Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BODRUM MANDALİNASI KURTULACAK MI ?
BODRUM MANDALİNASI KURTULACAK MI ?
Bodrum' Mandalinasını kurtarma savaşı veren Başkan Kocadon çalışmalarına devam ediyor.Son yıllarda Bodrum mandalinasının bahçelerini korunmaya alınması.villa inşaatlarına karşı verilen savaşı kazanacak mı ?
22 Ocak 2016, 22:34

 

Bodrum'a bir tatilden daha fazla bağlı olan Bodrum severler için nesli tükenmeye yüz tutmuş adeta imdat diyen ''Bodrum Mandalinasının yeri bambaşkadır.Aromalı tadı, güzel kokusu,meyve öncesi çiçekleri Bodrum yarımadasını Bitez'den Ortakent'ten başlayarak kokuya boğar.

Bu Mandalinayı elinize aldığınızda; Kokusu ellerinizden başlayarak miss buram buram üzerinize siner , Bodrum mandalinasını tattıktan sonra , nereden  bir mandalina alıcak olursanız önce koklama o kokuyu alma ihtiyacı hisseder o kokuyu özlersiniz.

             image

Dünya'daki tüm mandalina çeşitlerinden daha özeldir ,ama şanssızdır.

Çünkü bu Mandalina Türkiye'nin göz bebeği tatil beldesi Bodrum'dadır ve çok değerli toprak üzerindedir.Yıllardır ağaçlarına gözü gibi bakan yerli halkın genç nesli  beyaz Bodrum villaları hayali ile mandalina bahçelerini dönüştürme çabasında.

Çünkü mandalina para etmiyor ve gençlere para lazım

Kendisi'de mandalina bahçesi sahibi olan Bodrum Belediye başkanı Mehmet Kocadon,'' Bodrum Mandalinası gerçek değerini bulmalı ağaçlar bu toprakların ayrılmaz parçası'' diyerek son yıllarda Bodrum mandalinasına değer katacak çalışmalara imza atıyor

Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen “Bodrum Mandalinasının Üretimi ve Pazarlanması”  paneline büyük ilgi.

image

Bodrum Mndalinası konulu Panel  öncesinde konuşmacı ve katılımcılar, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyaret etti.

“Bodrumlular olarak mandalina sayesinde ayakta kaldık”

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, narenciyenin yeniden değerlenmesi için mücadeleyi sürdürdüğünü söyledi.

Amaçlarının ise narenciye üretiminin ekonomik bir değer olmasını sağlayarak üreticiyi teşvik etmek olduğunu kaydeden Kocadon,  “Ben bu koltuklarda oturuyorsam mandalina sayesindedir ve bizler, Bodrumlular olarak onun sayesinde ayakta kaldık. O yüzden mandalina ile ilgili yaptığınız bu çalışmayı destekliyorum. Ve en önemlisi de pazarı bulmak. Ben sizlere bu anlamda destek veririm. Sırf üreticiye destek olmak için Türkiye’nin bütün bürokratlarına, bütün bakanlarına, büyükşehir belediye başkanlarına, köşe yazarlarına, gazetecilerine Bodrum mandalinası yolladık.

image

Eski günlere göre mandalina Bodrum’da rant değerini yitirdi.

Bodrum mandalinasını koruyan ve sahip çıkan, beyaz evlere yenik düşürmeyenlerin çoğu, biraz daha maddi gücü yerinde olan ailelerdir.Babam da, amcam da, ben de mandalina bahçelerini hep koruduk ve bunun mücadelesini verdik.

image

Ben Bodrum Belediye Başkanlığım bittiği gün yine toprağa geri döneceğim.

En büyük hayalim de hayvancılıktır ama mera hayvancılığı. Allaha çok şükür topraklarımız var, alanlarımız var. Yine yapacağım inşallah. En büyük hayalim bu. Kopamadım topraktan.” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Nureddin Öner ise Bodrum mandalinası ile ilgili saha çalışması yapmak istediklerini ifade ederek, “Toprak örnekleri alınsın, toplantılar yapılsın, eğitim çalışmaları yapılsın ve daha sonra bitki örnekleri de alınsın ve bu sayede gübreleme ve kalite ile ilgili elimizde bir done olsun diye düşünüyoruz.

Bodrum Belediyesi olarak sizlerin de destekleriyle Bodrum’da 4 –5 gün boyunca tüm arazileri gezerek narenciye bahçelerinden alacağımız örneklerle saha çalışması yapmak istiyoruz.

Bunun sonunda da belediyeler ve ziraat odalarının da dahil olduğu bir proje hazırlamak niyetindeyiz ki bu narenciye tesisi ya da başka bir şey de olabilir. Amacımız narenciyenin daha iyi bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak. İhraç fabrikalarıyla görüşmelerde bulunduk ve oraya ham madde de sağlanabilir, bu ve buna benzer pek çok projeyi birlikte geliştirebiliriz.”  dedi.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR