Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SOMA MADENCİSİ ADALETİ ARIYOR
SOMA MADENCİSİ ADALETİ  ARIYOR
Soma’da 301 madencinin hayatını yitirdiği 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasının ardından 2 yıl geçti. Soma’da hayatını yitirenlerin yakınları ise hala adalet peşinde.
13 Mayıs 2016, 11:05
 
 
Türkiye, Soma'daki maden ocağında iki yıl önce meydana gelen kaza sonucu hayatını kaybeden 301 madenciyi anıyor. Soma'daki madende çıkan yangının yol açtığı facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en çok can kaybı ile sonuçlanan maden kazası olarak kayıtlara geçti.
 
Kazanın ardından maden ocağında işçilerin güvenliği için yeterince önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı. Madencilere verilen gaz maskelerinin eski ve yetersiz olması, ayrıca maden ocağında olası bir kazaya karşı yaşam odalarının bulunmaması kaza sonrası yoğun tartışmalara yol açtı. Bir diğer tartışma noktası ise madende taşeron işçilerin çalıştırılmasıydı.
image
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) de kaza sonrası hazırladığı raporda taşeron sistemini eleştirerek “Eldeki mevcut veriler, ölüm nedenleri ve tanık ifadeleri; olayın, kömürün kızışması (oksidasyonu) sonucu meydana geldiğini göstermektedir. Soma'da yaşanan felakete, şirketin 'ne pahasına olursa olsun, maliyeti düşürme ve üretimi kesintisiz sürdürme politikası neden olmuştur. Bu model, 3-5 firmanın ve bunlara bağlı çalışan 'dayıbaşı taşeronlarının çıkarına ve binlerce işçinin kölelik koşullarında çalıştırılması pahasına ne ekonomik olarak ne de vicdani olarak sürdürülemez. Türkiye’de kömür madenciliğinin mevcut koşullarda sürdürülmesi, göz göre göre iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktır" ifadelerine yer vermişti.
 
image
 
Soma davası
 
Kazayla ilgili dava ise henüz sonuçlanmadı. Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili 6’sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı dava devam ediyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın tutuklu sanıkları Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik hakkında “olası kastla adam öldürme” suçundan 301 kez 0 ile 25 yıl, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan da 161 kez 2 ila 6 yıl hapis cezaları isteniyor. Davaya 14 Haziran’da devam edilecek. Mahkeme heyeti facia ile ilgili olarak yeni bilirkişi raporunu bekliyor.
 
image
 
Davaya hayatını kaybeden işçilerin birinci dereceden yakınlarından oluşan 214 kişi müşteki, dumandan etkilenen 161 işçi ise mağdur müşteki olarak katılıyor.
 
image
 
Soma'da çekilen bir fotoğraf ölen 301 madenci ve yakınlarına atılan devlet destekli tekmenin utanç karesi idi ,bu büyük tepki topladı. Tekme atarken fotoğraflanan kişi Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel di ve bir Ak Parti hükümet yetkilisi kınamadı
 
İşçi güvenliği
 
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre Türkiye'de 2015 yılında 1730 işçi hayatını kaybetti. İşçi güvenliğinin iyileştirilmesi çerçevesinde hayat hattı ve yaşam odalarının kurulmasını şart koşan düzenleme ise geçen nisan ayında bir yıl ertelendi.
 
Maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde yapılan değişiklik 24 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Ancak bu yıl kurulması şart koşulan hayat hattı Ocak 2017’ye ertelendi. Yaşam odaları ile ilgili kıstasların da 6 ay sonra belirlenmesi bekleniyor.image
 
© Deutsche Welle
 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR