on binler de var. Ankara’da bu acıyı yüreğinde hissetmeyen bir yönetim var. Nasıl devletimiz diyebiliriz. Acıda bile ortaklaşamayan bir toplum nasıl bir arada yaşayabilir. Biz bu özgürlük mücadelesini, kervanın başarıya ulaştıracağız. Gözün arkada kalmasın Tahir Elçi. Böyle olmasını istemezdik. Keşke bize nasip olmasaydı senin tabutunun önünde konuşmak. Kolay değil ama bu günlerde geçecek. Tüm acılar bu topraklarda bir gün çiçeğe dönecek. Tüm şehitlerimize tüm doğa selam duracak.”  diye konuştu.

TÜRKAN ELÇİ: BİZİM GİBİ FAİLİ MEÇHULLERE BİR ÖMÜR ADADIN

Törende sık sık çocukları Arin ve Nazelin’e sarılarak gözyaşları döken Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ise “Seni faili meçhuller ordusu karşılayacak. Tanıtmaya ne hacet, seni bütün faili meçhuller, seni bütün ailen tanır. Biz seni buradan izledik. Bizim gibi faili meçhullere bir ömür adadın. Kaldı mı senin gibi kınalı güvercinler. Elçi’nin gülümseyen yüzüne bir akşam inecek. Valla ne diyeyim, geldiğim yerde topu topu bir avuç güvercin vardı. Leş kargalar, kartallar, şahinler kol geziyordu. Ona diyecekler ‘Sen bizi savundun, peki, seni kim savunacak?’ Benim gibi düşünen eşim var, arkadaşlarım var’ diyecek. ‘Bugün dilekçe verdim, yurtdışı yasağım kalktı, artık özgürüm, kıtaları, denizleri fersah fersah gezeceğim.’ Bütün faili meçhuller onu bağrına basacak. Dört Ayaklı Minare’nin en tepesine konulacak. ‘Tarih anlayacak beni. Kirli medya, beni hedef gösteren gazeteler hoşça kalın, beni anlamak istemeyenler, dudak bükenler, geçirdiğim işkence tezgâhları, faili meçhulün yetimleri hoşçakalın, çocuklarım, eşim hoşçakalın’ diyecek.” dedi.

Konuşmaların ardından Elçi’nin cenazesi toprağa verilmek üzere Bağlar İlçesi’ndeki Yeniköy Mezarlığı’na götürülürken, törene katılanlar tabuta karanfiller bıraktı. Koşuyolu Parkı’ndaki tören sırasında bir grup Abdullah Öcalan posteri ve PKK flamaları açtı. Törende, ‘İntikam, intikam’ sloganları da atılırken, ‘PKK terör örgütü değildir’ Tahir Elçi ve ‘Boyun eğmedim sizden mi korkacağım’ yazılı büyük pankartlar açıldı. Tören alanında yoğunluk nedeniyle zaman zaman izdiham görülürken park alanı dolması nedeniyle kalabalığın büyük bölünü de dışarıda kaldı.  Elçi’nin cenazesinin hastaneden tören alanına getirilirken frekans karıştırıcı Jammer’ler devreye sokuldu. Cenaze konvoyunun geçiş yapacağı güzergah üzerinde güvenlik güçleri zırhlı araçlarla önlem aldı. 

 

 

Tahir Elçi’nin öldürülmesi dünya basınında

 

Tahir Elçi’nin öldürülmesi, tüm dünyada internet haber sitelerinin ana sayfalarından duyuruldu. Birçok haberde, olayın bir ‘suikast’ olduğu vurgulandı.

Dünya medyası Elçi’nin öldürülmesi şöyle gördü:

AP

“Türkiye’nin önde gelen avukatlarından Tahir Elçi silahlı saldırıda öldürüldü. Elçi, canlı yayında PKK’nin terör örgütü olmadığını söylediği için geçtiğimiz ay gözaltına alınmıştı.”

AFP

Türkiye’nin önde gelen Kürt avukatı, kimliği bilinmeyen saldırganların açtığı ateş sonucu öldürüldü.

Reuters

HDP olayı “planlanmış bir suikast” olarak tanımladı ve halka, protesto gösterisi yapmaları için sokağa çıkmaları çağrısında bulundu

Euronews

Türkiye’nin önde gelen Kürt avukatlarından Tahir Elçi kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından vurularak öldürüldü. Bazı kaynaklar Elçi’nin hedefte olduğunu belirtti.

Guardian

Türk insan hakları avukatı basın toplantısı sırasında vurularak öldürüldü.

Tahir Elçi, televizyonda, PKK’nin terörist bir örgüt olmadığını söyledikten birkaç hafta sonra Diyarbakır’da öldürüldü.

BBC

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, önde gelen Kürt hakları savunucusu avukat Tahir Elçi’nin katillerinin adalet önüne çıkarılacağı sözünü verdi.

Le Monde

Türkiye’de Diyarbakır Barosu başkanı, Kürt hakları savunucusuna suikast

El Cezire

Türkiye’de Kürt hakları savunucusu saygın avukat vurularak öldürüldü.

Tahir Elçi, bir güneydoğu şehrinde isyancılarla güvenlik güçleri arasında çatışma başladıktan sonra öldürüldü.

El Pais

Türkiye’de önde gelen bir Kürt avukat suikaste uğradı.

Barışçıl bir çözümü savunan saygın seslerden biri olan Tahir Elçi’yi vuran kurşunun nereden geldiği henüz bilinmiyor.

Deutsche Welle

Kürt hak savunucusu öldürüldü.

Saygın avukat ve insan hakları savuncusu Diyarbakır’da barışı savunan bir basın açıklaması yaptıktan sonra öldürüldü. Saldırının arkasında kimin olduğu bilinmiyor.

New York Times

Saygın Kürt avukat Türkiye’nin güneydoğusunda öldürüldü

Önde gelen insan hakları savunucusu Tahir Elçi, Türkiye’de Sur ilçesinde bir basın toplantısında konuştuktan sonra silahlı kişiler tarafından öldürüldü. Olayda bir polis memuru da öldü.

Washington Post

Önde gelen Kürt avukat güneydoğu Türkiye’de vurularak öldürüldü.

 

Kürt haklarını savunan HDP, Tahir Elçi’nin öldürülmesini “planlanmış bir suikast” olarak nitelendirdi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR