Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
1 MAYIS COŞKUSU
1 MAYIS COŞKUSU
İstanbul’da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, bu yıl DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla, Bakırköy Halk Pazarı alanında kutlandı.
2 Mayıs 2016, 08:34

 

İstanbul’da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, bu yıl DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla, Bakırköy Halk Pazarı alanında kutlandı.

İlk kez 1 Mayıs kutlamasına ev sahipliği yapan Bakırköy’de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Sendikalar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyelerinin bulunduğu gruplar, İncirli metrobüs durağı ile Marmara Forum önünde toplanmaya başladı. İncirli’de toplanan DİSK üyeleri, Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri ile kol kola girerek saat alana doğru yürüyüşe geçti. Katılımcılar, miting alanına giden sokak girişlerinde ve son olarak miting alanı girişinde güvenlik aramasından geçti.

HDP’lilere müdahale 

Grupların alana girişi sırasında HDP’liler ile polis arasında tartışma çıktı. İkinci kez aranmak istemediklerini belirten HDP’li grupa polis müdahale etti. Çıkan olaylarda Mehmet Hanifi İplik, gaz kapsülünün gözüne gelmesi sonucu yaralandı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Amedspor pankartı nedeniyle 15 kişinin miting alanına girişine izin verilmediğini belirterek, “İnsanların adeta kendilerinin askeriymiş gibi tek tip alana girmesini istiyorlar” dedi.

Kutlamalar, saat 13.00’de saygı duruşu, DİSK Korosu’nun 1 Mayıs Marşı ile Enternasyonel Marşı’nı okumasıyla başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu da kutlamalara mesaj gönderdi. DİSK Başkanı Kani Beko, Taksim’in 1 Mayıs için önemine vurgu yaparak “Taksim 1 Mayıs alanı olana kadar, ayaklar baş olana kadar birlik olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Bir sözüm de TBMM’de çam deviren Meclis Başkanı’na. Laiklik demek, inancı ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit olması demektir. Laikliği kazanmak için birlik olmaya, mücadele etmeye, dayanışmaya söz veriyor muyuz?” dedi.

Saray’a laf edince...

Beko konuşması sırasında “Milyonlar aç, işsiz. Köylü topraksız. Bu Saray düzenine karşı birlikte mücadele vermeliyiz. Yerin dibine batsın senin sarayın” ifadelerini kullandı. Beko’nun konuşmasını canlı veren CNN Türk bu sözler üzerine yayını kesti.

KESK Başkanı Lami Özgen ise Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu söyledi ve “Her yeri Taksim’e çevireceğiz, ve andolsun ki yeniden milyonlarla Taksim’e çıkacağız” dedi. 1977’deki 1 Mayıs’ın seslerinin hala kulaklarında olduğunu söyleyen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da “Bugün laikliği yeniden kurma zamanı. AKP karanlığına karşı hep birlikte ya bir yol açacağız, ya bir yol bulacağız” diye konuştu. TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise “Barışın egemen olduğu, özgür, demokratik bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğimizi bildiriyoruz” dedi.

Daha sonra okunan ortak bildiride ise emek, barış ve demokrasi güçlerinin kuşatma altında olduğuna dikkat çekilerek “Bütün bu saldırılara karşı bugün de, yarın da birlikte mücadele etmekten geri durmayacağız. Biliyoruz ki mutlaka kazanacağız” denildi.

[Haber görseli]

Başkent'te 1 Mayıs coşkusu

Başkentteki 1 Mayıs kutlamaları geniş katılımla Kolej Meydanı’nda gerçekleştirildi. Terör saldırılarının ardından yapılan ilk mitingde geniş güvenlik önlemleri alındı.

[Haber görseli]

İzmir'de 'Açıkhava hapishanesi'

İzmir’de 1 Mayıs güvenlik önlemleri öylesine sıkı ki, ortalık “açıkhava hapishanesini” andırıyordu. 1 Mayıs İzmir’de, binlerce kişinin katılımıyla yine Gündoğdu Alanı’nda kutlandı. Kendilerini anarşist olarak tanıtan bir grup arama noktasından çıplak geçti.

[Haber görseli]

Diyarbakır'da görkemli barış çağrısı

Diyarbakır’da bu yıl coşku ve barış sloganları vardı. Kentte sıkı güvenlik önlemleri alınırken, kullanılacak güzergâhlar geceden trafiğe kapatıldı.

[Haber görseli]

Yurttan 1 MAYIS NOTLARI

Çanakkale’de Türk-İş tarafından düzenlenen 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kapsamında düzenlenen kutlamalara Türkiye’nin değişik kentlerinden gelen yaklaşık 10 bin işçi katıldı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatıyla ilgili açıklamaları nedeniyle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i eleştirip, “İkide bir televizyonlara çıkıp moralimizi bozma, huzurumuzu kaçırma. İşyerlerinde motivasyonumuz düşüyor. Evimizde ailemizde huzurumuz kaçıyor. Sayın Şimşek huzurunu bozarız” dedi.

* Memur-Sen, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü 5 bin üyenin katılımıyla Kahramanmaraş’ta kutladı. Halk, alanda halay çekip mehter marşları ile eğlendi.

* Hak İş’in Sakarya’da kutladığı 1 Mayıs’a 32 ilden 15 bin kişi katıldı.

* Artvin’de kutlamalara maden protestosu damga vurdu. Yaklaşık 2 bin kişi, trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi üzerinde flama, döviz ve afişlerle yürüdü. Yöre halkı, “Madene hayır” yazılı tişörtler ve atkılarla etkinliğe katıldı.

* Kayseri’de kutlamaların ardından dağılan gruba ülkücüler sözlü sataşmada bulundu. 2 grup daha sonra tekme ve yumruklarla birbirine girdi. Ülkücü grup HDP İl Binasına yürüdü. Polis, grubu dağıttı.

* Sivas’ta 1 Mayıs Mevlana Meydanı’nda davul-zurna eşliğinde halaylarla kutlandı. 50 dolayında ülkücü şehitlerin olduğu günde kutlama yapılmasına tepki gösterdi.

* Konya’da gruplar halay çekerek Kent Meydanı’na yürüdü. HDP’lilere bazı kişiler tepki gösterdi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR